Την Τετάρτη 21 Αυγούστου , νύχτα με πανσέληνο, στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, στην Ηπειρο θα γίνει η πρεμιέρα της ταινίας « Ακουσα τον θεό να κλαίει » της Ελπίδας Σκούφαλου. Η ταινία μάς ταξιδεύει σε Ελλάδα, Συρία, Αλβανία σ΄ένα κόσμο μειονοτήτων, τόσο κοντά και τόσο μακριά από εμάς. Τελετές που πηγάζουν κατευθείαν από την αρχαιότητα, συνδεδεμένες με τη μουσική και το χορό, τελετές που οδηγούν στην υπέρβαση των ορίων και στην έκσταση.

Μέσα από το συνταραχτικό μοιρολόγισμα γυναικών στη Λίβινα της Αλβανίας, το αναστενάρικο πανηγύρι,  τη γιορτή Ασούρα των Σιιτών Πακιστανών πανάρχαιες τελετές συναντιόνται με το σήμερα και υπερβατικοί εσωτερικοί κόσμοι ξεδιπλώνονται στην καθημερινή μας πραγματικότητα.

«Θέλησα να φτιάξω μια ταινία που λειτουργεί ως προκλητικό ταξίδι, ως άγριο trip στον ωκεανό των συναισθημάτων και του υποσυνείδητου, άνευ ορίων, άνευ όρων » δηλώνει η σκηνοθέτης Ελπίδα Σκούφαλου, που κατάφερε να καταγράψει ένα μοναδικό υλικό σε διάρκεια δέκα χρόνων.

Η Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών έχουν αγκαλιάσει την ταινία με την αιγίδα τους θεωρώντας ότι αποδίδει τη δύναμη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η ταινία έχει προβληθεί με επιτυχία στο WOMEX 2012, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σόφιας και στο Brave festival στην Πολωνία.
Η Κασσώπη θ’ανοίξει τον κύκλο για μια σειρά προβολών αποκλειστικά σε ιερούς κι αρχαιολογικούς χώρους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό .

Στην Κασσώπη πριν την προβολή, θα προηγηθούν ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της ΛΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, υπό τη ζυγιά του Βορειοηπειρώτη Κώστα Βέρδη, που θα γλυκάνει το χώρο και τους θεατές με ηχοχρώματα ξεχωριστά και μια μαργιόλα που θα προετοιμάσει την εισαγωγή της ταινίας
και τη διασκευή της μοναδικής μαργιόλας του Γιάννη Αγγελάκα.

Είσοδος ελεύθερη. Ωρα προσέλευσης 20.00΄.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας και τη ΛΓ΄ Εφορεία Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας –Αρτας.

Οι βασικοί συντελεστές της ταινίας είναι οι εξής:

Σενάριο, σκηνοθεσία, κάμερα Ελπίδα Σκούφαλου

Editing, sound design,
post production-compositing-finishing
& color grading  Ρουσσέλος Αραβαντινός

Πρωτότυπη μουσική Γιάννης Αγγελάκας

Επιστημονικοί σύμβουλοι 

Μιράντα Τερζοπούλου
Νίκος Διονυσόπουλος


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top