Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής μίλησε ο Γιώργος Στύλιος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη χορήγηση μικροχρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά από μία περίοδο παύσης κάθε οικονομικής δραστηριότητας, όχι για οικονομικούς, αλλά για υγειονομικούς λόγους.

Ο κύριος Στύλιος αναφέρθηκε στη συνέχεια στις συνθήκες παγκόσμιας ύφεσης. Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία εθνική οικονομική κρίση, σε συνθήκες παγκόσμιας κανονικότητας, αλλά μία εθνική ύφεση σε συνθήκες βαθιάς παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Επομένως η αποτελεσματικότητα των μέτρων που νομοθετούμε δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και το πως θα αντιδράσουν και οι άλλες χώρες.
Ο Βουλευτής επισήμανε τους τρόπους με τους οποίους ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τον τρόπο ζωή μας και τις επιπτώσεις των αλλαγών αυτών στην οικονομική δραστηριότητα. Αναφέρθηκε επίσης στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και την ανάγκη να ακολουθήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές. Η κρίση του COVID 19 έχει πλήξει αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι, τα ασθενέστερα στρώματα, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Στύλιος.  Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ τον Απρίλιο του 2020, βάσει της οποίας 7 στις 10 επιχειρήσεις, θεωρούν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι η έλλειψη ρευστότητας, ενώ 1 στις 7 επιχειρήσεις (περίπου 100.000) ενδέχεται να κλείσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Το νομοσχέδιο στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρηματιών που είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό μας σύστημα, που δεν έχουν τις ανάλογες εξασφαλίσεις ή νέους επιχειρηματίες που τώρα ξεκινούν. Τους πιο αδύναμους πάμε να βοηθήσουμε, τόνισε ο Βουλευτής, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στο χώρο εργασίας καθώς και άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες,
Ο κ. Στύλιος ανέφερε ότι πραγματικά δεν βρίσκει που μπορεί να διαφωνήσει η αντιπολίτευση σε αυτό το σχέδιο νόμου. Μιλάμε για ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων, χωρίς τις πολύπλοκες εγγυήσεις που βάζουν οι τράπεζες. Δίνουμε μία ανάσα ρευστότητας, το φιλί ζωής σε μικρές επιχειρήσεις. Περιμένω να ακούσω από την αντιπολίτευση τις δικές της προτάσεις προς μία δημιουργικά κατεύθυνση καθώς όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες. Η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση, επισήμανε καταλήγοντας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top