Τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στον ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν τα συνεργατικά σχήματα στον εγχώριο αγροδιατροφικό τομέα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος σε πρόσφατη εκδήλωση του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας.

Ειδικότερα, ο κ. Στύλιος στάθηκε στα γενναία φορολογικά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση στους συνεταιρισμούς και τους συνεταιριζόμενους παραγωγούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι,  «νομοθετήσαμε για πρώτη φορά την απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών από την άσκηση της αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μέλη συλλογικών σχημάτων, καθώς και σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας. Το  μέτρο ξεκινά να εφαρμόζεται από το τρέχον φορολογικό έτος».

Ενίσχυση κτηνοτρόφων στις ζωοτροφές

Ακόμη, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ανέλυσε στην εκδήλωση, τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν σχετικά με την εκδοθείσα υπ’ αρ. 600/102813/14.4.2022 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄1852), για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων στις ζωοτροφές και την ανάγκη τροποποίησής της.

Αυτές, επί της ουσίας, είναι οι εξής:

Α) θα δοθεί η δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι και τις 30/06/2022, προκειμένου να λάβουν την προβλεπόμενη ενίσχυση και αυτοί, δεδομένου ότι οι σχετικές εγγραφές συμπίπτουν με την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων,

Β) θα δοθεί η δυνατότητα να λάβουν την ενίσχυση και όσοι έκαναν έναρξη εργασιών εντός του έτους 2021, βάσει των εξόδων τους, δεδομένου ότι και αυτοί έχουν πληγεί,

Γ) θα προβλεφθεί ρητά η αποστολή IBAN από την ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, για τους οποίους ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν διαθέτει το ΙΒΑΝ και για το λόγο αυτό δεν τους κατέβαλε την ενίσχυση

«Το μέλλον του ελληνικού πρωτογενούς τομέα»

Στην ομιλία του ο κ. Στύλιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι συνεταιρισμοί και τα συνεργατικά σχήματα αποτελούν το μέλλον του ελληνικού πρωτογενούς τομέα. Για αυτό και για εμάς στο ΥΠΑΑΤ η ενίσχυση τους αποτελεί προτεραιότητα και τον πυρήνα της στρατηγικής μας. Μία στρατηγική η οποία παρέχει κίνητρα στους παραγωγούς, μέσα από την μείωση της φορολογίας για επενδύσεις και για την προώθηση δομικών αλλαγών στο πρωτογενή τομέα, με στόχο να τον καταστήσουν ανταγωνιστικό και να εξασφαλίσουν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας ένα ικανοποιητικό εισόδημα».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, μίλησαν, επίσης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Πρόεδρος της Πίνδος και Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Ανδρέας Δημητρίου και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, Δημήτρης Πετανίτης.

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΤΟΥ DADA ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ Facebook του DADA ΕΔΩ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top