Με πρωτοβουλία της  Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Δ' Αντιπροεδρου της ΒτΕ, είκοσι δύο (22) βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης φέρνουν στη Βουλή το ζήτημα του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω στους Δήμους, με ερώτησή τους προς τους/τις αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών.

Αναλυτικότερα στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής:
Η αρμόδια Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στις 2/8/2024 ανακοίνωσε τη λήξη των αιτήσεων του Προγράμματος επιχορήγησης για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω σε φορείς του Δημόσιου Τομέα, “λόγω κάλυψης των θέσεων”.
Λίγες μέρες αργότερα,  στις 6/8/2024 με την υπ’ αριθμ. 42186 (ΦΕΚ Β΄4583) ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών & Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποφασίζεται η δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας μέσω του ιδίου προγράμματος και η πρόκληση επιπλέον κρατικής δαπάνης ποσού ύψους 156.000.000,00€ (66.000.000,00€ επιμεριζόμενη κατά το μέρος της συμμετοχής κάθε δικαιούχου φορέα γενικής κυβέρνησης και 90.000.00,00€ από τον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ).
Παρά ταύτα το πρόγραμμα παραμένει κλειστό για νέες αιτήσεις, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τον αν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τη βιωσιμότητά του, αλλά  και έντονη αναστάτωση στους Δήμους της χώρας αλλά και σε χιλιάδες συμπολίτες μας που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή τους σε αυτό. Είναι χαρακτηριστικό  ότι η ΚΕΔΕ σε επιστολή της προς τον  πρωθυπουργό, ζητά όχι απλά τη συνέχιση του προγράμματος, αλλά και την ενίσχυσή του με επιπλέον 10.000 θέσεις, θεωρώντας «πολιτικά απαράδεκτη και κοινωνικά ανάλγητη κάθε σκέψη για κατάργηση της χρηματοδότησης».  
Επειδή, τα τελευταία χρόνια οι Δήμοι της χώρας παρουσιάζουν σημαντική υποστελέχωση και η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.  
Επειδή, κατά γενική παραδοχή, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε μια τονωτική ένεση στη λειτουργία  ιδίως των ορεινών Δήμων.  
Επειδή, το συγκεκριμένο πρόγραμμα  έδωσε τη δυνατότητα σε  άνεργους συμπολίτες μας που ανήκουν στη  συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να  εργαστούν, να αποκτήσουν ένα σημαντικό εισόδημα αλλά και να συμπληρώσουν τα  απαραίτητα ένσημα για τη θεμελίωση και  λήψη σύνταξης.  
Επειδή, τυχόν κατάργηση του προγράμματος όπως επισημαίνει σε σχετική επιστολή του και ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, θα οδηγήσει στην ερημοποίηση των χωριών μας και θα καταστήσει ανέφικτη την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από τους Δήμους της περιφέρειας.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:

1.    Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα; Θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για νέες αιτήσεις;
2.    Αν όχι, για ποιο λόγο η κυβέρνηση δε φρόντισε εγκαίρως για τη διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης και της ομαλής συνέχισης της λειτουργίας του προγράμματος  στους Δήμους;  
3.    Εγγυάστε την απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας του προγράμματος και την περαιτέρω ενίσχυσή του σύμφωνα και με τις προτάσεις της ΚΕΔΕ; Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε σχετικά;

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top