Γράφει: η Χριστίνα Μπίζα
Ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πέλοπας Λάσκος ο οποίος επισκέφθηκε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου την Άρτα προκειμένου να επιθεωρήσει τις εδώ Δικαστικές υποδομές ενόψει και της διαμορφωθείσας κατάστασης με το νέο «Δικαστικό χάρτη» (ενοποίηση Ειρηνοδικείου με Πρωτοδικείο κλπ.) ώστε να εξεταστούν λύσεις για την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πέλοπας Λάσκος συνοδευόμενος από Υπηρεσιακούς παράγοντες επιθεώρησε τις Δικαστικές υποδομές της Άρτας αφού εκ του Νόμου είναι και Πρόεδρος του ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων). Συναντήθηκε με Δικαστικούς και Εισαγγελικούς λειτουργούς καθώς και με Αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Συνομιλώντας μαζί μας ο κ. Λάσκος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στην Άρτα καθώς και στις εντυπώσεις του απ’ όλο όσα είδε ως προς το κτηριακό, τα αιτήματα που του τέθηκαν και από αυτοδιοικητικούς παράγοντες ενώ απάντησε και για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα, την παραβατικότητα των ανηλίκων καθώς την γενικότερη αύξηση της εγκληματικότητας λέγοντας:
«Κατ’ αρχήν θέλω να επικαλεστώ την καταγωγή μου εκ Λακωνίας. Έχω μεγαλώσει με το σκεπτικό ότι ένας τόπος που βγάζει πορτοκάλι και ελιά είναι ευλογημένος τόπος, με καλούς ανθρώπους. Είμαι λοιπόν ιδιαιτέρα χαρούμενος που βρίσκομαι στην Άρτα. Σκοπός τις επισκέψεώς μου ήτανε να δω και να καταλάβω τα πραγματικά κτηριακά προβλήματα που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης στην πόλη σας. Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα υπερσύγχρονο πλήρως λειτουργικό και ψηφιοποιημένο Δικαστικό Μέγαρο. Αναφέρομαι στο παλιό Ειρηνοδικείο που παραδόθηκε πρόσφατα και το οποίο δυστυχώς μένει κενό και στο κτήριο του Παλιού Πρωτοδικείου το οποίο είναι σε άριστη κατάσταση και το οποίο θα πρέπει μαζί με το καινούργιο κτήριο να αξιοποιηθούν άμεσα. Δυστυχώς διαπίστωσα ότι ο χώρος στο νυν Πρωτοδικείο δημιουργεί προβλήματα εργασίας στους Δικαστικούς Υπαλλήλους και στην απονομή της Δικαιοσύνης. Μιλάμε για το κτήριο που βρισκόμαστε τώρα το οποίο έχει δεχθεί την πίεση του χρόνου, έχει δεχθεί την πίεση της αυξήσεως της ύλης. Έχει δεχθεί την πίεση του χρόνου και πρέπει βεβαίως να γίνουνε κάποιες όχι σημαντικές αλλά απολύτως απαραίτητες εργασίες συντηρήσεως. Αυτό το πράγμα για να υλοποιηθεί χρειάζεται κεφάλαια τα οποία υπάρχουν και χώρο. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα υπάρχοντα κτήρια με ένα τρόπο που οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να αποφασίσουμε. Έχω κάποιες απόψεις αλλά δεν είμαι αρμόδιος, μπορώ να βοηθήσω πάντως στη λήψη αποφάσεων από την εμπειρία μου σε όλη την Ελλάδα και με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου μία πόλη η οποία έχει την μεγάλη τύχη να έχει επαρκείς εγκαταστάσεις να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Σε σύσκεψη που είχα στο Δημαρχείο το πρωί, μου έγινε το ερώτημα για την συνολική επίλυση του στεγαστικού προβλήματος στο μέλλον. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που το άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή και είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ίσως από τώρα, πάντως άμεσα σχετικά, ώστε να μην βρεθούμε πάλι προ εκπλήξεων ή κάτω από συνθήκες πιέσεως χρόνου ή συνθηκών. Πάντως για εμένα αυτό που προέχει είναι η αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων Δικαστικών Μεγάρων με τρόπους π.χ. ανάλογους με αυτούς που έγιναν στην Αθήνα κ.λπ. Δεν είναι όμως δικό μου ζήτημα αυτό. Επαναλαμβάνω ότι μπορώ να συνεισφέρω στον εξορθολογισμό του κτηριακού και της διαχείρισης των υπαρχόντων υποδομών».
Σε ερώτησή μας για την αύξηση της εγκληματικότητας, με γυναικοκτονίες, την παιδική παραβατικότητα η οποία εξελίσσετε σε παραβατικότητα ενηλίκων και την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης ώστε να μην έχουν οι πολίτες το αίσθημα της αδικίας και πόσο όλα αυτά θα ευαισθητοποιήσουν την κυβέρνηση για επιτάχυνση των εξελίξεων και για το κτηριακό ο κ. Λάσκος τόνισε:
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, διότι εδώ τίθενται δύο διαφορετικά ζητήματα, ότι η Κυβέρνηση είναι απολύτως ευαισθητοποιημένη τόσο στο θέμα της αντιμετωπίσεως της εγκληματικότητας και νομίζω ότι ήδη βλέπετε αποτελέσματα προς την κατεύθυνση αυτή. Στο θέμα της ειδικής διαχειρίσεως των ανηλίκων παραβατών όπου ήδη υπάρχει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο προκειμένου αυτά τα παιδιά να μην γίνουν ενήλικοι κακοποιοί και από την άλλη, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η δίκαιη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί και τα κατάλληλα κτήρια» για να καταλήξει λέγοντας: «Εγώ επαναλαμβάνω τη διαπίστωσή μου ότι αυτή η πόλη έχει επαρκή κτήρια και απομένει να αξιοποιηθούν».
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας κ. Μιχάλης Νικολάου αμέσως μετά δήλωσε: «Ήταν ένα αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου να δει με τις δικές του αισθήσεις ο κ. Λάσκος μαζί με τους επίσημους παράγοντες την πραγματικότητα στην Άρτα». «Η Άρτα είναι από τις λίγες πόλεις η οποία στερείται Δικαστικού Μεγάρου. Θέσαμε ένα θέμα που είναι για το σημερινό Πρωτοδικείο που βρίσκεται εδώ που μιλάμε τώρα. Το άλλο είναι το τέως Ειρηνοδικείο και το άλλο είναι ένα κόσμημα πραγματικό και είναι το Παλιό Πρωτοδικείο επί της οδού Μανέγα το οποίο έχει ανακαινιστεί. Αυτό το κόσμημα πραγματικά είναι ανεπαρκές. Δεν χωράει. Οι ανάγκες μας έχουνε αυξηθεί. Θα μπορούσαν όμως εκεί να μεταφερθούν κάποιες υπηρεσίες ώστε να έχουμε εξυπηρέτηση των πολιτών. Απαντώντας σε αυτό που ο κ. Λάσκος ανέφερε ότι υπάρχουν χώροι στην Άρτα ο κ. Νικολάου υπογράμμισε: «Υπάρχουν χώροι αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης και να γίνουν κάποιες προστάσεις. Τραβάμε εμείς οι Δικηγόροι το «Σταυρό του Μαρτυρίου» και οι Δικαστικοί Υπάλληλοι φυσικά, αφού όπως επεσήμανε «Εμείς οι Δικηγόροι προτάσεις κάνουμε δεν αποφασίζουμε μόνοι μας». Μετά και από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πέλοπα Λάσκου στην Άρτα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας κ. Μιχάλης Νικολάου εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εξελίξεις.