Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας, σε τοπική εφημερίδα της Άρτας, και απαντώντας  σε ερώτηση σχετικά με τα τοπικά ζητήματα, τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις εξελίξεις γύρω από σημαντικά έργα υποδομής της Άρτας, είχε τη δυνατότητα να αναφερθεί, μεταξύ άλλων,  στο έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης της Άρτας και της οριοθέτησης και διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου για την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην πρόσφατη, πολύ θετική εξέλιξη που υπήρξε σε σχέση με την ένταξη του έργου στο σχεδιασμό των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των τριών συναρμόδιων Υπουργείων: Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μεταφορών - Υποδομών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης, ενός έργου τεράστιας περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής σημασίας για την πόλη της Άρτας αλλά και την ευρύτερη περιοχή. 

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής στην απάντηση του: «Η οριοθέτηση και η διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, αποτελεί χρόνιο αίτημα του Δήμου Αρταίων.

Το ανωτέρω έργο, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του, και επειδή εξυπηρετεί ως έργο αντιπλημμυρικής προστασίας τον θεματικό στόχο 5  αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών κινδύνων, έχει προκριθεί και συμπεριληφθεί οριστικά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στα μεγάλα έργα, για την επόμενη προγραμματική περίοδο, το οποίο ήδη υποβλήθηκε για την έγκρισή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το έργο συγκεκριμένα αναφέρεται ως επιλογή στη Δράση: «Έργα διευθέτησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρών και φυσικών καταστροφών» με την συνοπτική περιγραφή «Αντιπλημμυρική προστασία της Πόλης της Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου και αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού κινδύνου από πιθανή θραύση των 2 μεγάλων φραγμάτων που έχουν κατασκευαστεί στη πόλη αυτή, από την ΔΕΗ, για παραγωγή Υδροηλεκτρικής Ενέργειας».

Επίσης, αντίστοιχη διαδικασία είναι σε εξέλιξη και στον προγραμματισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει: 1) την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης της Άρτας, προεκτιμώμενου προϋπολογισμού 11.000.000€ περίπου, αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ 2) την αντιπλημμυρική προστασία της πεδιάδας και των καλλιεργειών μετά την πόλη της Άρτας στην διώρυγα του ποταμού Αράχθου, προεκτιμώμενου προϋπολογισμού 20.000.000€ περίπου, αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και 3) τις αντίστοιχες παρεμβάσεις στην οδοποιία και τις αντίστοιχες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (γέφυρες, οδοστρωσία, κ.λ.π.), προεκτιμώμενου προϋπολογισμού 47.000.000€ περίπου, αρμοδιότητας ΥΠΙΜΕΔΙ».

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, για το οποίο ο Δήμος Αρταίων έχει κάνει τις δικές του ενέργειες, ενώ από την πλευρά του ο Βουλευτής αναφέρει ότι λόγω της μεγάλης αξίας και σημασίας του έργου παρακολούθησε στενά εξ’ αρχής την εξέλιξή του με συνεχείς προσπάθειες και  παρεμβάσεις, σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία και επίπεδα λήψης αποφάσεων, ώστε να ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες, ιδιαίτερα σε σχέση με την πλημμυρική παροχή, αλλά και να διαμορφωθούν οι συνθήκες που κατέληξαν στην πολιτική απόφαση για την επιλογή της ένταξης ενός έργου 78 εκατ. ευρώ περίπου στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Σημειώνει ότι είχε μιλήσει για τις εξελίξεις του έργου πριν από έξι περίπου μήνες, όπως και ότι υπήρξαν σχετικές αναφορές από τους αρμόδιους Υπουργούς ΠΕΚΑ και Υποδομών. 

Εκφράζει την ικανοποίηση του για την θετική στάση και εντέλει την  ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας των συναρμόδιων Υπουργείων, αφού η οριστική ένταξη του έργου στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ουσιαστικά δρομολογεί και εξασφαλίζει την υλοποίησή του. 

Κλείνοντας, επισημαίνει πως είναι αναγκαία κατά τη φάση οριστικοποίησης των μελετών  και της κατασκευής του,  η συμμετοχή και η υποστήριξη όλων, και ιδιαίτερα της Δημοτικής αρχής αλλά και της Περιφερειακής αρχής, προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα έργο που θα έχει θετικές συνέπειες τόσο κατά τη φάση της υλοποίησης, όσο και από τη λειτουργία και αξιοποίηση του για την οικιστική, αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής μας, κάνοντας ειδική αναφορά και στο γνωστό πρόβλημα της Ελεούσας και την αλλαγή δεδομένων για την Άρτα.

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top