Με την παρουσία του μέλους της ΚΠΕ και μέλους του  κλιμακίου της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΕΟΕΣ) για την Άρτα κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου συνεδρίασε η ΝΕ.

 

Στην συνεδρίαση όπου πήρε μέρος και το μέλος του κλιμακίου της ΕΟΕΣ κ. Αντρέας Οικονόμου αναπτύχθηκαν θέματα της πολιτικής συγκυρίας και οριστικοποιήθηκε το οργανωτικό πλάνο των προσυνεδριακών διαδικασιών.

Ο Γραμματέας της ΝΕ Άλκις Παπαχριστάκης έδωσε έμφαση στα δύο κυρίαρχα πολιτικά γεγονότα που βρίσκονται στον ορίζοντα και συγκεκριμένα το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και τις επερχόμενες εκλογές που είναι οριακά κρίσιμες για την χώρα αλλά και την υπαρξιακή συνέχεια της παράταξης. 

Το διήμερο 1 & 2 Νοεμβρίου είπε πραγματοποιήθηκε η σύνοδος της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου στην Αθηναϊδα στο Βοτανικό.

Ήταν μια καθαρά κομματική διαδικασία όπου κυριάρχησε η πολιτική αναγκαιότητα να συσπειρωθεί το ΠΑΣΟΚ και να κάνουμε ένα θαρραλέο βήμα για την διεύρυνση προς τον ενέκφραστο σήμερα πολιτικά χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Έχουμε συζητήσει διεξοδικά εδώ για την αναγκαιότητα αυτή και για τις προσδοκίες που όλοι θα πρέπει να καλλιεργούμε.

Σήμερα το ζητούμενο είναι να ξαναγίνει ελκυστικό το ΠΑΣΟΚ για να μπορέσουμε να φέρουμε κοντά μας ικανά και αξιόλογα στελέχη από την κοινωνία αλλά και τις μεγάλες κοινωνικές ομάδες που τα χρόνια της ύφεσης και της σκληρής λιτότητας μας γύρισαν την πλάτη. Χρειάζονται να γίνουν πολλά βέβαια αλλά το ζητούμενο είναι να ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες και να συζητήσουμε με ανθρώπους που έχουν προοδευτική αντίληψη και στάση απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. 

Και ιδιαίτερα στο τοπίο που τείνει να διαμορφωθεί στην μετά μνημόνιο εποχή και την αναγκαιότητα για την επάνοδο με όρους κοινωνίας στην αυτόνομη οικονομική διαχείριση και την προσεκτικά σχεδιασμένη αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη.

Ήταν μια συναισθηματικά φορτισμένη διαδικασία όπου κυριάρχησε το πνεύμα ενότητας γιατί το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνεχίσει όχι μόνο να υπάρχει αλλά και να επηρεάζει και να διαμορφώνει κοινωνικές πολιτικές όπως έκανε 40 χρόνια από την ίδρυσή του. Και ήταν εκεί πολλά στελέχη από το παρελθόν που παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και την απέλπιδα προσπάθεια του προέδρου μας Βαγγέλη Βενιζέλου να σωθεί η χώρα και να επανέλθουμε στην ομαλή πορεία και την κανονικότητα. 

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία που είναι μια κινούμενη άμμος και που όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Εμείς ήμαστε στρατευμένοι σε μια παράλληλη πορεία με την χώρα. Για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία μας και να προσδοκούμε σε ανοδική τάση πρέπει πρώτιστα η χώρα να αναστρέψει την πορεία της. Τα θετικά σημάδια της οικονομίας θα πρέπει με ωριμότητα και σωφροσύνη να συνεχιστούν και να μην επιτρέψουμε πειραματισμούς και οπισθοδρόμηση στις δύσκολες ημέρες του 2010. Άρα και με βάση ένα αξιόπιστο σχέδιο Εθνικής ανασυγκρότησης η χώρα θα πρέπει και στην μετά μνημόνιο εποχή να ανασχεδιάσει το μέλλον της. Η χώρα μπορεί να βγεί από το μνημόνιο και η Τρόϊκα να αποχωρήσει. Το χρέος όμως είναι δυσθεόρατο και δυσβάσταχτο και θα μας μείνει εδώ αμανάτι. Και σαν μια λερναία ύδρα που θα χρειάζεται καθημερινή επαγρύπνηση.  

Το μείζον εθνικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί ούτε μονομερώς, ούτε με κραυγές και συνθήματα εκ του ασφαλούς. Οι λέξεις αντιμνημόνιο και ανατροπή σε μια ζοφερή για την Ελληνική κοινωνία περίοδο ηχούν όμορφα, αλλά πρόκειται απλά για διαπιστώσεις που πρέπει να διαγραφούν από το λεξιλόγιο υπεύθυνων πολιτικών προσώπων.

Η συναίνεση, η συνεργασία και η ομοψυχία είναι η μοναδική συνταγή για την ομαλή πορεία και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι αυτοδυναμίες ανήκουν στο παρελθόν και όλα κινούνται πλέον στον αστερισμό των συνεργασιών.

Εμείς το κάναμε ήδη πράξη με μια καθόλου επιθυμητή, πλην όμως αναγκαία συνεργασία με την δεξιά παράταξη και προσπαθούμε με έναν πιο θεσμικό τρόπο να συνεργαστούμε με κινήσεις, ρεύματα ιδεών και πρόσωπα με προοδευτικές αντιλήψεις, σκέψεις και προτάσεις από τον χώρο της αριστεράς, οικολογίας και του εθελοντισμού. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο γιατί κυριαρχούν προσωπικές στρατηγικές.

