Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς για τις Ευθύνες που φέρει η ΔΕΗ για τις εκτεταμένες και καταστροφικές  πλημμύρες στην Άρτα, κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος. 

Ο κ. Στύλιος στην ερώτησή του αναφέρει: Η πρωτοφανής θεομηνία που έπληξε την περιοχή της Άρτας τις αρχές Φεβρουαρίου είχε τεράστιες επιπτώσεις στις υποδομές, στις κτηριακές εγκαταστάσεις, τον οικιακό εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων.  Επίσης προκλήθηκαν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και χάθηκαν ζώα και μελίσσια. Ενώ η διαδικασία καταγραφής των ζημιών είναι σε εξέλιξη, το σίγουρο είναι ότι η διαχείριση των υδάτων των φραγμάτων Πουρνάρι Ι και Πουρνάρι ΙΙ από τη ΔΕΗ κρίθηκε ανεπαρκέστατη με τραγικές επιπτώσεις.

Αποτελεί κοινό αίτημα όλων των Αρτινών, η ΔΕΗ να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναθεωρήσει ριζικά τον τρόπο χειρισμού και τα αντανακλαστικά της ως προς τα ακραία καιρικά φαινόμενα θέτοντας σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, τους κόπους και τις περιουσίες των πολιτών.

Αποτέλεσμα των παραπάνω πρακτικών είναι, παρόλη την μετεωρολογική πρόβλεψη για καταρρακτώδεις βροχές, να μην ανοίξει έγκαιρα το Υδροηλεκτρικό φράγμα Πουρναρίου Ι και ΙΙ δίνοντας μεγαλύτερα φορτία από τις προηγούμενες ημέρες, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες.

Τέλος, θέλω να σας επισημάνω ότι η ΔΕΗ στα 30 χρόνια λειτουργίας του υδροηλεκτρικού φράγματος δεν έχει επιστρέψει ανταποδοτικά οφέλη στους Αρτινούς και την Άρτα.

Καταλήγοντας ο κ. Στύλιος ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

• Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν για τον καταλογισμό των ευθυνών της ΔΕΗ για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών;

• Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες αυτές;

• Ποια μέτρα θα ληφθούν για την ορθή και ασφαλή χρήση των υδάτινων πόρων προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο όφελος προς την Αρτινή κοινωνία; 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top