Με θέμα «Συγκρότηση εκλογικής επιτροπής για τις εκλογές του Επιμελητηρίου Άρτας» το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας απαντά σε ανακοίνωση-καταγγελία της ΔΕ του Επιμελητηρίου.
Στην απάντηση του αναφέρονται τα εξής:

«Πληροφορηθέντες από τρίτους το κείμενο ενός δελτίου τύπου, που εκδόθηκε από το Επιμελητήριό σας, με τον βαρύγδουπο τίτλο «ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», όπου εμπεριέχεται και το όνομα του Δικηγορικού μας Συλλόγου, σας παραθέτουμε τα ακόλουθα:
1). Αποτελεί, πράγματι, θλιβερό γεγονός ένας επίσημος φορέας, όπως είναι το Επιμελητήριο Άρτας, το οποίο εκπροσωπεί ολόκληρο τον εμπορικό-επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας, να μετέρχεται εκφράσεων, οι οποίες προσβάλλουν, και μάλιστα με τρόπο βάναυσο, την αλήθεια.
2). Η Πολιτεία, μεταξύ άλλων, ανέθεσε στους Δικηγόρους να διεξαγάγουν εκλογές, ως Πρόεδροι των αντίστοιχων Εφορευτικών Επιτροπών, όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικών και αυτοδιοικητικών, αλλά και στους υπόλοιπους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Αυτό δε, γιατί ο κάθε Δικηγόρος που ορίζεται, διαθέτει όλα τα εχέγγυα, όχι μόνο για την εύρυθμη, αλλά και την αμερόληπτη διεξαγωγή τους, και έτσι, στην προκειμένη περίπτωση, το ποιός συγκεκριμένα θα περιλαμβάνεται στην Εκλογική Επιτροπή των αρχαιρεσιών της, ουδεμία επιρροή θα ασκήσει, δεδομένου ότι εγγυάται για τη διαφάνεια αυτών.
3). Περαιτέρω και όσον αφορά στα θέματα που θίγετε, καλό είναι, στην περίπτωση που εκ των πραγμάτων δεν μπορείτε να κατανοήσετε ορισμένους όρους και κείμενα εγγράφων, να απευθύνεστε στους νομικούς σας συμβούλους, οι οποίες θα σας κατατοπίσουν επαρκώς.
4). Επί της ουσίας τώρα:
α). Με το υπ’ αριθμ. 33157/σχετ.29269/10-07-2024 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δ. Μακεδονίας (πρωτοκολληθέν στο Σύλλογό μας με ΑΠ 263/30-07-2024), ζητήθηκε από το Σύλλογό μας να γνωστοποιήσουμε, εάν υπάρχει περίπτωση αντικαταστάσεως των δυο μελών μας, οι οποίοι είχαν προταθεί εκμέρους μας και είχαν ορισθεί με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης αυτής Διοίκησης, ως μέλη της Εκλογικής Επιτροπής για την εκλογή των μελών του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου σας.
β). Με το δεδομένο ότι ο ένας από τους δύο Δικηγόρους, όπως ο ίδιος δήλωσε στον Πρόεδρο του Δικηγορικού μας Συλλόγου, δεν μπορούσε να συνεχίσει με την ανωτέρω ιδιότητά του, έπρεπε να προταθεί εκμέρους μας έτερος Δικηγόρος, πράγμα που πράξαμε με το υπ’ αριθμ. 263/31-07-2024 έγγραφόμας (οπότε πού έγκειται το εκπρόθεσμο ;), κοινοποιηθέν και στο Επιμελητήριό σας και έτσι είχατε λάβει από τότε γνώση. Με άλλα δηλαδή λόγια, δεν προβήκαμε σε αντικατάσταση των προηγουμένως προταθέντων μελών μας, αλλά διατηρήθηκε ο ένας από τους δυο και, στην περίπτωση του κωλύματος του δεύτερου, μόνο ο τελευταίος αντικαταστάθηκε. Στο ίδιο δε αυτό έγγραφό μας, εμείς δεν αναφέραμε ούτε ποιός θα είναι τακτικός και, φυσικά, αναπληρωματικός, όχι μόνο γιατί δεν μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο, αλλά γιατί θεωρήσαμε ως ισότιμους και ισόκυρους αμφοτέρους τους προταθέντες και έτσι περιοριστήκαμε στην κατ’ αλφαβητική σειρά αναφορά τους.
