Γράφει: η Χριστίνα Μπίζα

Η Βυζαντινή και η σύγχρονη Άρτα υποδέχθηκαν το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 στις 9 το πρωί την Αυτού Θειοτάτη Παναγιώτητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος τιμήθηκε από τις αρχές του τόπου με όλες τις πρέπουσες τιμές.

Στις 9 το πρωί του Σαββάτου στην είσοδο του Ιερού Ναού Μαξίμου του Γραικού, τον Πατριάρχη υποδέχθηκε θερμά ο Μητροπολίτης Άρτας κ.κ. Καλλίνικος, πλαισιωμένος από τον Βουλευτή Γιώργο Στύλιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά και τον Δήμαρχο Αρταίων Χριστόφορο Σιαφάκα. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εργασίας, Κώστα Καραγκούνη, επιδεικνύοντας την ευρύτερη στήριξη και σημασία της επίσκεψης αυτής. Παρευρέθηκε επίσης μεταξύ άλλων η Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Όλγα Γεροβασίλη καθώς και η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Άννα Μπατιστάτου.
Στην Επίσημη Υποδοχή που του επιφυλάχθηκε παρέστη σύσσωμη η Πολιτική και Στρατιωτική και Εκκλησιαστικής Ηγεσίας του Τόπου. Άγημα  του Στρατού απέδωσε τιμές υπό τους ήχους της Φιλαρμονική τουΜουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς» ενώ παραβρέθηκαν στην υποδοχή και μέλη συλλόγων με παραδοσιακές στολές.
Η άφιξη του Παναγιωτάτου στο αλλοτινό Δεσποτάτο της Ηπείρου, στην Βυζαντινή Άρτα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2024 όπου και διανυκτέρευσε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του  στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.
Κατά την επίσκεψή του στην Άρτα ο Παναγιώτατος στην επίσημη τελετή ανακηρύχτηκε επίτιμος Δημότης της πόλης της Άρτας ενώ ακολούθησαν τα εγκαίνια και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου με το όνομα του αφού πάρθηκε ομόφωνη απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίωνονοματοδοσίας της νέας πλατείαςαπέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στην περιοχή του Τριγώνου Άρτας ώς «Πλατεία Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄».
Αποτελούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως τονίζεται από την πλευρά του Δήμου Αρταίων, ελάχιστες εκφράσεις τιμής αλλά και σύμβολα της διαχρονικής σχέσης μεταξύ της τοπικής κοινότητας και της Οικουμενικής Ορθόδοξης Πνευματικότητας.
Ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, προσφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη μέσα στον  Ιερό Ναό Αγίου Μαξίμου του Γραικού και τον ευχαρίστησε για την τιμητική του πρώτη επίσκεψη στην Μητρόπολη. Συνάμα, του προσέφερε μια ποιμαντορική ράβδο ως ενθύμιο της επισκέψεώς του.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσεφώνησαν οι Βουλευτές του νομού κ. Γεώργιος Στύλιος και κα Όλγα Γεροβασίλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς και εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ο ιερατικώς προϊστάμενος, Πρωτοπρ. Νικόλαος Κακοχρήστος, ο οποίος προσέφερε στον Παναγιώτατο ένα σετ Αρχιερατικών Σταυροεγκολπίων.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την σειρά του αντιφώνησε καταλλήλως, κάνοντας αναφορά στους Αγίους της Άρτας, αλλά και τις  προσωπικότητες που λάμπρυναν την Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Τέλος, προσέφερε ως δώρα στον Μητροπολίτη μία ασημένια κανδήλα για τον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου, ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, ένα ασημένιο χερνιβόξεστο και βιβλία περί του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στις 13.00  έγινε ο Αγιασμός από τον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο της νέας Πλατείας και αμέσως μετά  η ομιλία από το Δήμαρχο Αρταίων κ. Χριστόφορο Σιαφάκα.
Ανεγνώσθη από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Πατήλα η απόφαση ανακήρυξης του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως  κ.κ. Βαρθολομαίου σε επίτιμο Δημότη Άρτας.
Στις 13.40 έγινε η Επίδοση της Απόφασης Ανακήρυξης ως Επίτιμου Δημότη προς τον  Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και λίγο αργότερα ακολούθησε η Ἀντιφώνησις τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατὰ τὴν τελετὴν ἀναγορεύσεώς Του εἰς ἐπίτιμον Δημότην Ἄρτης.
Πραγματοποιήθηκε και ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Παγαγιώτατου και του Δήμαρχου ΑρταίωνΧριστόφορου Σιαφάκα σε κλίμα εγκαρδιότητας και με βαθιά συγκίνηση και από τις δύο πλευρές.
Μετά τις 2 το μεσημέρι και με τι ζέστη να έχει φτάσει στο κατακόρυφο  έγιναν τα αποκαλυπτήρια  από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο και το Δήμαρχο  Αρταίων κ. Χριστόφορο Σιαφάκα του Μνημείου  με το όνομα της νέας πλατείας η οποία θα ονομάζεται «Πλατεία Οικουμενικού Πατριάρχου ΒαρθολομαίουΑ΄».
Οι στιγμές ήταν ιδιαίτερες και θερμές, με ευχές και πρόσκληση επίσκεψης για τον Δήμαρχο Αρταίων από τον Παναγιώτατο να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη.
Με χαμόγελα ευχαρίστησης  έφτασε το πέρας της τελετής και η αναχώρηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου από την Άρτα με κατεύθυνση την Βουλγαρία αφού στις 30 Ιουνίου  πρέπει εκτάκτως να βρίσκεται  στην εκεί εκλογή και ενθρόνιση του νέου Πατριάρχου Βουλγαρίας.
Αυτός ήταν και ο λόγος μεταβολής του προγράμματος της επίσκεψης και συντόμευσης της παρουσίας του Παναγιωτάτου στην Άρτα.













 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top