Του Βασίλη Τσίρκα

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015 με πολύ έντονα τα σημάδια της ανθρωπιστικής κρίσης, την ανεργία στο 27%, 8 συνεχόμενα χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης, σωρευτική απώλεια που έφτανε το 25% του πλούτου της χώρας. Αποεπένδυση σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, τράπεζες στα όρια της επιβίωσης, ταμεία άδεια, αδυναμία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αυτή ήταν η πραγματικότητα εκείνη την εποχή.

Μετά τη συμφωνία του Ιουλίου και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, η εντολή του ελληνικού λαού ήταν σαφής και καθαρή: Να σταματήσουμε την καταστροφή, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αλλά πάνω από όλα να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Τιμήσαμε αυτή την εντολή. Και οι πολίτες το γνωρίζουν.
Πετύχαμε εκεί που το παλιό πολιτικό σύστημα απέτυχε. Βάλαμε τα θεμέλια για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. Στηρίξαμε τους πιο αδύναμους. Τον Αύγουστο του 2018 πετύχαμε μια μεγάλη και ιστορική τομή. Βγάλαμε τη χώρα από το καθεστώς των μνημονίων και ρυθμίσαμε το χρέος.
Ήταν ακριβώς αυτές οι εξελίξεις και η μεγάλη ιστορική τομή της εξόδου, που μας έδωσαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα, να εξαγγελθούν μέτρα της νέας οικονομικής πολιτικής. Τα πρώτα επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν οχτώ χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στα μνημόνια. Μέτρα που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν όλα ένα προς ένα. Και τον Μάιο του 2019 ψηφίσαμε και εφαρμόσαμε μια δεύτερη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης και ενίσχυσης.
Αυτή ήταν η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε και υλοποιήσαμε μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, τμήμα της οποίας η κυβέρνηση σήμερα επιχειρεί να παρουσιάσει ως δική της, ενώ τότε την λοιδορούσε.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να αναστηλώσει ολοκληρωτικά ένα σύστημα που στερήθηκε την εξουσία και να επιβάλει το ακραία νεοφιλελεύθερο σχέδιό της για την κοινωνία και την οικονομία: επίθεση στο κράτος, εξυπηρετήσεις στους εργολάβους, σωρεία αντεργατικών και αντιπεριβαλλοντικών μέτρων, φοροαπαλλαγές και μέτρα ανακούφισης για τους ισχυρούς.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Αριστερά καλείται να ανανεώσει τα προγραμματικά της όπλα. Να δώσει νέο περιεχόμενο στους όρους δημοκρατία, ισότητα, διαφάνεια, δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Και να αναδείξει τις αξίες αυτές σε υπόθεση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Η χώρα έχει ανάγκη ενός ουσιαστικού σχεδίου που θα δίνει προοπτικές. Θα γεννά προσδοκίες και ελπίδες. Είναι επείγον σε αυτή τη διαδικασία να συμμετάσχουν οι πιο διαφορετικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Να ανοίξει ένας διάλογος για μια διαφορετική πορεία της χώρας.
Το σχέδιο αυτό δεν αρκεί να είναι ένα πρόγραμμα μόνο του κόμματος. Αλλά ένα σχέδιο που θα μπορεί να το υιοθετήσει μερικά ή στο σύνολό του ο οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε, άτομο, κοινωνικός φορέας, παρέα του facebook και του twitter. Το πρώτο βήμα το κάναμε ήδη με τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που αποτέλεσαν τομή στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα.
Πρέπει να χαράξουμε ένα ρεαλιστικό όραμα για το αύριο. Για να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ένα κόμμα μαζικό, νεανικό, ένα κόμμα λαϊκό, ένα κόμμα που θα εκφράζει τη νέα, μεγάλη, δημοκρατική, προοδευτική και αριστερή παράταξη στη χώρα μας. Σε αυτό το κόμμα θα χωρούν όλοι: αριστεροί ριζοσπάστες, αριστεροί σοσιαλιστές, δημοκράτες κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι πράσινοι αλλά και πολίτες προερχόμενοι από το δημοκρατικό κέντρο.
Με οδηγό και σημείο εκκίνησης τις αξίες μας και τις ιδέες μας, έχουμε ανοίξει ήδη μια μεγάλη συζήτηση για ένα πραγματικό άνοιγμα στους πολίτες που μας στήριξαν. Σε αυτή την πορεία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σύγχρονο κόμμα για ένα μέλλον δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης καλούμε τους πολίτες να συμμετάσχουν και να βάλουν τη σφραγίδα τους.
Η κυβερνητική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον και εγγυάται ότι η διαδικασία του μετασχηματισμού δεν μπορεί παρά να είναι μια διαδικασία προωθητική για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, αναζωογονητική για το κόμμα μας που έρχεται από πολύ μακριά και δηλωτική της απόφασής μας να υπερασπιστούμε τις κοινωνικές κατακτήσεις, να διευρύνουμε τα πεδία άσκησης πολιτικής και να σφραγίσουμε με την παρουσία μας το νέο μέλλον του τόπου. Είναι ο δρόμος που εμείς ανοίξαμε σε έκτακτες και δύσκολες συνθήκες τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια με τη στήριξη, τους κόπους και τις θυσίες της κοινωνίας. Και αυτό τον δρόμο αξίζει να τον περπατήσουμε μαζί με την κοινωνία, για την κοινωνία.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.


Go to top