Ο Γιώργος Στύλιος, κατέθεσε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, σχετικά με το σχέδιο της Κυβέρνησης για την ουσιαστική στήριξη των παραγωγών, των μεταποιητικών επιχειρήσεων, καθώς και των βιομηχανιών που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αρχικά αναφέρθηκε σε έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), όπου αποτυπώνονται οι δραστικές και απότομες αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών.Το γεγονός αυτό, τονίζει ο κ. Στύλιος, έχει άμεσες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα. «…Κτηνοτρόφοι, γεωργοί, πτηνοτρόφοι, ιχθυοκαλλιεργητές διαχειρίζονται τις παραγωγικές τους μονάδες με βάση τις ανάγκες της αγοράς, οι οποίες σε κανονικές συνθήκες, λόγω των ημερών του Πάσχα θα ήταν αυξημένες. Ωστόσο, λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, ήδη καταγράφεται μείωση της ζήτησης. Οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα, ενώ θα έχουν δαπανήσει σημαντικά ποσά για να αυξήσουν την παραγωγή τους, όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να τη διαθέσουν, αλλά έχουν να διαχειριστούν επιπλέον κόστη όπως για παράδειγμα,για την υγεία και τη διατροφή/πάχυνση των νέων ζώων στην περίπτωση των κτηνοτρόφων. Η υπερπροσφορά αγαθών σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης, θα οδηγήσουν σε σημαντική πτώση της τιμής αγοράς τους από τις βιομηχανίες. Οι παραγωγοί, αδυνατώντας να διαθέσουν τα προϊόντα τους, (ή στο καλύτερο σενάριο διαθέτοντας μέρος αυτών σε πολύ χαμηλή τιμή) δεν θα έχουν ταμειακή ρευστότητα προκειμένου να προετοιμαστούν για την επόμενη χρονιά. Μη γνωρίζοντας μάλιστα πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση, δεν θα είναι σε θέση να προβλέψουν τις ανάγκες της αγοράς ώστε να διαχειριστούν κατάλληλα την παραγωγή τους…».
Ο κ. Στύλιος επισήμανε ακόμη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές εταιρείες και οι βιομηχανίες. Αναφέρθηκε στην αδυναμία διάθεσης αγαθών λόγω των αναμενόμενων επιπτώσεων στον τουρισμό, την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και στημείωση των εξαγωγών. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης ύψους 6 δις ευρώ, για τη στήριξη των επιχειρήσεων, μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών έχουν θετικό πρόσημο, ωστόσο δεν αφορούν τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Επιπλέον είναι θετικό ότι διατίθενται στο ΥΑΑΤ 150 εκ. ευρώ καιότι θα αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι για την υποστήριξή του κλάδου. Απαιτείται όμως εγρήγορση και προγραμματισμός βάση σχεδίου.
Καταλήγοντας ρώτησε τους αρμόδιους Υπουργούς:
1. Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Κυβέρνησης για τη στήριξη των παραγωγών ως προς την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και αν ναι τί περιλαμβάνει αυτό;
2. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα ως προς τις οφειλές των παραγωγών στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία;
3. Ποια τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να εξασφαλίσετε ταμειακή ρευστότητα των εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα και με ποιους τρόπους θα επιταχύνετε την όλη διαδικασία;