Την επίσημη διάψευση ότι εξετάζεται στην υπό κατάρτιση ΚΑΠ περιόδου 2020-2027 η πριμοδότηση για την ομαλή έξοδο από το επάγγελμα της παραδοσιακής αιγοπροβατοτροφείας, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Στύλιος.

Ο Βουλευτής, αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας «Agrenda»  καθώς και σε δημόσια παρέμβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ειδικών επιστημόνων (γεωπόνων και κτηνιάτρων), σύμφωνα με τους οποίους: «Ο νέος προσανατολισµός της Ε.Ε. έχει να κάνει: α) Με το κόστος που έχει για τον κοινοτικό προϋπολογισµό η µέχρισήµερα στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων. β) Με το κοινωνικό κόστος που θα είχε η χωρίς δίχτυ προστασίας εγκατάλειψη του συγκεκριµένου κλάδου. γ) Με τις αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται στο αιγοπρόβειο γάλα, όπως και στο επίµαχο τελικό προϊόν που ακούει στο όνοµα Φέτα».
Ο εν λόγω κλάδος, αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα τα οποία ενώ έχουν ενταθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν έχει αντιμετωπίσει. Για το λόγο αυτό αρκετοί αιγοπροβατοτρόφοι είναι πιθανό να βρουν δελεαστικά τα κίνητρα για την έξοδότους από το επάγγελμα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέρος της ρεαλιστικής επίλυσης των προβλημάτων η αποχώρηση επί πληρωμή τονίζει ο κ. Στύλιος.
Επιπλέον, η έξοδος από το επάγγελμα των παραδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων μεταξύ άλλων συνεπάγεται: Μείωση ή και παύση παραγωγής πολλών προϊόντων Π.Ο.Π., καθώς βασικό προαπαιτούμενο για την παραγωγή τους αποτελεί ο παραδοσιακός τρόπος, καθώς και αύξηση εισαγωγών πρώτων υλών.

Η αιγοπροβατοτροφία είναι ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της χώρας, ενώ αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης των τοπικών οικονομιών αναφέρει ο κ. Στύλιος ο οποίος καταλήγοντας, ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

- Διαψεύδετε ότι συζητείται σε τεχνοκρατικό επίπεδο η πριμοδότηση για την ομαλή αποχώρηση απότο επάγγελμα της παραδοσιακής αιγοπροβατοτροφείας;
- Η εφαρμογή του παραπάνω μέτρου σας βρίσκει σύμφωνο; και αν όχι ποιες ενέργειες έχετε κάνει ώστε να μην ενταχθεί στη νέα ΚΑΠ 2020-2027;
- Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός και το σχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων το κλάδου που δικαιολογημένα έχει οδηγήσει σε κόπωση και απελπισία μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που ασχολείται με την αιγοπροβατοτροφία;


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top