LINK A : https://apply.workable.com/j/247F7D2C05
LINK B: https://apply.workable.com/j/24567C25E0
---------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Με κλικ στο μπάνερ ή ΕΔΩ, δείτε τα δρομολόγια και πληροφορίες για το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ 'Αρτας
Υπό τον τίτλο «Μια ιστορία για την απελευθέρωση» πραγματοποιείται στη Λάρισα η 2η πανελλήνια συνάντηση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης και Φίλων Μουσείων Εθνικής Αντίστασης.
Την εκδήλωση, την επιστημονική επιμέλεια της οποίας έχει η Βασιλική Λάζου, ιστορικός, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, διοργανώνουν οι Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας (ΦΜΕΑΛ), σε συνεργασία με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού δήμου Λαρισαίων.
Οι εργασίες θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 19-20 Οκτωβρίου 2024 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας και αποτελούν μέρος του εορτασμού για την 23η Οκτωβρίου 1944, ημερομηνία που σηματοδοτεί την απελευθέρωση της πόλης από τη ναζιστική κατοχή.
Στη 2η συνάντηση συμμετέχει, μεταξύ των άλλων, και το μαρτυρικό Κομμένο με εισηγητή τον φιλόλογο - συγγραφέα και πρόεδρο του Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου Δημήτρη Βλαχοπάνο και τίτλο της παρουσίασής του «Ολοκαύτωμα του Κομμένου 16 Αυγούστου 1943: η επόμενη μέρα».
Πάνω από είκοσι είναι οι εισηγητές και τα θέματα που πρόκειται να αναπτύξουν στο διήμερο των εργασιών της συνάντησης. Μέσα από αυτές θα καλυφθεί στις τρεις συνεδρίες της ένα ευρύ φάσμα γεγονότων και θεμάτων της Κατοχής και της Αντίστασης. Εκτός απ’ τους εκπροσώπους της Λάρισας και του Κομμένου, εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης, του Διστόμου, των Καλαβρύτων, του Βόλου, της Λαμίας, της Ηλιούπολης, της Νίκαιας, της Βιάννου της Κρήτης θα παρουσιάσουν την ιστορία του τόπου τους εστιάζοντας στις σελίδες που καταγράφουν κυρίως τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας και τον αγώνα των αντιστασιακών οργανώσεων για την απελευθέρωση και την αξιοπρέπεια της χώρας μας.
Γενικότερα θέματα σε σχέση τη βρετανική πολιτική στην Ελλάδα, τους δρόμους της απελευθέρωσης και την απελευθέρωση που δεν έγινε εθνική επέτειος ποτέ θα αναπτύξουν πανεπιστημιακοί, ενώ στο ανοιχτό ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων θα αναφερθεί ο Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).