Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Γιώργος Στύλιος σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για τους διορισμούς των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των παλαιών αποφοίτων των ΤΕΙ.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας:

Θα επιμείνω στην ομιλία μου σε τρία πράγματα: Θα ξεκινήσω από το πρώτο που είναι και το πιο επίμαχο, την τροπολογία σε σχέση με την πρόσληψη των μόνιμων εκπαιδευτικών και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δεύτερον, με τα διαφορετικά κριτήρια που χρησιμοποιείτε για να γίνουν οι συνέργειες, η μετατροπή, οι συγχωνεύσεις, οι καταργήσεις, οι απορροφήσεις των ιδρυμάτων και, τρίτον, σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ιδρυμάτων.Οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι δεκαοχτώ με είκοσι χιλιάδες εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο δεν ξέρουν πού θα βρεθούν.
Έρχεστε, λοιπόν, σήμερα εσείς με τη δική σας τροπολογία και αλλάζετε τον τρόπο με τον οποίον θα προσλαμβάνονται οι αναπληρωτές και τον τρόπο με τον οποίο θα προσλαμβάνονται και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Γιατί γίνεται αυτή η αλλαγή; Διότι από το 2010 και μετά είχαμε συνεχώς υπουργικές αποφάσεις και παρατάσεις σε σχέση με τον τρόπο, με τον οποίο θα προσλαμβάνονταν. Και θα έπρεπε ή να γίνει με βάση το νόμο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ή να βρεθεί ένας άλλος τρόπος, μία άλλη λύση. Μάλιστα, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, φέτος ήταν η τελευταία χρόνια, δηλαδή το σχολικό έτος 2018-2019, που θα μπορούσε να μείνει το υπάρχον σύστημα. Εκτιμώ ότι θα έπρεπε να γίνει πολύ πιο μεθοδική, πολύ πιο σοβαρή δουλειά. Γιατί το λέω αυτό; Διότι, κύριε Υπουργέ, δεν πιστεύουμε ότι θα κάνετε μόνιμους διορισμούς.
Το λέω αυτό για τον εξής λόγο. Διότι ο Υπουργός τη συγκεκριμένη διάταξη, την έφερε με τροπολογία στην επιτροπή. Δεν την πέρασε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να υπάρχει μία έκθεση αν υπάρχουν οι πιστώσεις ή αν μπορούν να δεσμευτούν αυτές οι πιστώσεις των δεκαπέντε χιλιάδων προσλήψεων και σύμφωνα με αυτά τα οποία λέγονται και έχουν ειπωθεί από εδώ και από εσάς, αλλά και από πολλούς συναδέλφους της πλειοψηφίας και τεσσερισήμισι χιλιάδων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, άρα συνολικά δεκαεννιάμισι χιλιάδων εκπαιδευτικών. Λέω, λοιπόν, ότι δεν σας πιστεύουμε ότι θα τους κάνετε αυτούς τους διορισμούς. Σας ζητώ να κάνετε μία ρητή υπεύθυνη δήλωση και να μας πείτε: πρώτον, πόσοι μόνιμοι διορισμοί θα γίνουν φέτος στη γενική εκπαίδευση και πόσοι διορισμοί θα γίνουν για το σχολικό έτος 2019-2020 στην ειδική αγωγή.
Σε σχέση με τις συγχωνεύσεις και τις απορροφήσεις των ιδρυμάτων. Διαφορετικά κριτήρια, διαφορετικές προσεγγίσεις, ανάλογα κατά περίπτωση. Και ερωτώ: Για ποιο λόγο το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, το οποίο ζητά να μείνει αυτόνομο από μόνο του και δεν μπορεί να αναβαθμιστεί, ενώ το ΤΕΙ Κρήτης για παράδειγμα, από όσα έχουν ειπωθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έχει διαφανεί, κύριε Υπουργέ, και δεν έχει διαψευστεί από σας, θα έχει ένα δικό του δρόμο, μία αυτόνομη δική του λειτουργία; Έχουμε συγχώνευση, κατάργηση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας και συγχώνευση άλλος με το Καποδιστριακό άλλοι με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλοι με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Με ποια κριτήρια έγινε αυτή η απορρόφηση, η συγχώνευση; Έχουν ερωτηθεί τα ιδρύματα εάν μπορούν να υποστηρίξουν τμήματα που θα είναι σε πολύ μεγάλες αποστάσεις; Τμήματα σκόρπια δεν μπορούν να υποστηριχθούν και να επιτελέσουν αυτήν την ακαδημαϊκότητα, που θα έπρεπε να υπάρχει μεταξύ τους. Και δεν μπορούν επίσης να υποστηριχθούν, κύριε Υπουργέ και για έναν άλλο λόγο και σας το επισημαίνω. Διότι έχω πολύ μεγάλη επιφύλαξη αν υπάρχουν τα χρήματα και οι πιστώσεις, για να λειτουργήσει όλο αυτό το εγχείρημα.Άρα, όταν η ακαδημαϊκή κοινότητα λέει «το αναλαμβάνω» δεν λέει ότι «έχω και τα χρήματα». Θα έρθει την επόμενη μέρα στο Υπουργείο και θα λέει «δώστε μου τα χρήματα» και θα έχουμε τώρα διάλογο με το Υπουργείο να λέει «δεν έχω τα χρήματα». Καταλαβαίνω γιατί δεν σας απασχολεί αυτό. Διότι μια άλλη Κυβέρνηση θα έρθει στη συνέχεια, ένας άλλος Πρωθυπουργός θα έλθει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα, οπότε το πρόβλημα για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα για όλα αυτά τα ιδρύματα είναι άλλου.
Τέλος, κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα τεράστιο κενό σε όλη αυτή τη μεταρρύθμιση: τα επαγγελματικά δικαιώματα των παλιών πτυχιούχων, των παλαιών αποφοίτων των ΤΕΙ και των αποφοίτων των τμημάτων από το 2013 μέχρι και το 2019. Σας το είπα. Είναι δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχοι, οι οποίοι δεν ξέρουν το πτυχίο που παίρνουν πού θα ανταποκρίνεται και πού θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Για όλους αυτούς τους λόγους, για την προχειρότητά του καταψηφίζουμε επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, διότι για εμάς η παιδεία είναι θέμα προτεραιότητας και είναι πολύ ψηλά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top