Όταν ένας άνθρωπος αποτελεί παράδειγμα και ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ και διεκδικεί ρόλο για προσφορά και στην Άρτα, θα πρέπει να το αναδεικνύουμε.

Αναφερόμαστε στην ΑΓΓΕΛΑ ΤΣΩΛΑ, υποψήφια δημοτική σύμβουλος στην Δ.Ε. Φιλοθέης με τον συνδυασμό «ΑΡΤΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΜΑΖΙ» και επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αρταίων ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΣΙΑΦΑΚΑ, η οποία, με την υπομονή της και την επιμονή της ΝΙΚΗΣΕ μια ύπουλη μορφή καρκίνου.

Από την κ. Τσώλα πήραμε μία συνέντευξη για τον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», την οποία θα δημοσιεύσουμε μετά τα «μπάνια του λαού» (τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου), αλλά σήμερα θα φιλοξενήσουμε, μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή της στο iatronet.gr, το περιεχόμενο της οποίας έχει ως ακολούθως:

 

Α. Τσώλα: Η επίμονη μαία, που νίκησε μία ύπουλη μορφή καρκίνου

Ο όγκος δεν φαινόταν στον υπέρηχο, αλλά η γυναίκα τον ψηλάφιζε και επέμεινε. Τα στάδια μιας επώδυνης μάχης που κερδήθηκε

 

"Αν δεν ήσουν υποχόνδρια δεν θα το έβρισκες ποτέ"! Η φράση αυτή, που άκουσε από ογκολόγο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, έχει χαραχθεί στη μνήμη της Αγγέλας Τσώλα. Ο χαρακτηρισμός είναι άδικος, καθώς η επιμονή της να ψάχνει κάτι που δεν φαινόταν στις απεικονιστικές εξετάσεις δικαιώθηκε και αποδείχτηκε σωτήρια για τη ζωή της. Αν το επίθετο "επίμονη" αντικαταστήσει το "υποχόνδρια", η πρόταση της ογκολόγου συμπυκνώνει το νόημα της δύσκολης μάχης απέναντι σε μια ιδιαίτερα ύπουλη μορφή καρκίνου του μαστού, που η ίδια έδωσε με γενναιότητα και κέρδισε.

Μιλώντας στο iatronet.gr η 45χρονη μαία στο νοσοκομείο Άρτας, μητέρα τριών παιδιών, κάνει έναν απολογισμό αυτής της πολυετούς μάχης. Καταγράφει αστοχίες και λανθασμένες προσεγγίσεις, μοιράζεται συναισθήματα, ενώ εκπέμπει διδακτικά μηνύματα.

 

Η προδιάθεση και οι πρώτες ενδείξεις

Η αφαίρεση ινοαδενώματος που βρήκε σε τυχαία ψηλάφηση στην ηλικία των 14 ετών, δίδαξε από νωρίς στην Αγγέλα Τσώλα την αξία της πρόληψης. Πολλά χρόνια αργότερα, το 2018, υποβλήθηκε ξανά σε χειρουργείο για την αντιμετώπιση μιας ακόμη καλοήθους κατάστασης. Η βιοψία έδειξε αλλοιώσεις ινοκυστικής μαστοπάθειας. Έπειτα από δύο μήνες, όταν πήγε στον ίδιο μαστολόγο, έχοντας ψηλαφίσει πάλι κάτι σε μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας, εκείνος την αποπήρε: "Έχεις εμμονή με το μαστό σου, δεν έχεις τίποτε", της είπε, όπως και στη συνέχεια, στη διερεύνηση κάποιας ραγάδας.

Έχοντας την υποψία ότι κάτι υπάρχει που δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς, η γυναίκα άλλαξε γιατρό και απευθύνθηκε σε μαστολόγο από την Αθήνα, η οποία έλαβε ιστορικό και έκανε διερεύνηση με υπέρηχο. "Έχουμε μια περιοχή που μας προβληματίζει, αλλά αν δεν μας δώσει ευρήματα σε απεικονιστικές εξετάσεις δεν πρόκειται να το πειράξουμε", της είπε. Ο απεικονιστικός έλεγχος δεν έδειχνε κάτι, η ψηλάφηση όμως είχε εύρημα.

