Της Ειρήνης Κατσούλα

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι κάτοικοι του Κορφοβουνίου έμεναν τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς την επαρκή ποσότητα νερού που θα κάλυπτε έστω και τις βασικές τους ανάγκες! Κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι στο Κορφοβούνι “ζούσαν μια κόλαση”, καθώς μέσα στον καύσωνα της πιο ζεστής εποχής του χρόνου, το νερό “κοβόταν” για μέρες ή ακόμη κι αν υπήρχε ροή στις βρύσες, η πίεση ήταν τόσο μικρή που με το ζόρι επαρκούσε για τις καθημερινές ανάγκες μιας οικογένειας.

Επισκέπτες και ετεροδημότες απέφευγαν το χωριό κατά τον Ιούλιο- Αύγουστο, αφού δεν υπήρχε νερό στα σπίτια, με τους φορείς του τοπικού συμβουλίου να διαμαρτύρονται για την υπανάπτυξη στην περιοχή τους και τους κατοίκους να αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, μόνοι κι αβοήθητοι. Λύση έδωσε η νέα Δημοτική Αρχή, που είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι η επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος θα ήταν στην κορυφή του προγράμματος ενεργειών από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης της θητείας της! Πριν λίγες ημέρες λοιπόν πραγματοποιήθηκε διερευνητική γεώτρηση για εντοπισμό νερού στην περιοχή της Δρυώνας, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο μόνο ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα τον επιτυχή εντοπισμό νερού!

Ένα χρόνιο λοιπόν πρόβλημα, που ταλάνιζε την Τοπική Κοινότητα Κορφοβουνίου, βρήκε επιτέλους τη λύση του, μέσα από άμεσες και συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου Αρταίων, Χριστόφορου Σιαφάκα, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος- Κυκλικής Οικονομίας & Διαχείρισης Απορριμμάτων, Λάμπρου Καρατζά, του Προέδρου της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, Νίκου Κέφη, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κορφοβουνίου, Αθανάσιου Μπόσμου, και φυσικά του Προέδρου της ΔΕΥΑ Άρτας, Γιώργου Καραγεώργου. Όπως προαναφέραμε, για περισσότερα από δέκα χρόνια η Τοπική Κοινότητα Κορφοβουνίου έμενε τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς νερό, καθώς το νερό που είχε βρεθεί με γεώτρηση επί θητείας του Γιάννη Παπαλέξη δεν επαρκούσε, και η περιοχή έμενε όλο το καλοκαίρι χωρίς νερό, με αυτό μία να “έρχεται”, μετά να “κόβεται”, μετά από δύο τρεις μέρες να “ξαναέρχεται” και πήγαινε λέγοντας… Το αθλητικό γήπεδο ξεραινόταν, τα χωράφια και οι κήποι ξεραίνονταν επίσης, οι σοδειές καταστρέφονταν και οι κάτοικοι δυσανασχετούσαν, καθώς όχι μόνο δεν είχαν νερό να ποτίσουν τα κτήματά τους, αλλά δεν είχαν το απαιτούμενο νερό να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες στην καθημερινότητά τους. Οι διακοπές στο δίκτυο ύδρευσης ταλάνιζαν τους κατοίκους, ενώ για τους ετεροδημότες αποτελούσε αυτή η κατάσταση ανασταλτικό παράγοντα για να επισκεφτούν το χωριό τους το καλοκαίρι. Πολλοί κάτοικοι είχαν τις δικές τους δεξαμενές και μικρά βυτία για τις δύσκολες ημέρες, όμως η λύση αυτή ήταν παροδική και επιφανειακή. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε φυσικά ότι επί θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής έγιναν κάποιες προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως η προσπάθεια μιας άλλης γεώτρησης στο γήπεδο που όμως θα έδινε λύση σε ένα κομμάτι της περιοχής, η οποία όμως δεν απέδωσε καρπούς καθώς δεν βρέθηκε νερό, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται ότι τελικά επί χρόνια δεν δόθηκε η ανάλογη βαρύτητα στο θέμα για την αντιμετώπισή του… Αργότερα, το 2021-2022 πραγματοποιήθηκε μελέτη από γεωλόγο και εντοπίστηκε η θέση, όπου θα μπορούσε να γίνει η σωστή γεώτρηση, η οποία αποδείχτηκε τώρα που άρχισε να υλοποιείται το έργο ότι ήταν πράγματι η κατάλληλη. Κι αφού λοιπόν η μελέτη είχε γίνει, δυστυχώς πέρασαν τα επόμενα τρία χρόνια χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να περνούν δύσκολα καλοκαίρια. Μόνο πρόσφατα, για την ακρίβεια στις 31/1/2023 ο πρώην δήμαρχος κ. Τσιρογιάννης υπέβαλε τεχνικό δελτίο πράξης αντιμετώπισης της λειψυδρίας για το Δήμο Αρταίων προς το Υπουργείο, όπου συμπεριλαμβανόταν και η κατασκευή γεώτρησης στο Κορφοβούνι. Εν τέλει, αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑ Άρτας πραγματοποιεί το έργο της γεώτρησης με δικά της κεφάλαια.

