Το θέμα της εκδήλωσης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων αφορά μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό από πρώτο χέρι.

Διανύουμε την πρώτη περίοδο, μετά από αρκετά χρόνια μνημονίων και σκληρής επιτροπείας, που βλέπουμε φως στον ορίζοντα. Η χώρα έχει επιστρέψει σταθερά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί πλέον πραγματικό γεγονός. Να σας αναφέρω συγκεκριμένα ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το πρώτο τετράμηνο του 2017 σημειώθηκε εισροή 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία από τέτοιες επενδύσεις.
Επιπλέον, τα δύο αυτά χρόνια η αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων από κονδύλια του ΕΣΠΑ στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας, καθώς και στον τομέα της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, δημιουργεί αλλαγή του κλίματος εντός αλλά και εκτός της χώρας.
Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων αποτελεί η δημιουργία του μεγαλύτερου αριθμού νέων θέσεων εργασίας που έχει καταγραφεί από το 2000. Συγκεκριμένα στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017 δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας. Παραλάβαμε το Γενάρη του 2015 ανεργία πάνω από 27% και το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, στο 21,1%, με σταθερά πτωτικές τάσεις.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι και αυτής της χρονιάς δείχνουν να έχουν επιτευχθεί, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για ανάπτυξη στο τέλος του έτους είναι όλες θετικές. Βασική επιδίωξή μας αποτελεί ο τερματισμός αυτής της περιπέτειας να γίνει με την κοινωνία όρθια. Θέλουμε  δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνικά αποδεκτή με επενδυτές που θα σέβονται την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία. Τον επόμενο Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από αυτή την περιπέτεια και παράλληλα χτίζουμε τη νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε.
Την ίδια στιγμή καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να στηρίξουμε και να ανασυγκροτήσουμε τους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, καθώς οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων τους οδήγησαν σε κατάρρευση.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει τη μάχη στο εσωτερικό για να λύσει ζητήματα της καθημερινότητας και να επουλώσει τις πληγές που άφησε η παρατεταμένη κρίση στη χώρα μας.
Από την πρώτη μέρα διαπραγματευτήκαμε σκληρά και πετύχαμε μετά από πολλές μάχες την κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Με την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δημιουργήσαμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας, καθώς επεκτείναμε το πεδίο εφαρμογής και πλέον μπορούν να ενταχθούν σε προστατευτικές ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία δύο στους τρεις δανειολήπτες.
Δεν θα είχε νόημα όμως να μιλάμε για επανεκκίνηση της οικονομίας αν δεν στηρίξουμε ή σε κάθε περίπτωση δεν δημιουργήσουμε το αναγκαίο εκείνο πλαίσιο για την παροχή μιας "δεύτερης ευκαιρίας" στις επιχειρήσεις που λόγω της ύφεσης και της μεγάλης οικονομικής κρίσης αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα.
Σκοπός του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων αποτελεί η παροχή δυνατότητας στους οφειλέτες-επιχειρηματίες για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους, προς όλους γενικά τους πιστωτές.


Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών. Επιδιώκουμε να δώσουμε ανάσα σε αυτές τις βιώσιμες επιχειρήσεις από τα ασφυκτικά χρέη που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια της ύφεσης και να τις καταστήσουμε πάλι βιώσιμες. Απευθύνεται δηλαδή ο εξωδικαστικός μηχανισμός σε επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά. Με μια σειρά μέτρων, λοιπόν, μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους από καλύτερες βάσεις, ώστε να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η καινοτομία στην περίπτωση του νόμου αυτού είναι ότι για πρώτη φορά αξιολογείται με αντικειμενικά κριτήρια η πραγματική ικανότητα αποπληρωμής των οφειλών της επιχείρησης για να αποφευχθεί η καταστρατήγηση των στοχεύσεων του νόμου.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα ένταξης στο μηχανισμό όλων των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τα τέλη του 2016, ανεξαρτήτως μεγέθους, με συνολικές οφειλές άνω των 20 χιλιάδων ευρώ.
Υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίζεις του νόμου ανέρχονται περίπου σε 400 χιλιάδες, με τις 300 χιλιάδες από αυτές να είναι μικρομεσαίες.
Η Κυβέρνηση ίδρυσε την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που αποτελεί τον αναγκαίο εκείνο θεσμικό εγγυητή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του πλαισίου και αυτό από μόνο του αποτελεί μια καινοτομία και μια ριζοσπαστική επιλογή.
Για την υποβολή στις διατάξεις και τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος του εξωδικαστικού μηχανισμού λειτουργεί ήδη από 3 Αυγούστου ο σύνδεσμος στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών αιτήσεων της Ειδικής Γραμματείας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αναλυτικά μέσα από την πλατφόρμα να κατανοήσουν τη διαδικασία ρύθμισης και το θεσμικό πλαίσιο και να αναζητήσουν λύσεις είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως επιχειρήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο προωθούμε ένα δίκτυο Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών σε όλη την Ελλάδα, ώστε να ενημερώνονται σωστά και να καθοδηγούνται οι οφειλέτες στην κατεύθυνση της παροχής συμβουλών και δυνατοτήτων που παρέχει το νομοθετικό πλαίσιο.
Στην Άρτα εδώ και λίγες ημέρες ήδη λειτουργεί το σχετικό γραφείο και πρέπει να γνωστοποιήσουμε στους πολίτες της Άρτας ότι εκεί μπορούν να απευθυνθούν για να ενημερωθούν. Το γραφείο της Άρτας είναι μέσα στα έξι πρώτα που λειτούργησαν σε όλη την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια σειρά πρωτοβουλιών που αποτυπώνουν την πραγματική βούλησή μας να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης που έχει καταπονήσει την ελληνική οικονομία και να δώσουμε λύσεις στην κατεύθυνση της βελτίωσης της  καθημερινότητας του πολίτη.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top