Το θέμα της αναζήτησης, εκταφής και ενταφιασμού των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών κατά τον πόλεμο του ’40 επανέφερε στη Βουλή με νέα Ερώτησή του ο Σταύρος Καλογιάννης (υπ’ αρ. πρωτ. 4118/2014) προς τους Υπουργό Εθνικής Άμυνας, δεδομένου ότι σε προηγούμενη Αναφορά του για το ίδιο θέμα (υπ’ αρ. πρωτ. 154/19.06.2014), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν απάντησε.

Ειδικότερα στην Ερώτησή του, ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:

Προχθές γιορτάσαμε σε όλη τη χώρα το έπος του ‘40. Όμως παραμένει σε εκκρεμότητα ένα ζήτημα μείζονος εθνικού και ηθικού ενδιαφέροντος: η αναζήτηση, η εκταφή και ο ενταφιασμός των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών κατά την διάρκεια του ελληνοαλβανικού πολέμου.

Τον περασμένο Ιούνιο είχα καταθέσει στη Βουλή Αναφορά (υπ’ αριθ. πρωτ.: 154/2014) για το θέμα, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Στην, ως άνω, Αναφορά είχα επισυνάψει υπόμνημα της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων Μαχητών του έπους 1940 –’41, με το οποίο εκφράζονταν διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι «οι 7.976 πεσόντες στη Β. Ήπειρο κατά το έπος του 1940 – 1941 σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Επί 74 χρόνια, διάσπαρτα οστά βρίσκονται στα πεδία των μαχών και σε ομαδικούς τάφους». 

Μεταξύ άλλων στο σχετικό υπόμνημα αναφέρεται ότι μολονότι έχει υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας στις 09/02/2009 για την αναζήτηση, εκταφή και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών, η οποία κυρώθηκε από την αλβανική Βουλή στις 26/03/2010, μέχρι σήμερα η μεικτή Επιτροπή Ελλήνων – Αλβανών που έχει συσταθεί για την εφαρμογή της Συμφωνίας, συνεδρίασε μόνο μία φορά στις 25/04/2012 και καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν δεν έχει υλοποιηθεί.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Εξωτερικών (Α.Π.: 22/53/ΑΣ 2881/2014) με ενημέρωνε ότι «Ευρισκόμαστε πλέον στη φάση της υλοποίησης της Συμφωνίας και, στο πλαίσιο αυτό, έχει συσταθεί Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην οποία μετέχουν και στελέχη του Υπουργείου μας, ενώ τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο από ελληνική πλευράς έχει αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας… Ειδικότερες πληροφορίες για την πρόοδο των εργασιών μπορείτε να λάβετε από το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας… Κατά τις συναντήσεις με τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών εδόθησαν διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει μέριμνα για την ταχεία σύγκληση της, υπό εκκρεμότητα, δεύτερης συνεδρίασης της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εκκινήσουν εργασίες επί του εδάφους». 

Κατόπιν αυτών, ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, 

• Ποιες αποφάσεις ελήφθησαν στην πρώτη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων;

• Πότε θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ώστε να εκκινήσουν εργασίες επί του εδάφους;

• Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο προκειμένου αυτό το ζήτημα μείζονος εθνικού και ηθικού ενδιαφέροντος να λυθεί, ώστε να αξιωθούν ταφής οι στρατιώτες και αξιωματικοί που λάμπρυναν την ιστορία της Ελλάδας και άλλαξαν την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου; 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top