Στην διαδικτυακή εκπομπή “Meeting Point” του ιστότοπου Newsbomb.gr και τη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη, μίλησε την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024, η Όλγα Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Αναφερθείσα αρχικά στην κακή δημοσκοπική εικόνα του κόμματος και την κατάσταση εσωστρέφειας, η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι “για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξαν αρνητικά μηνύματα, τα οποία εκπεμπόταν προς την κοινωνία, με κύρια ευθύνη του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία” και αναγνώρισε ότι οι δημοσκοπικές καταγραφές “αναλογούν στην πραγματικότητα και δεν είναι κάτι που το βλέπουμε μόνο δημοσκοπικά αλλά το βιώνουμε καθημερινά στην κοινωνία. Μετά τις ευρωεκλογές υπήρξε έντονη επιδείνωση εξαιτίας αρνητικών γεγονότων και αρνητικής δημοσιότητας, που παρήχθησαν με ευθύνη κυρίως του πρώην προέδρου”.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση της κυρίας Τρέμη για το αν την φοβίζει ένα ενδεχόμενο περαιτέρω κατακερματισμού ή ακόμα και μια διαδικασία αυτοδιάλυσης, η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε ότι “Είμαστε μακριά από αυτό και πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά αυτοπροστασίας απ’ όλους μας, κάτι το οποίο απαιτείται στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα φυσικά”. Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει στην περίπτωση που επανεκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε: “Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι τότε και έχει πολύ μεγάλη σημασία το τι θα συμβεί από σήμερα και μέχρι τότε. Προτιμώ να βάλω τις δυνάμεις μου όλες, όσες διαθέτω και στο βαθμό που μου αναλογεί, προκειμένου αυτή η περίοδος, από εδώ μέχρι τότε, να μας βρει σε μία άλλη κατάσταση απ’ αυτή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Αυτό δεν εξαρτάται όμως προφανώς μόνο από μένα, εξαρτάται από πολλούς”.

Ερωτηθείσα για το αν πρέπει να τεθούν επιπλέον προϋποθέσεις για τους υποψηφίους πέραν των υπογραφών, η κυρία Γεροβασίλη θύμισε ότι “ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σοβαρό κόμμα, δεν θα είχα εκλεγεί εγώ ποτέ πρόεδρος. Αυτό το έχει πει ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν το έχουμε πει εμείς”, υπενθύμισε επίσης ότι “έχουν προηγηθεί κάποιες υποψηφιότητες παλιότερα, που βρέθηκε κάποιος υποψήφιος σε ψηφοδέλτιο Ευρωβουλής και στη συνέχεια χρειάστηκε να αποσυρθεί διότι δεν είχαν ελεγχθεί κάποιες προϋποθέσεις. Επομένως, υπάρχουν σκέψεις και προβληματισμοί στο πώς μπορεί ο χώρος να θωρακιστεί”. Στο ίδιο πλαίσιο, η κυρία Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι “Εγώ προφανώς δεν θα συμφωνήσω με κάτι που θα είναι φωτογραφικό, αλλά αν κάποιος τηρεί ή δεν τηρεί το καταστατικό και τις αρχές ενός κόμματος, δεν φαντάζομαι ότι είναι φωτογραφικό. Αν κάποιος είναι καθαρός στα οικονομικά του στοιχεία και δεν χρωστάει φερ’ ειπείν δύο εκατομμύρια στο Ελληνικό Δημόσιο, λέω ένα τυχαίο νούμερο, νομίζω ότι δεν είναι φωτογραφικό. Ή αν κάποιος απ’ αυτούς που υποχρεούνται να έχουν πόθεν έσχες θέλει να διεκδικήσει την προεδρία, θα ήταν λάθος να πεις ας το δει και μια δική μας επιτροπή το πόθεν έσχες; Αντιλαμβάνεστε, αυτά είναι αυτονόητα, δεν μπορούν να θεωρηθούν φωτογραφικά. Το θέμα πάντως είναι ακόμα υπό συζήτηση”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δικής της υποψηφιότητας για Πρόεδρος του κόμματος σε συνδυασμό με τα γεγονότα του Συνεδρίου του περασμένου Φεβρουαρίου, η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι “Αυτό που με ενδιέφερε πάντα ήταν ποια εικόνα, ποια πολιτική αντίληψη, ποιες αρχές και ποιες αξίες υπηρετεί ο χώρος μου. Και αν με συνέπεια πορεύεται σε αυτά και δεν εννοώ αναγκαίες μεταβολές και αλλαγές. Εννοώ συμφωνημένες βασικές αξιακές λειτουργίες. Αυτά ήθελα να τα υπερασπιστώ και τότε και τώρα. Διαρκώς. Αυτά, λοιπόν, όλα δεν εμπεριέχουν το προσωπικό μου σχέδιο. Πριν μερικούς μήνες αισθάνθηκα την ανάγκη, πιστεύοντας ότι δεν θα συμβεί από κάποιον άλλον, να το κάνω εγώ. Και καλώς έπραξα εκείνη τη στιγμή. Σήμερα δεν το ‘χω καταλήξει αυτό που με ρωτάτε για μένα προσωπικά, αλλά στις αμέσως επόμενες μέρες θα το ‘χω καταλήξει”.

