Αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος κινδυνεύουν να υποστούν οι καταναλωτές, ενώ η Δ.Ε.Η. μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και σε λουκέτο με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Γιώργος Στύλιος συνυπογράφοντας με 51 ακόμη Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό.
Οι Βουλευτές επικαλούνται δημοσίευμα έγκυρης Κυριακάτικης εφημερίδας κατά το οποίο, η ΔΕΗ, σύμφωνα με την McKinsey, είναι μια μη βιώσιμη επιχείρηση. Για να επιβιώσει πρέπει στα επόμενα 5 χρόνια να βελτιώσει τα λειτουργικά της κέρδη κατά 500 εκατ. ευρώ, να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων και να αναπροσαρμόσει την τιμολογιακή της πολιτική προς τα πάνω.
Η Νέα Δημοκρατία, τονίζουν οι Βουλευτές, είχε επανειλημμένα κρούσει των κώδωνα του κινδύνου εδώ και τρία χρόνια για την δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, ύστερα από τις ανερμάτιστες επιπόλαιες και άκρως λαϊκίστικες αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και τον κίνδυνο να αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρισμού. Πριν από τρεις εβδομάδες ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτά, οι λειτουργικές ζημιές ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον το περιθώριο κέρδους της εταιρείας, είναι μόλις 522 εκατομμύρια ευρώ, όταν για τη μισθοδοσία μόνο του προσωπικού, απαιτούνται σχεδόν τα διπλάσια.
Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρωστά δεκάδες εκατομμύρια ευρώστα ΕΛΤΑ και τα ΕΛΤΑ χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ από εισπράξεις καταναλωτών που δεν έχουν αποδώσει. Συγκεκριμένα οι καταναλωτές διαμαρτύρονται ότι παρότι εξόφλησαν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των ΕΛΤΑ, δεν έλαβαν “έκπτωση συνέπειας” (15%) που χορηγείται σε περίπτωση έγκαιρης εξόφλησης. Το πρόβλημα αυτό εντείνεται όταν εξαιτίας της καθυστέρησης της απόδοσης των εισπραχθέντων από τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΗ προχωρά στη διακοπή της ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών.
Καταλήγοντας μεταξύ άλλων οι βουλευτές ερωτούν τον κ. Υπουργό
1. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να διασώσει τη ΔΕΗ, αφού σύμφωνα με την McKinsey σε τρία χρόνια από σήμερα η ΔΕΗ δε θα μπορεί να πληρώνει ούτε 30% των εργαζομένων που απασχολεί σήμερα;
2. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε τα ΕΛΤΑ να πληρώσουν άμεσα τις οφειλές τους στη ΔΕΗ;
3. Πόσοι είναι οι καταναλωτές που ενώ πλήρωσαν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού μέσω ΕΛΤΑ, δεν έλαβαν την έκπτωση 15% έγκυρης πληρωμής, και πως θα τους αποδοθεί η έκπτωση χωρίς να ταλαιπωρηθούν στα γκισέ της ΔΕΗ χάνοντας ώρες από τις δουλειές τους;