Ξεκινούν την Κυριακή 4 Αυγούστου οι φετινές Εκδηλώσεις Μνήμης του Μαρτυρικού Κομμένου. Συμπληρώνονται 81 χρόνια από το κτηνώδες έγκλημα πολέμου εναντίον αμάχων που διέπραξαν οι στρατιώτες του 12ου λόχου του 98ου συντάγματος πεζικού της πρώτης γερμανικής μεραρχίας εντελβάις, όταν πριν ξημερώσει η Δευτέρα 16 Αυγούστου 1943 και πριν προλάβουν να σηκωθούν απ’ τα στρώματά τους οι κάτοικοι του Κομμένου, οι 120 στρατιώτες του λόχου άρχισαν το μακελειό κατόπιν διαταγών της ηγεσίας τους και μετέτρεψαν το χωριό σε μια κόλαση φωτιάς, σιδήρου και θανάτου.

Το χωριό ισοπεδώθηκε και 317 κάτοικοί του χάθηκαν μέσα σε ένα εφιαλτικό τοπίο. Μεταξύ αυτών 97 παιδιά έως 15 χρονών. Και μεταξύ αυτών των παιδιών 36 βρέφη και νήπια έως πέντε χρονών.
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την Κυριακή το βράδυ με μια μουσική διαδρομή στην παράδοση από νέους. Η παράσταση θα δοθεί στην πλατεία του χωριού και είναι αφιερωμένη στα 97 παιδιά - θύματα της ναζιστικής κτηνωδίας. Το βράδυ της Τρίτης 7 Αυγούστου θα συνεχιστούν στην αυλή του δημοτικού σχολείου με την εκδήλωση υπό τον τίτλο «Οδός Παραμυθιάς». Πρόκειται για μια διαδραστική αφήγηση παραμυθιού με μουσική και χορό για παιδιά.  
Το Σάββατο 10 Αυγούστου ακολουθεί στην πλατεία του χωριού δημοτική βραδιά με τους καλλιτέχνες Σπύρο Σιώλο, Διαλεχτή και Δημήτρη Λαμπάκη. Η βραδιά θα πλαισιωθεί με χορευτικά τμήματα.  
Μουσική παράσταση με αφιέρωμα στην παραδοσιακή δημοτική μουσική περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού. Οι καλλιτέχνες Χρήστος Τσιτσιμίκας στο τραγούδι και ο Κώστας Λιόντος στο κλαρίνο θα χαρίσουν μαζί με τους συνεργάτες τους στο κοινό ένα μουσικό οδοιπορικό με τραγούδια από όλη τη μακρινή και συναρπαστική δημοτική παράδοση του τόπου μας.
Η Τρίτη 13 Αυγούστου είναι αφιερωμένη σ’ αυτούς που γνώρισαν τη φρίκη της ναζιστικής θηριωδίας της 16ης Αυγούστου και επέζησαν κουβαλώντας στη μνήμη τους τον φοβερό και απίστευτο εφιάλτη του ολοκαυτώματος. Στην αυλή του δημοτικού σχολείου θα προβληθούν μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν και δε σταμάτησαν να απαιτούν Δικαιοσύνη και Αποζημίωση. Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα που διέπραξε στα χωριά μας.
Την Τετάρτη 14 Αυγούστου το βράδυ οι καλλιτέχνες και μουσικολόγοι Χρήστος Βλαχοπάνος και Βαγγέλης Κοτρότσιος θα ξεναγήσουν το κοινό στη μουσική της διαμαρτυρίας ακολουθώντας ένα οδοιπορικό στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην πλατεία του χωριού.  
Την Πέμπτη 15 Αυγούστου το βράδυ στην αυλή του δημοτικού σχολείου φιλοξενείται αφιέρωμα στον ματωμένο γάμο της Αλεξάνδρας. Η Βούλα Αργυράκη, υπεύθυνη της Θεατρικής Ομάδας «Παλαιά Μούσα» Νέας Πέλλας, θα παρουσιάσει σε αφηγηματική απόδοση και σκηνοθεσία της Κελαηδηνής Παρασκευοπούλου αποσπάσματα από τα κείμενα «Ιερή Μνήμη» του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη και «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…» του Δημήτρη Βλαχοπάνου. Την ίδια βραδιά θα απονεμηθούν τιμητικές πλακέτες στη Μαρία Μάλλιου, αδελφή της νύφης Αλεξάνδρας, και στον Βαγγέλη Βαγγέλη, γιο του Βαγγέλη Βαγγέλη, ο οποίος άλλαξε τα στέφανα των νεόνυμφων την Κυριακή 15 Αυγούστου 1943.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται την Παρασκευή 16 Αυγούστου το πρωί με το επίσημο μνημόσυνο των 317 θυμάτων του ναζισμού. Την κύρια ομιλία θα κάνει ο Γεώργιος Καψάλης, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  
Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από τον Όμιλο Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ), τον Μορφωτικό Σύλλογο Κομμένου, τον ΠΑΣ Διαγόρας Κομμένου, τον δήμο Νικολάου Σκουφά, την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top