γ). Με το υπ’ αριθμ. 37282/σχετ. 34844/05-08-2024 έγγραφο της ιδίας ανωτέρω Αποκεντρωμένης Διοίκησης το ένα εκ των δυο προταθέντων μελών μας ορίσθηκε ως τακτικό μέλος της Εκλογικής Επιτροπής και το δεύτερο ως αναπληρωματικό μέλος της ιδίας Επιτροπής. Επαναλαμβάνουμε και πάλι, ότι ουδεμία ανάμιξη είχαμε στον κατά τα ανωτέρω ορισμό (ο οποίος, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν θα πρέπει να σας έχει ικανοποιήσει).
δ). Στη συνέχεια και κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας του Προέδρου του Δ.Σ. μας με τον Πρόεδρο του δικού σας Δ.Σ. (πριν ακόμα λάβουμε γνώση του αμέσως πιο πάνω εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης), όπου ο τελευταίος εξέθεσε την όλη δημιουργηθείσα κατάσταση, θεωρήσαμε ότι, αφενός μεν λόγω του μεγάλου πλήθους των εκλογέων (περί τους 1.000 ψηφοφόρους), αφετέρου δε, λόγω της βαρύτητας που έχουν οι εκλογές για ένα τέτοιο θεσμικό φορέα του νομού μας, απευθύναμε προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το υπ’ αριθμ. 270/05-08-2024 έγγραφό μας, κοινοποιηθέν και προς το Επιμελητήριό σας και έτσι λάβατε από τότε γνώση. Με το έγγραφό μας δε αυτό, μνημονεύοντες τα προαναφερθέντα δυο στοιχεία, εκφράσαμε την άποψη ότι «…για την εύρυθμη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, θα πρέπει να παρευρίσκονται αμφότερα και ισότιμα τα προταθέντα από το Σύλλογό μας μέλη».
ε). Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου μας, η αυτή Αποκεντρωμένη Διοίκηση με το υπ’ αριθμ. 37649/06-08-2024 έγγραφό της, κοινοποιηθέν και στο Επιμελητήριό σας και επομένως λάβατε από τότε γνώση, ανέλυσε τη νομοθεσία που προβλέπει τη διεξαγωγή των εκλογών στα Επιμελητήρια και, κυρίως, ανέφερε επί λέξει (οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας): «Για την υποβοήθηση του έργου της Εκλογικής Επιτροπής, λόγω π.χ. του αριθμού των εκλογέων, όπως αναφέρετε, δίνεται εκ του νόμου η δυνατότητα συγκρότησης πενταμελών εφορευτικών επιτροπών, οι οποίες διορίζονται από τις ίδιες αρχές όπως η εκλογική επιτροπή και η σύνθεση και η λειτουργία των οποίων είναι η ίδια με τη σύνθεση και τη λειτουργία της εκλογικής επιτροπής (παρ. 3 άρθρου 2 του Π.Δ. 372/1992). Εφόσον συντρέχει τέτοια περίπτωση παρακαλούμε όπως υποβληθεί στην Υπηρεσία μας σχετικό αίτημα από την Εκλογική Επιτροπή σε συνεργασία με το οικείο Επιμελητήριο».
5). Καθίσταται, επομένως, αντιληπτό ότι, αντί να αναλώνεστε σε (απαρχαιωμένα σήμερα και «ξύλινα») συνθήματα για «μεθοδεύσεις», «σκοπιμότητες» κλπ, θεωρούμε ότι θα πρέπει να μελετήσετε τα όσα αναφέρονται στο παραπάνω έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και, εφόσον θεωρείτε ότι πρέπει να διευρυνθεί η Εφορευτική Επιτροπή, θα πρέπει από κοινού να ενεργήσουμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι, για τη ευόδωση του σκοπού αυτού.
6). Τέλος, πιστεύουμε ότι θα πρέπει, και για λόγους ευθιξίας, να κοινοποιήσετε το παρόν έγγραφό μας σε όλα τα μέλη σας, όπως πράξατε και με το δικό σας δελτίο τύπου, προκειμένου να μην υπάρχει μονόπλευρη ενημέρωση».


