Τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σύναψη συμβολαίων  επωφελούς συνεργασίας  μεταξύ παραγωγών και μεταποιητικών μονάδων ανέπτυξαν εκπρόσωποι  της Τράπεζας Πειραιώς, στελέχη του ΤΕΙ Ηπείρου και  επιχειρηματίες του κλάδου, σε ημερίδα για τη «Συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία», που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Άρτας στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου.

Στην ομιλία του  ο Ιωάννης Ζαχαρής - Senior Manager Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, που έχει και την πρωτοβουλία προώθησης του συγκεκριμένου μοντέλου αγροτικής οικονομίας, τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς διασφαλίζει τους χρηματοδοτικούς πόρους για όλη τη διαδρομή του προϊόντος από το χωράφι στο ράφι.

 Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε  η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί τόσο τους παραγωγούς τη στιγμή που χρειάζονται ρευστότητα για να παραχθεί το προϊόν, όσο και το μεταποιητή που θα αγοράσει τα αγαθά για να τα διοχετεύσει στην αγορά, διασφαλίζοντας το αγροτικό εισόδημα.

Ειδικότερα, η Τράπεζα συνάπτει δανειακή σχέση σε δύο επίπεδα:

(α) Με την Επιχείρηση στην οποία εγκρίνει Κεφάλαιο Κίνησης Ειδικού Σκοπού, που στόχο έχει την εξόφληση της παραδοθείσας ποσότητας προϊόντος από τους παραγωγούς, σε συμφωνημένους χρόνους και τιμές.

(β) Με τους παραγωγούς που έχουν ή θα συνάψουν συμβόλαιο με τον παραπάνω αγοραστή, στους οποίους χορηγείται πίστωση με χρήση κάρτας Συμβολαιακής, βάσει της παραγωγικής τους δυναμικότητας, για την κάλυψη του κόστους καλλιέργειας/εκτροφής.

Στην κάρτα, που παραλαμβάνει ο παραγωγός ορίζεται ετήσιο Πιστωτικό Όριο, που διαρκεί όσο η καλλιεργητική / γαλακτοκομική περίοδος. Το Πιστωτικό Όριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορά γεωργικών εφοδίων και καυσίμων, για εδαφολογικές αναλύσεις των αγρών, για ανάληψη μετρητών (για αγορά ζωοτροφών, ζώων αντικατάστασης και για την κάλυψη του κόστους επισκευής και συντήρησης μηχανολογικού εξοπλισμού  με την προσκόμιση τιμολογίων σε κατάστημά μας) και εξοφλείται τμηματικά ή εφάπαξ σύμφωνα με τις παραδόσεις του προϊόντος.

Το πλαίσιο επί του οποίου πρέπει να  κινηθεί η σύγχρονη αγροτική οικονομία, περιέγραψε στη διάρκεια του χαιρετισμού του  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου τονίζοντας ότι: «απαιτούνται οργανωμένες επιχειρηματικές μονάδες που θα ξέρουν από την αρχή τι θα παράγουν, που θα το διαθέσουν και τι θα εισπράξουν».

Ειδικότερα ο κ. Παπάζογλου επισήμανε: «Απαιτείται οργάνωση,  ρευστότητα και  χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων. Μία από τις καλύτερες μεθόδους υπέρβασης αυτών των προβλημάτων είναι και  η συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία. Προσφέρει στους παραγωγούς σιγουριά, ασφάλεια, ρευστότητα. Διασφάλιση της παραγωγής και εξασφάλιση των χρημάτων. Θα συμβάλλουμε όσο είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση, όχι απλά γιατί είμαστε υποχρεωμένοι, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι είναι η σύγχρονη απάντηση σε παλιά διαρθρωτικά προβλήματα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι ξέρουν πάρα πολύ καλά τα μυστικά της παραγωγής και μένει να ανακαλύψουν τους εξαγωγικούς δρόμους. Αυτό σημαίνει διεθνή εμπορικά δίκτυα διανομής, ώστε να φτάσουν τα προϊόντα μας σε όλες τις μεγάλες αγορές. Και σε αυτή την προσπάθεια κυρίαρχο ρόλο έχουν πρώτα το κράτος, μετά οι θεσμικοί φορείς και ακολούθως Ενώσεις, Συνεταιρισμοί και Ομάδες Αγροτών. Η εξωστρέφεια ήταν και παραμένει το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα και τους Έλληνες.