Η προοπτική συνένωσης των κατακερματισμένων πλην όμως πάντα πλειοψηφικών δυνάμεων του δημοκρατικού κέντρου και της ριζοσπαστικής κεντροαριστεράς φαντάζει σήμερα σαν αδήριτη ανάγκη και ως ένας τρίτος πόλος ανάμεσα σε μια κακή δεξιά παράταξη με τα ακροδεξιά παρακλάδια της και σε έναν λαϊκίστικό και χωρίς πρόταση και σχέδιο για την βιώσιμη διαχείριση του χρέους ΣΥΡΙΖΑ. 

Το Συνέδριο για την δημιουργία της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης θα δώσει νέα ώθηση και στην χώρα με άξονα την θεσμική δημοκρατική ομαλότητα, την κυβερνητική σταθερότητα και τον Ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.   

Η Ενική Οργανωτική Επιτροπή (ΕΟΕΣ) έχει ήδη οριστικοποιηθεί και αποτελείται από στελέχη της οργανωτικής δομής του ΠΑΣΟΚ και από εκπροσώπους των κινήσεων που θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο και στην υπό διαμόρφωση Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Έχουν συγκροτηθεί για τον καλύτερο συντονισμό των προσυνεδριακών διαδικασιών 2 γραμματείες. α) Γραμματεία για τον οργανωτικό προγραμματισμό (Στ. Αγγελούδης, Λ. Κατσικαρέλης, Ν.Μπίστης, Χρ. Πρωτόπαπας) και β) Γραμματεία Μαζικών Κινημάτων (Π. Αθανασόπουλος, Τ. Αντωνίου, Δ.Λιντζέρης, Ν.Σαλαγιάννης)

Με τον συντονισμό της Γραμματείας Οργανωτικού και με ευθύνη των αντίστοιχων κλιμακίων της ΕΟΕΣ ανά Περιφέρεια, Νομό, Δημοτική Ενότητα και Κλαδική οργάνωση διαμορφώνονται οργανωτικές επιτροπές συνεδρίου. Στο κλιμάκιο Άρτας ορίστηκαν τα μέλη της ΚΠΕ κ. Γιάννης Μανιάτης, κ. Άτζελα Γκερέκου, κ. Βασιλική Σουλαδάκη και κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου και τα μέλη της ΕΟΕΣ κ. Αντρέας Οικονόμου και κ. Κωστούλα Λέλα.

- Πρώτα συγκροτείται η Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΝΟΕΣ) σε κάθε εκλογική Περιφέρεια στην οποία θα συμμετέχουν. Πρώην βουλευτές, υποψήφιοι βουλευτές το 2012, υποψήφιοι Ευρωβουλευτές το 2014, τα μέλη της ΝΕ, τα μέλη της ΝΕ Νεολαίας οι γραμματείς των ΔΟ, προβεβλημένα πολιτικά στελέχη, πολίτες με επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση, στελέχη εκπρόσωποι κοινωνικών, επιστημονικών, αγροτικών και επαγγελματικών οργανώσεων, αυτοδιοικητικά στελέχη, εκπρόσωποι κινήσεων, κινημάτων, ρευμάτων ιδεών κλπ.

Την ευθύνη συντονισμού των διαδικασιών της ΝΟΕΣ θα αναλάβει η ολιγομελής (3 η 5 μέλη) γραμματεία που θα συγκροτηθεί με ευθύνη του κλιμακίου της ΕΟΕΣ Νομού και την συνεννόηση  με την γραμματεία οργανωτικού.

- Περιφερειακή ΟΕΣ (ΠΟΕΣ). Συγκροτείται αμέσως μετά την συγκρότηση των ΝΟΕΣ από τις αντίστοιχες γραμματείες… την ευθύνη λειτουργίας έχει ολιγομελής γραμματεία με έναν εκπρόσωπο της κάθε ΝΟΕΣ ο οποίος προτείνεται από την γραμματεία της.

- Δημοτική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΔΟΕΣ). 

Συγκροτείται σε κάθε Δήμο με ευθύνη του κλιμακίου της ΕΟΕΣ και της ΝΟΕΣ.

- Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου Μαζικών Κινημάτων.

Συγκροτούνται με ευθύνη της γραμματείας Μαζικών Κινημάτων οργανωτικές επιτροπές συνεδρίου με στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων, επαγγελματικών ενώσεων, οργανώσεων επιστημόνων, αναπηρικών κινημάτων, οικολογικών κινήσεων, ομάδων παραγωγών, και δικτύων στους τομείς του αθλητισμού, πολιτισμού, αυτοδιοίκησης, υγείας, παιδείας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων & της μετανάστευσης κλπ.

- Θα διαμορφωθεί μητρώο μελών με όσους θα συμμετάσχουν στις ολομέλειες και στην διαδικασία ανάδειξης των συνέδρων.

- Θα αποφασιστεί σύντομα από την συντονιστική επιτροπή της ΕΟΕΣ η διαδικασία ανάδειξης συνέδρων. Η σκέψη είναι να είναι όλοι οι σύνεδροι εκλεγμένοι.

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα έχουν συνέλθει σε ολομέλεια οι ΝΟΕΣ και οι ΔΟΕΣ με τα σχέδια εισηγήσεων για την Διακήρυξη και τις προγραμματικές θέσεις. 

Τον λόγο στην συνέχεια έλαβαν ο Αντρέας Οικονόμου, ο Κώστας Ρίζος, η Σέβη Φέκα, ο Αντώνης Λυμούρης, ο Χρήστος Κατσαούνος, ο Θωμάς Ρίζος και ο Δημήτρης Χαμπίπης που έθεσαν μια σειρά από προβληματισμούς για την αξιοπιστία των διαδικασιών, την εκλογή των συνέδρων και τον διακριτό διαχωρισμό της αυτονομίας και της αυτοτέλειας του ΠΑΣΟΚ στην υπό ίδρυση Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

  

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top