Με πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, το βράδυ της Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη και με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Βούτση. Στην κατάμεστη αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ, ο Ν. Βούτσης, έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου και παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο υπ. Βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας. Ο κ. Τσίρκας μίλησε για την αναγκαιότητα προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία και παρουσίασε τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα. Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν ποιος είναι πραγματικά σε θέση να στηρίξει μέσα στις δύσκολες συνθήκες τους ανέργους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους και ποιος έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τη διαπλοκή και τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, το πελατειακό κράτος. Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Αρτινός λαός θα ανανεώσει τη στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ:

«Καλούμε τους πολίτες να αναλογιστούν σοβαρά την επόμενη μέρα»

 

Ο υποψήφιος Βουλευτής Βασίλης Τσίρκας στην ομιλία του ανάφερε τα εξής: 

«Φίλες και φίλοι, σ/φισσες και σ/φοι

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα μετά από μια περίοδο σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Οι συνθήκες που αντιμετωπίσαμε ήταν εξαιρετικά δύσκολες και τιμωρητικές απέναντι στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. 

Η συμφωνία που υπογράφηκε με πραξικοπηματικούς όρους μετά από έναν άνευ προηγουμένου εκβιασμό απέχει από τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά εμπεριέχει αναπτυξιακές και άλλες δυνατότητες που σε συνδυασμό με τη ρητή δέσμευση για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος μπορούν να δώσουν προοπτική στη χώρα και την κοινωνία. 

Στη συμφωνία αυτή αφήνονται αρκετά περιθώρια για διαπραγμάτευση, για αντισταθμιστικά μέτρα, για δικαιότερη κατανομή των βαρών. Εξάλλου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπογράψει αυτή την κακή κατά τα άλλα συμφωνία, δηλώνοντας εξαρχής ότι τη θεωρεί κοινωνικά άδικη και υφεσιακή, ενώ πολλά ζητήματα, όπως τα εργασιακά, το ζήτημα των συντάξεων και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η φορολόγηση των αγροτών παραμένουν ανοιχτά για να τα διαπραγματευτεί η επόμενη κυβέρνηση. 

Δημιουργήσαμε ρήγματα στη σοσιαλφιλελεύθερη συναίνεση. Αποδείξαμε πως ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, για την υπεράσπιση της ατομικής και συλλογικής αξιοπρέπειας, ο αγώνας για τα δικαιώματα των αδύναμων, για εμάς δεν έχουν χάσει το νόημά τους. Καταστήσαμε το ελληνικό πρόβλημα όχι μόνο ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο. 

Αυτή η δράση της Κυβέρνησης για τη διεκδίκηση μιας βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας αποκάλυψε στα μάτια των Ελλήνων την αδράνεια και τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Για τον λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έγιναν σημείο αναφοράς αυτού του αγώνα και αυτών των αξιών για όλη την Ευρώπη, αφήνοντας μια παρακαταθήκη δημοκρατίας. 

Μετά την υπογραφή και ψήφιση της νέας συμφωνίας από τη Βουλή και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και της οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα, η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε νέα δεδομένα. Έπρεπε να αποφασίσει πώς θα πορευτεί στη συνέχεια και, όπως φάνηκε, η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ήταν η πιο λογική και υγιής λύση. 

Η προσφυγή στις κάλπες αποτελεί επιλογή ηθικής, δημοκρατικής και συνταγματικής τάξης. Η απώλεια της δεδηλωμένης κατέστησε τη συνέχιση της διακυβέρνησης της χώρας αδύναμη και ασταθή. 

Μετά την άρση της στήριξης από μια ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση είχε δύο επιλογές: είτε να συμβιβαστεί με τo παλιό φθαρμένο πολιτικό κατεστημένο και να συμπορευτεί με τους βασικούς υπεύθυνους για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα, είτε να ακολουθήσει τη δημοκρατική οδό και να δώσει τον λόγο στον λαό. 

Στις 20 Σεπτέμβρη, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει υπεύθυνα και ώριμα για το μέλλον του.

Από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης δώσαμε δείγματα γραφής ψηφίζοντας νόμους και μέτρα προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. 

Ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 

η ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο, 

το άνοιγμα της ΕΡΤ, η ακύρωση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η επαναφορά των απολυμένων του Δημοσίου, η επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων, των δημοσίων υπαλλήλων, των καθαριστριών, των δυόμισι χιλιάδων εκπαιδευτικών, τα χτυπήματα στη διαφθορά και τη διαπλοκή. 

Οι πολίτες καλούνται να κρίνουν τη διαπραγμάτευση των τελευταίων μηνών αλλά και το αποτέλεσμά της. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε, μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες, σκληρές μάχες. 

Την ίδια στιγμή η στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν όχι μόνο ανύπαρκτη, αλλά στη μεγαλύτερη διάρκεια βρέθηκαν στην πλευρά των δανειστών, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει όπως – όπως ό,τι του έδιναν οι δανειστές, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των μέτρων. 

Φίλες και φίλοι,

Η Συμφωνία με τους δανειστές αποτελεί μόνο το ένα τρίτο των ενεργειών και των νομοθετικών παρεμβάσεων που ανοίγονται μπροστά μας. Το σχέδιο για δομικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στο πολιτικό σύστημα, ακόμα και στους θεσμούς, δεν αφορά τη Συμφωνία. 

Η ρήξη μας με το παλιό στην οικονομία, στην κοινωνία, από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε οριστικά, αν θέλουμε να μπούμε οριστικά σε ένα δρόμο αξιοπρέπειας, ανάπτυξης και εθνικής κυριαρχίας, ξεπερνάει τη Συμφωνία. 

