Η περίοδος που διανύουμε είναι μια κρίσιμη για το μέλλον του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.

Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι οι ΟΤΑ είναι ανάγκη να καταστούν πιο λειτουργικοί, διοικητικά και οικονομικά αυτόνομοι, χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για τους πολίτες και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να επιτελούν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής.

Υλοποιώντας άλλη μια προεκλογική της δέσμευση η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζει τέλος στην απλή αναλογική. Ένα νόμο που έφερα ακυβερνησία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Την Πέμπτη ο Υπουργός Εσωτερικών θα παρουσιάσει το νομοσχεδίο στο Υπουργικό Συμβούλιο  προκειμένου να λάβει έγκριση και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Φεβρουαρίου.
Αμέσως μετά θα εισαχθεί για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ πηγές του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι θα ο νέος εκλογικός νόμος θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα.
Το νομοσχέδιο καταργεί την απλή αναλογική και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα  ποσοστά που αφορούν την εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, καθώς και το ελάχιστο ποσοστό για την είσοδο μίας παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Για την εκλογή του Δημάρχου  από την πρώτη Κυριακή  σύμφωνα με πληροφορίες θα απαιτείται ποσοστό 40% με 43%, ενώ για  την είσοδο συνδυασμών-παρατάξεων σε Δημοτικά Συμβούλια θα είναι  στο 5%  και σίγουρα όχι κάτω από το 3%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Υπουργείου εκτός έχει ήδη τεθεί το σενάριο εκλογής Δημάρχου από τον πρώτο γύρο με ποσοστό κάτω του 40% με προϋπόθεση να υπάρχει απόσταση, τουλάχιστον πέντε μονάδων, από τον δεύτερο υποψήφιο.
Φαίνεται πως προκρίνεται η επιλογή εκλογής δημάρχου από την πρώτη κάλπη σε όποιον κινείται λίγο υψηλότερα  δηλαδή στην ζώνη του 42% συν-πλην μία μονάδα.

Το πιθανότερο είναι η επαναφορά του πλειοψηφικού συστήματος, που  δίνει στον πρώτο συνδυασμό την πλειοψηφία των 3/5 επί των εδρών και θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα.

Σχεδόν βέβαιο είναι ότι ο νέος νόμος θα καταργήσει την ξεχωριστή κάλπη που αφορά τις κοινότητες υιοθετώντας ενιαίο ψηφοδέλτιο για Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους.
Βέβαιη επίσης θεωρείται και η μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβουλών που εκλέγονται, με γνώμονα την καλύτερη δυνατή λειτουργία των Συμβουλίων για να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τέρμα στην ακυβερνησία που η απλή αναλογική έφερε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνοντας παράλληλα δείγματα γραφής και συνέπειας στις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Η κυβέρνηση απέδειξε ότι παρά τις κρίσεις, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.
Και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λοιπόν, συνεχίζει τις τομές για να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη.  Οραμά μας είναι μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί ως ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Ώστε με σχέση εμπιστοσύνης και πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι πολίτες να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες.
Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα οικοδομηθεί ο νέος εκλογικός νόμος που ενισχύει την κυβερνησιμότητα έτσι ώστε να βελτιωθούν η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των πολιτών κάνοντας την ζωή τους καλύτερη.



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top