Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Στύλιος κατέθεσε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς  σχετικά με ενέργειες που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.). 

Σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, στη χώρα μας λειτουργούν 280 Κ.Δ.Β.Μ. Μέχρι σήμερα, σε περισσότερα από 100 προγράμματα έχουν εκπαιδευτεί 194.623 πολίτες, ενώ στα 12.349 τμήματα που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα, οι απασχολούμενοι (στελέχη, εκπαιδευτές κλπ.) προσεγγίζουν τις 6.500.  Συνεπώς, τα Κ.Δ.Β.Μ εκτός από τη διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας, παράγουν πολλαπλά οφέλη οικονομικού χαρακτήρα, με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Σημαντικά είναι άλλωστε και τα οφέλη κοινωνικού χαρακτήρα, μέσω της  ισότιμης πρόσβασης στη Διά Βίου Μάθηση για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Στα Κ.Δ.Β.Μ. εργάζονται στελέχη που προσλήφθηκαν με αξιοκρατικές διαδικασίες μέσω προκήρυξης. Ωστόσο, Στις 30-6-2015 λήγει η σύμβαση όλων των περιφερειακών στελεχών Κ.Δ.Β.Μ. των αξόνων Α.Π.7 και Α.Π.8 ενώ η σύμβαση των στελεχών Α.Π. 9 παρατάθηκε μέχρι 31/07/2016. Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα, η Κ.Ε.Δ.Ε. επίσημα έχει αποστείλει αίτημα (27/03/2015) για την παράταση του προγράμματος χωρίς όμως να έχει λάβει απάντηση από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Συνεχίζοντας, ο κ. Στύλιος αναφέρει ότι μια διακοπή σε αυτή την φάση του έργου, θα οδηγήσει σε δυσλειτουργίες και θα υπονομεύσει το θεσμό της Δια Βίου Μάθησης. Πρόσφατο παράδειγμα το 2011, όπου με το κλείσιμο των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων η χώρα έμεινε για δύο έτη χωρίς εκπαίδευση ενηλίκων. Συνεπώς, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους πολίτες, είναι επιβεβλημένη η παράταση λειτουργίας του, πρακτική που έχει εφαρμοστεί πρόσφατα σε άλλα έργα .

Άλλωστε, αναφέρει ο κ. Στύλιος,  η χρηματοδότηση των Κ.Δ.Β.Μ. προέρχεται από εγκεκριμένα Ευρωπαϊκά κονδύλια και η μισθοδοσία των εργαζομένων δεν επιβαρύνει το δημόσιο κρατικό προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα τον ενισχύει μέσω της καταβολής του φόρου και του ΦΠΑ όπως αυτά αποδίδονται βάσει των συμβάσεων των απασχολούμενων σε αυτά.

Καταλήγοντας, ο κ. Στύλιος ρωτά τους κκ. Υπουργούς:

• Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσετε για την ενίσχυση και αναβάθμιση του θεσμού των Κ.Δ.Β.Μ. ;

• Σε τι ενέργειες θα προχωρήσετε για την εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης του έργου στα πλαίσια του ΣΕΣ 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ);

• Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τις υπάρχουσες δομές των Κ.Δ.Β.Μ καθώς και την εμπειρία του υφιστάμενου στελεχιακού δυναμικού;

 

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top