Η μάχη με τη διαφθορά, με τη διαπλοκή, με το καθεστώς του κομματισμού, με τη φοροδιαφυγή, είναι που θα σπρώξει την Ελλάδα στην πρόοδο και στην απελευθέρωση από τις ταπεινωτικές εποπτείες. Κι αυτή η πολιτική είναι αριστερή αλλά και εθνική ταυτόχρονα. Και είναι αποκλειστικά δική μας ιδιοκτησία, ενώ τα μνημόνια κληρονομιά άλλων. 

Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να αναλογιστούν σοβαρά την επόμενη μέρα. 

Να αναλογιστούν, δηλαδή, σε ποιον θα δώσουν την εντολή να διαχειριστεί το μέλλον τους, να εφαρμόσει τη δύσκολη συμφωνία με την προσοχή όμως στραμμένη στη στήριξη και την ελάφρυνση των βαρών στους ανέργους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους. 

Να αναλογιστούν ποιος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τη διαπλοκή και τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, το πελατειακό κράτος. 

Να αναλογιστούν ποιος μπορεί να δώσει τη μάχη της επόμενης κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους. 

Είναι δυνατόν να τα περιμένουμε όλα αυτά από τα δοκιμασμένα διαπλεκόμενα κόμματα του παλιού φθαρμένου πολιτικού συστήματος; 

Γιατί ποιον αλήθεια θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός να διαπραγματευτεί όλα τα μεγάλα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά;

Εκείνους που θεωρούσαν κτήμα και προνόμιό τους τα μνημόνια, εκείνους που δέσμευσαν τη χώρα, συνυπέγραψαν την ερήμωση της αγοράς και την καταστροφή της οικονομίας, οδηγώντας σε απόγνωση τη μεσαία τάξη, πολλαπλασιάζοντας το χρέος υποστηρίζοντας ότι είναι βιώσιμο;

Ή εκείνους που έδωσαν σκληρή μάχη, πήραν ρίσκα, οδήγησαν τη διαπραγμάτευση στα όριά της και έβγαλαν τον λαό στο προσκήνιο με το δημοψήφισμα; Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι το παλιό και σάπιο μπορεί και θέλει να χτυπήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. 

Μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς με ισχυρή εντολή μπορεί να κόψει αυτόν το Γόρδιο Δεσμό. Και γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε πίσω. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε όρθιοι μέσα σε δύσκολες συνθήκες και να κάνουμε αυτό που επιτάσσουν οι αρχές, οι αξίες μας και η ηθική μας. 

Το γεγονός ότι αποδεχτήκαμε μια σκληρή πραγματικότητα για τη χώρα δεν είναι γιατί θεωρούμε ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας. Δεν υποκλινόμαστε σε αυτή την πραγματικότητα. Ο αγώνας όμως για την αλλαγή των συσχετισμών είναι μια διαρκής διαδικασία, μια διαρκής πάλη. 

Και σε αυτόν τον αγώνα καλούμαστε να δηλώσουμε παρόντες όσοι αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Για να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να απαλλαγούμε οριστικά από τις συνταγές της λιτότητας και των μνημονίων. 

Για να βάλουμε τα θεμέλια σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες. Και εκφράζουμε την αισιοδοξία ότι ο λαός σύντομα θα αποφασίσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί και πρέπει να αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο. 

Θα δώσει ισχυρή εντολή για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Μόνο μπροστά.

Ζητάμε από τον ελληνικό λαό που τον περασμένο Γενάρη εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, να μας δώσει ισχυρή εντολή. 

Γιατί, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, δεν πρέπει και δεν μπορούμε ως αριστεροί και αριστερές να παραδώσουμε τη χώρα στα χέρια των πολιτικών εγκληματιών, που κατέστρεψαν και καταλήστεψαν τον λαό μας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Για να βγούμε νικητές πρέπει να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και ενεργοποίηση όλων των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Φίλες και φίλοι, 

Εμείς οι Ηπειρώτες ξέρουμε να αναγνωρίζουμε τη μεγάλη, ανιδιοτελή και φιλότιμη προσπάθεια του πρώτου Έλληνα Πρωθυπουργού που κατάγεται από τα μέρη μας. 

Το μεγάλο ποσοστό του 44% που μας έδωσε ο Αρτινός λαός στις 25 Γενάρη, τιμώντας την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να κατέλθει υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια της Άρτας, είμαι σίγουρος ότι θα επαναληφθεί για να δώσει την ευκαιρία στον Αρτινό πρωθυπουργό να δώσει πνοή στην περιοχή μας. 

Όσοι επιδιώκουν να ακυρώσουν τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα και την προοπτική της Αριστεράς να κερδίσει εκ νέου τη λαϊκή στήριξη, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να ρίχνουν νερό στον μύλο της προσπάθειας του σάπιου πολιτικού κατεστημένου να αναστηθεί. Εμείς όμως δεν δραπετεύουμε από τις ευθύνες μας. Όσοι αποφάσισαν να δραπετεύσουν, θα τους κρίνει η ιστορία. 

Τώρα είναι η ώρα να μετρηθούμε με το χρέος μας προς το λαό μας και προς τους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης. Να δώσουμε τη μάχη των εκλογών με όλη μας τη δύναμη. Από αυτήν ειδικά τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς και καμία από εμάς.

Συνεχίζουμε!Προχωράμε μπροστά. Μόνο μπροστά! Για να μην επιστρέψει το παρελθόν!» 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top