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΛΕΜΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

«ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Με έκπληξη και απορία που προκαλούν εύλογα ερωτηματικά το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ πληροφορήθηκε την αυθαίρετη ανασυγκρότηση της Εκλογικής Επιτροπής για την διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη των μελών του ΔΣ του Επιμελητηρίου Άρτας.
Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας, επικαλούμενος έγγραφο-πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, αντικατέστησε τον Πρόεδρο της ως άνω Εκλογικής Επιτροπής, που ο ίδιος είχε ορίσει με την προγενέστερη 34766/18.7.2024 Απόφαση του (!!!).
Μάλιστα η νομίμως συσταθείσα Εκλογική Επιτροπή είχε ήδη συνεδριάσει στις 24/7/2024, είχε ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, είχε συντάξει πρόσκληση και έντυπα υπόδειξης εκπροσώπων και είχε ανακοινώσει στον τοπικό τύπο τα σχετικά με τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2024 και γενικά επιμελήθηκε όσων προβλέπει η Επιμελητηριακή Νομοθεσία και οι ειδικές οδηγίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, όλα δε τα σχετικά έγγραφα και οι προσκλήσεις φέρουν την υπογραφή του Προέδρου της Εκλογικής Επιτροπής. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας χωρίς να λάβει υπόψιν τα παραπάνω, εκπρόθεσμα, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 29269/18.6.2024 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, γνωστοποίησε στην ως άνω Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, πως όρισε μέλη του, όχι με την προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή τον Πρόεδρο της Εκλογικής Επιτροπής και τον νόμιμο αναπληρωτή του αλλά αλφαβητικά (…;;) τα προτεινόμενα μέλη προδικάζοντας και καθορίζοντας (σύμφωνα με νεώτερο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας) την σειρά σύμφωνα με την αναγραφή τους (!).
Έτσι, σε σχέση με την υπ’ αριθμ. 34766/18.7.2024 νομότυπη και νόμιμη συγκρότηση της Εκλογικής Επιτροπής από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας με αδικαιολόγητη παρέμβαση (και μάλιστα εκπρόθεσμα) του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας αφενός μεν, χωρίς αιτιολογία, αντικαταστάθηκε ο ορισθείς ως αναπληρωτής του Προέδρου της Εκλογικής Επιτροπής ο δε Πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής (αμφότεροι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας) πρακτικά καθαιρέθηκε από την θέση του Προέδρου αφού ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας επέλεξε, εκπροθέσμως, να προτείνει, όχι ως όφειλε και σύμφωνα με τον νόμο τον Πρόεδρο της Εκλογικής Επιτροπής και τον νόμιμο αναπληρωτή του αλλά … αλφαβητικά τους υποδειχθέντες χωρίς άλλο προσδιορισμό!!!!... Γιατί άραγε;
Το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας και τηρεί σχολαστικά κάθε διάταξη νόμου υπερασπιζόμενο τις αρχές της χρηστής διοίκησης και τα συμφέροντα των χιλιάδων μελών του.
Παρόμοιες διαδικασίες και μεθοδεύσεις που δεν έχουν έρεισμα στο νόμο και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες δεν γίνονται αποδεκτές.
Επίσης, διαψεύσεις δεν γίνονται αποδεκτές γιατί «τα γραπτά μένουν»».


ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 

Με έκπληξη και απορία που προκαλούν εύλογα ερωτηματικά το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ πληροφορήθηκε την αυθαίρετη ανασυγκρότηση της Εκλογικής Επιτροπής για την διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη των μελών του ΔΣ του Επιμελητηρίου Άρτας.

Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας, επικαλούμενος έγγραφο-πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, αντικατέστησε τον Πρόεδρο της ως άνω Εκλογικής Επιτροπής, που ο ίδιος είχε ορίσει με την προγενέστερη 34766/18.7.2024 Απόφαση του (!!!).

Μάλιστα η νομίμως συσταθείσα Εκλογική Επιτροπή είχε ήδη συνεδριάσει στις 24/7/2024, είχε ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, είχε συντάξει πρόσκληση και έντυπα υπόδειξης εκπροσώπων και είχε ανακοινώσει στον τοπικό τύπο τα σχετικά με τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2024 και γενικά επιμελήθηκε όσων προβλέπει η Επιμελητηριακή Νομοθεσία και οι ειδικές οδηγίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, όλα δε τα σχετικά έγγραφα και οι προσκλήσεις φέρουν την υπογραφή του Προέδρου της Εκλογικής Επιτροπής. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας χωρίς να λάβει υπόψιν τα παραπάνω, εκπρόθεσμα, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 29269/18.6.2024 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, γνωστοποίησε στην ως άνω Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, πως όρισε μέλη του, όχι με την προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή τον Πρόεδρο της Εκλογικής Επιτροπής και τον νόμιμο αναπληρωτή του αλλά αλφαβητικά (…;;) τα προτεινόμενα μέλη προδικάζοντας και καθορίζοντας (σύμφωνα με νεώτερο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας) την σειρά σύμφωνα με την αναγραφή τους (!).

Έτσι, σε σχέση με την υπ’ αριθμ. 34766/18.7.2024 νομότυπη και νόμιμη συγκρότηση της Εκλογικής Επιτροπής από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας με αδικαιολόγητη παρέμβαση (και μάλιστα εκπρόθεσμα) του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας αφενός μεν, χωρίς αιτιολογία, αντικαταστάθηκε ο ορισθείς ως αναπληρωτής του Προέδρου της Εκλογικής Επιτροπής ο δε Πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής (αμφότεροι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας) πρακτικά καθαιρέθηκε από την θέση του Προέδρου αφού ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας επέλεξε, εκπροθέσμως, να προτείνει, όχι ως όφειλε και σύμφωνα με τον νόμο τον Πρόεδρο της Εκλογικής Επιτροπής και τον νόμιμο αναπληρωτή του αλλά … αλφαβητικά τους υποδειχθέντες χωρίς άλλο προσδιορισμό!!!!... Γιατί άραγε;

Το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας και τηρεί σχολαστικά κάθε διάταξη νόμου υπερασπιζόμενο τις αρχές της χρηστής διοίκησης και τα συμφέροντα των χιλιάδων μελών του.

Παρόμοιες διαδικασίες και μεθοδεύσεις που δεν έχουν έρεισμα στο νόμο και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες δεν γίνονται αποδεκτές.

Επίσης, διαψεύσεις δεν γίνονται αποδεκτές γιατί «τα γραπτά μένουν».

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top