Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραϊτης και Νίκος Καραθανασόπουλος σχετικά με τις συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου και ορισμένου χρόνου που εκτελούνται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων.
Αναλυτικότερα αναφέρουν τα εξής:
«Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου στα έργα (στον οδικό άξονα Αμβρακία – Άκτιο, ΔΙ.Π.Κ.Α. – Ε.Ε.Νικόπολης κ.α.), που εκτελούνται από από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, καθώς είναι απλήρωτοι για 2 και 3 μήνες.
Η απλήρωτη εργασία έχει γίνει κανόνας για τους εργαζόμενους στα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τους μείζονος ή ελάσσονος σημασίας λόγους και αιτίες που επικαλείται κάθε φορά η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου. Η κατάσταση είναι δραματική. Oι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, καθώς δεν έχουν χρήματα ούτε για τα έξοδα μετακίνησης, αφού αρκετοί από αυτούς αναγκάζονται να μετακινούνται μέχρι 100 και 150 χιλιόμετρα καθημερινά για τις διαδρομές Άρτα – Νίκόπολη, Άρτα – Δρυμός, Αγρίνιο – Δρυμός. Δεν είναι μόνο η καθυστέρηση στη πληρωμή των δεδουλευμένων, είναι και οι χαμηλές αμοιβές, οι απαράδεκτες συμβάσεις εργασίας, όπου εργαζόμενοι με βαριά χειρωνακτική εργασία σκάβοντας όλη μέρα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα) τους έκοψαν τα βαρέα και ανθυγιεινά και τους έβαλαν να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας ως υπάλληλοι γραφείου.
Παρά το γεγονός ότι το ενιαίο μισθολόγιο έχει επεκταθεί και στους εργαζόμενους ΙΔΟΧ στο δημόσιο με την Κ.Υ.Α. 2/13917/0022 (ΦΕΚ 414/Β/23-2-2012), που ρητά αναφέρει, ότι η επέκταση αυτή αφορά και στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αυτό καταβάλλεται μόνο στους μόνιμους εργαζόμενους και αορίστου χρόνου. Ως γνωστό, ο θεσμός των ΒΑΕ αποτελεί μια σοβαρή αμυντική κατάκτηση της εργατικής τάξης, προκειμένου να περιορίζεται σ' ένα βαθμό η πρόωρη φθορά της υγείας των εργαζόμενων και της εργατικής δύναμης. Όμως, αυτό για το κεφάλαιο αποτελεί εμπόδιο, ιδιαίτερα στις συνθήκες έντασης του ανταγωνισμού. Η οικονομική κρίση, που αποτέλεσμά της είναι η αύξηση της μαζικής ανεργίας, δημιουργεί συνθήκες εντονότερης πίεσης προς τους εργαζόμενους τόσο από την εργοδοσία όσο και από την πολιτεία, η οποία μάλιστα χωρίς επιστημονική έρευνα «έκοψε κι έραψε» για τα ΒΑΕ ως «πλαφόν» το 10% του εργατικού δυναμικού. Πρόκειται για έναν εκ νέου διαχωρισμό εργαζομένων, που στοχεύει στη διάσπαση του κλάδου και στην ύπαρξη εργαζόμενων πολλαπλών ταχυτήτων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους και την ένταξη τους στα ΒΑΕ.»