Συνοψίζοντας να πούμε ότι η νέα Δημοτική Αρχή επέδειξε το “η ισχύς εν τη ενώσει” για άμεσα αποτελέσματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυση του θέματος εκδήλωσε από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ΟΤΑ και Δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Κέφης, καθώς κατάγεται από την περιοχή, βίωνε χρόνια το πρόβλημα και είχε δεσμευτεί προεκλογικά στους συγχωριανούς του ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του στο Δήμο Αρταίων θα έθετε την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος ως προτεραιότητά του! Συμπαραστάτες στο εγχείρημα αυτό βρήκε ο κ. Κέφης τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Κορφοβουνίου κ. Μπόσμο, τον Αντιδήμαρχο Αρταίων κ. Καρατζά όσο και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ κ. Καραγεώργο, που όλοι τους γνώριζαν ότι δεν έπρεπε να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, καθώς το φετινό καλοκαίρι πλησίαζε. Όσο για τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Σιαφάκα, αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ιδίου η πραγματοποίηση γεώτρησης στην εν λόγω περιοχή, καθώς είχε διαπιστώσει εκ των έσω τα προηγούμενα χρόνια ότι έργα που ξεκινούσαν (σαν αυτό) δεν τελείωναν με διάφορες προφάσεις. “Η ισχύς εν τη ενώσει” όπως είπαμε, και μέσα από την αγαστή συνεργασία των προαναφερόμενων ήρθε και το απτό αποτέλεσμα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος! Έτσι, από τη νέα Δημοτική Αρχή έγινε τροποποίηση του προϋπολογισμού και αμέσως ξεκίνησε η διερευνητική γεώτρηση για εντοπισμού νερού. Όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Άρτας, μέσα σε μόλις δύο ημέρες εντοπίστηκε νερό διαστρωματικά από τα 118μ. έως τα 136 μ., ενώ η γεώτρηση θα συνεχιστεί μέχρι τα 150μ. Η πρώτη εκτίμηση των ειδικών είναι ότι θα υπάρχουν 20- 30 κυβικά νερού ανά ώρα, μέγεθος νερού που επαρκεί πλήρως για τις ανάγκες, καθώς ακόμη και τα 15 κυβικά θα ήταν αρκετά σύμφωνα με τον κ. Καραγεώργο. Επόμενα στάδια είναι η ολοκλήρωση της γεώτρησης, η σωλήνωση της γεώτρησης και η δοκιμαστική άντληση νερού για τον ακριβή προσδιορισμό του κατάλληλου αντλητικού συγκροτήματος. Τέλος, να πούμε ότι όπως ενημερωθήκαμε από τον κ. Καραγεώργο οι διαδικασίες θα είναι άμεσες και γρήγορες από τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους της ΔΕΥΑ Άρτας και πολύ σύντομα οι κάτοικοι του Κορφοβουνίου θα έχουν το νερό που τόσο τους έλειψε!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top