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου της Άρτας στέκεται αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια παρέχοντας την τεχνογνωσία της, αλλά και ενημερώνοντας για επενδυτικά προγράμματα, οργανώνοντας εξειδικευμένες ημερίδες, εκθέσεις, σεμινάρια κ.ά.», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πρωτοβουλία προς όφελος των παραγωγών» χαρακτήρισε τη Συμβολαιακή Γεωργία, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς κατά το χαιρετισμό του, καλώντας και τα λοιπά πιστωτικά Ιδρύματα να τη μιμηθούν. Όπως είπε η Περιφέρεια Ηπείρου εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε συζητήσεις με την τράπεζα διερευνώντας σε ποια προϊόντα της περιοχής μπορεί να γίνει σύνδεση του παραγωγού με το μεταποιητή και το τελικό προϊόν, πως μπορεί , δηλαδή, να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας.

Επίσης, ανέφερε πως η Περιφέρεια Ηπείρου έχει καταρτίσει Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τον πρωτογενή τομέα και καλλιεργητικό πλάνο κοστολογημένο προτρέποντας τους παραγωγούς να το αναζητήσουν και να ενημερωθούν.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), υπεύθυνος αγροτικού τομέα, Χρήστος Κολιός αναφέρθηκε στην ανάγκη, που οδήγησε τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν λύσεις στα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας, τονίζοντας ότι: « αποτελεί απαίτηση της σύγχρονης εποχής, η επιχείρηση να έχει πλήρη έλεγχο του κύκλου παραγωγής από το χωράφι έως τον τελικό καταναλωτή, ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει την ποιότητα και την ασφάλεια  του προϊόντος».

Ο κ. Κολιός αναφέρθηκε εξάλλου στην πάγια θέση του ΣΕΒΕ για χαμηλά επιτόκια δανεισμού στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τους συναδέλφους του εξωτερικού, προτρέποντας την τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις.

Τους λόγους που οδήγησαν στην υλοποίηση Προγραμμάτων Συμβολαιακής Γεωργίας επισήμανε  ο  Αναπληρωτής πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου- Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων Αναστάσιος Τσίνας, μεταφέροντας και την προσωπική του εμπειρία από την Συμβολαιακή καλλιέργεια ρίγανης στη Β. Ελλάδα για την παραγωγή αιθερίου ελαίου, που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιολειτουργικού προσθετικού ζωοτροφών.

Όπως επισήμανε, η Συμβολαιακή γεωργία ήρθε να καλύψει αμοιβαίες ανάγκες παραγωγών και επιχειρήσεων. Την ανάγκη διασφάλισης εγγυημένου εισοδήματος για τον παραγωγό και την ανάγκη εξασφάλισης πρόσβασης σε εγγυημένης ποσότητας και ποιότητας αγροτικά προϊόντα για τον επιχειρηματία.

Επειδή τα οφέλη ήταν αμοιβαία γι’ αυτό και πέτυχε ως ιδέα, υποστήριξε ο κ. Τσίνας, εξηγώντας πως: Για τον παραγωγό επιτυγχάνεται: 

• Διασφάλιση πώλησης όλων των παραγόμενων ποσοτήτων σε προκαθορισμένες τιμές και σε συγκεκριμένο χρόνο πληρωμής &

• Εξασφάλιση πιστώσεων για αγορά εφοδίων, υλικών και μέσων,

Και για τον Επιχειρηματία:

• Διασφάλιση πρόσβασης σε προϊόντα πιστοποιημένης ποιότητας.

• Εξασφάλιση προγραμματισμού παραγωγής.

• Εξασφάλιση πιστώσεων-ρευστότητας. 

Τέλος, ο βοηθός Γενικού Δ/τη της Τράπεζας Πειραιώς  Αντώνης Γούσης παρουσίασε την οικονομική γεωγραφία του νομού Άρτας, επισημαίνοντας πως είναι η 4η πανελλαδικά στην εκτροφή πτηνών κρεατοπαραγωγής, η 2η στη συνολική παραγωγή εσπεριδοειδών, η 2η στην παραγωγή ακτινιδίων κ.α΄. 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top