Μιλώντας έπειτα για την μομφή σε βάρος του Στ. Κασσελάκη και την έκπτωσή του από τη θέση του Προέδρου, η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε αρχικά ότι ο πρώην Πρόεδρος “έχει να προσβάλλει το αξιακό φορτίο της Αριστεράς και χρησιμοποίησε όρους που δεν τόλμησε να χρησιμοποιήσει ούτε η ΝΔ απέναντί μας, για να δημιουργήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο” και ότι “απευθύνθηκε σε ανθρώπους αγωνιστές ως ‘κουκουλοφόρους’, μίλησε για ‘εκτροπή’, ‘νομενκλατούρες’, ‘φράξιες’, είπε κι άλλα, δεν χρειάζεται να αναφέρω όλο το υβρεολόγιο”. Στο ίδιο πλαίσιο, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε “Είναι δυνατόν να μην αποδέχεσαι τους συντεταγμένους κανόνες του κόμματος που θες να ηγηθείς, τις καταστατικές του αρχές, που είναι συμφωνημένα μεταξύ των μελών, των στελεχών και με αποφάσεις συνεδριακές;” και υπενθύμισε ότι “Στο Συνέδριο του 2022 αποφασίσαμε ότι θα εκλέγεται ο πρόεδρος του κόμματος από τη βάση, από μέλη και φίλους. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανείς που να μην λογοδοτεί και γι’ αυτό, αποφασίστηκε ταυτόχρονα με την εκλογή Προέδρου από τη βάση και η ενίσχυση του ρόλου των μελών της ΚΕ, μέσω της εκλογής τους από τη βάση με κάλπη. Άρα, όποιος, επειδή δεν του αρέσει μία απόφαση που πλειοψηφικά ψηφίστηκε, δεν μπορεί να μιλάει για ‘κουκούλες’ και για ‘εκτροπή’. Και αντιλαμβάνεστε ότι δεν κάνει για το ρόλο του προέδρου”.

Σε ερώτηση της κυρίας Τρέμη για το αν ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζουν στην επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, η κυρία Γεροβασίλη απάντησε “Αν θα το ήθελα εγώ, είναι μια άλλη συζήτηση, προφανώς και θα το ήθελα κάποια στιγμή να συμβεί. Δεν μπορώ να αποκλείσω για έναν πολιτικό με τόσο μεγάλο ρόλο, ο οποίος όμως, μόλις πριν ένα χρόνο, αποχώρησε ο ίδιος. Προφανώς δεν μπορεί να είναι κάτι που φαντάζομαι ότι μπορεί να μας συμβεί αύριο το πρωί. Αλλά τι θα συμβεί στο μέλλον, αντιλαμβάνεστε ότι δεν ξέρω ούτε για τον εαυτό μου να σας πω”.

Τέλος, απαντώντας για την άνοδο της ακροδεξιάς και στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι “Αυτό έχει να κάνει με δύο παραμέτρους. Η μία παράμετρος έχει να κάνει με το αν ο λαός αισθάνεται ότι τα κόμματα ασχολούμαστε με αυτόν και όχι με τον εαυτό μας, άρα η απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Το άλλο ζήτημα είναι ότι ο λαός δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική διέξοδο στα προβλήματά του από την κυβέρνηση της ΝΔ”. Στο πλαίσιο αυτό, και ερωτηθείσα για το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη, η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι “ουδέποτε είχε ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση των ανοιχτών συνόρων. Καμία κυβέρνηση δεν θα άφηνε ποτέ τα σύνορα χωρίς φύλαξη. Τα υπόλοιπα είναι κομμάτι της προπαγάνδας και σας θυμίζω ότι υπήρξα και υπουργός Προστασίας του Πολίτη και έχω διαχειριστεί και προσωπικώς τη φύλαξη των συνόρων. Το 2015, όποια κυβέρνηση και να υπήρχε, μ’ αυτό που συνέβη με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τα μεγάλα προσφυγικά κύματα, το ίδιο ακριβώς πρόβλημα θα αντιμετώπιζε” και πρόσθεσε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένη θέση: Το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα δεν είναι ένα θέμα Ελληνικό, δεν είναι Ελληνοτουρκικό αλλά είναι Ευρωπαϊκό ζήτημα. Είμαστε αυτοί οι οποίοι παλέψαμε να γίνουν και έγιναν συμφωνίες και με την Τουρκία και με την Ευρώπη, παλέψαμε για την υποχρεωτικότητα της αλληλεγγύης των χωρών της Ευρώπης - δεν τα καταφέραμε επιμέρους, διότι οι χώρες του Βίζεγκραντ έκλεισαν σύνορα - η υπόλοιπη Ευρώπη ήταν απέναντι σ΄ αυτό. Επίσης, είχαμε εργαστεί για τη Συμμαχία των χωρών του Νότου, που την ξέχασε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι “ο κ. Μητσοτάκης θριαμβολόγησε για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, που άνοιξε κερκόπορτα για να μπορεί να κάνει σήμερα μονομερείς ενέργειες η Γερμανία και να βάλει περιορισμό στα σύνορα της, ενάντια στη Συνθήκη Σένγκεν. Η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη ποια θα είναι; Θα συμμαχήσει με τις χώρες του Νότου για να μην επιτρέψουν τις μονομερείς ενέργειες; Θα εξακολουθήσουν να έχουν την πολιτική της υποχρεωτικής κατανομής προσφύγων ούτως ώστε να επιμεριστούν δίκαια και αναλογικά οι ευθύνες. Ή θα δεχτεί οι χώρες υποδοχής, άρα και η Ελλάδα, να κρατούν επ’ αμοιβή όλους τους πρόσφυγες; Θα καταργήσει τη Συνθήκη Σένγκεν μονομερώς η Γερμανία και θα το επιτρέψει η χώρα μας;”.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top