Ο Δήμος Αρταίων με σχετικό έγγραφό του, ζητά από την αρμόδια διαχειριστική αρχή την μεταφορά της ενταγμένης πράξης (αρ. ΕΥΔ/ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ 8839/01-08-2022/1-8-2022)  «Αξιοποίηση του πολιτιστικού κτηρίου Ξενία Άρτας και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Κάστρου» προϋπολογισμού 12 εκ €, από το ΕΣΠΑ 2014-2021 στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στο έγγραφο του, ο Δήμος Αρταίων ενημερώνει την διαχειριστική αρχή για την ενέργειες δημοπράτησης που έχει κάνει μέχρι τώρα και εξηγεί τους λόγους που δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση του έργου, μιας και δεν έχει εγκριθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οπότε και δεν καθίσταται δυνατή η συμβασιοποίηση του έργου μέχρι 31-12-2023, κάτι για το οποίο δεν φέρει ευθύνη ο Δήμος Αρταίων.
Τονίζει επίσης ότι το κτήριο του Ξενία βρίσκεται εντός του Μεσαιωνικού Κάστρου της Άρτας που χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και ανήκει στη νεότερη αρχιτεκτονική κληρονομιά, καθώς χτίστηκε το 1958 από τον αρχιτέκτονα ομ. καθηγητή ΕΜΠ, Διονύση Ζήβα, υπό την επίβλεψη του θεμελιωτή του ελληνικού μοντερνισμού, Άρη Κωνσταντινίδη. Για το κτίριο του «Ξενία» έχει αποφασιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ ως αρμόδιο όργανο γνωμοδότησης η διατήρηση της όψης του ακινήτου και για το έργο έχουν ληφθεί τρείς (3) αποφάσεις του ΚΑΣ για τη χρήση και για την έγκριση των μελετών με αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις. Επίσης αναφέρεται ότι η μελέτη του έργου αξιοποίησης του Ξενία Άρτας χρηματοδοτήθηκε σε ποσό 154.000 € από πόρους του Δήμου και σε ποσό 254.000 € από πόρους του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Για τους ανωτέρω λόγους και λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ξενία Άρτας είναι για τριάντα (30) χρόνια κλειστό, το πάγιο αίτημα της Αρτινής κοινωνίας για Κάστρο και Ξενία ανοικτό καθώς και το γεγονός ότι για τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει κατά τη διαγωνιστική διαδικασία δεν έχει ευθύνη ο Δήμος Αρταίων, ζητά να μεταφερθεί η πράξη «Αξιοποίηση του πολιτιστικού κτηρίου Ξενία Άρτας και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Κάστρου» προϋπολογισμού 12 εκ € στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.
                                                                                    

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top