Τον Μάρτιο του 2020, ακτινολόγος της ανέφερε πως βρήκε κάποιες αλλοιώσεις που δεν τις έκρινε σημαντικές, αλλά της συνέστησε να κάνει μια μαγνητική τομογραφία. Η μαγνητική έδειξε "κάτι", που έπρεπε να διερευνηθεί περαιτέρω. "Τότε, χτύπησαν καμπανάκια, παρόλο που στη διάγνωση δεν έγραψαν κακοήθεια, αλλά φλεγμονή και αγγείωση που χρήζει βιοψίας", αναφέρει η κ. Τσώλα. Η μαστολόγος παρέμενε καθησυχαστική.

 

"Αγγελική, έχουμε κακοήθεια"

Τα καμπανάκια έγιναν καμπάνες όταν έγινε η βιοψία και ο χειρουργικός καθαρισμός της περιοχής σε υγιή όρια. Η ασθενής άκουσε τη γιατρό να της λέει "με προβλημάτισε πάρα πολύ η περιοχή σου". Δύο εβδομάδες μετά, τής τηλεφώνησε για να της ανακοινώσει το αποτέλεσμα της βιοψίας. "Αγγελική, έχουμε κακοήθεια. Έχω να σου πω ότι είναι από τους καλούς τύπους".

"Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου, αλλά η γιατρός με καθησύχαζε. Μού είπε ότι πρέπει να κάνουμε ένα συμπληρωματικό χειρουργείο, αλλά θα σώσουμε το μαστό. Θα κάνουμε μόνο ογκεκτομή και ακτινοβολίες, χωρίς χημειοθεραπεία", θυμάται η 45χρονη και προσθέτει: "θεωρούσε ότι ήμασταν σε αρχικό στάδιο, λόγω ότι μέχρι πρόσφατα δεν βλέπαμε τίποτα. Στην πραγματικότητα, από όσα ακολούθησαν προέκυψε ότι ο καρκίνος ήταν ύπουλος και προϋπήρχε τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς να φαίνεται".

Το συμπληρωματικό χειρουργείο αφορούσε τον φρουρό αδένα, προκειμένου να προληφθεί μετάσταση στους λεμφαδένες. Στο μεταξύ, η ασθενής ζήτησε μαστεκτομή, έπειτα από την ενημέρωση ότι ο καρκίνος δεν εντοπίζονταν σε μια εστία, αλλά ήταν διάσπαρτος στο μαστό. "Σαν να έχεις σπυράκια παντού", της περιέγραψε η γιατρός.

Το χειρουργείο έγινε το Νοέμβριο του 2020 και επιφύλασσε κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις: "Ο φρουρός είναι θετικός", άκουσε τη μαστολόγο να τής λέει, ενώ βρισκόταν ακόμα στην ανάνηψη. "Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό που συνέβαινε. Έλεγα πάει η ζωή μου, θα μείνουν ορφανά τα παιδιά μου, με έπιασε κρίση μέσα στο χειρουργείο", θυμάται η γυναίκα και προσθέτει: "μετά, άκουσα τη γιατρό να μιλάει στον άντρα μου στο διπλανό χώρο και να τού λέει με επιθετικό τόνο ‘την έπιασε υστερία’ και ‘να ξέρεις θα κάνει και χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες’. Μάς τράβηξε το χαλί κάτω από το τραπέζι".

Με την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη και αντλώντας δύναμη από την οικογένεια και φίλους, ακολούθησε το στάδιο της συνειδητοποίησης και της αντιμετώπισης.

"Απλώνονται χέρια που πρέπει να σφίξεις και μετράς φιλίες. Είχα και την τύχη να βρω μια καλή ογκολόγο στα Γιάννενα, που να μπορώ να της μιλάω και να με ακούει", σημειώνει. Έγιναν 8 χημειοθεραπείες και 30 ακτινοβολίες, ενώ τον Οκτώβριο του 2021 προχώρησε με δική της απόφαση σε προληπτική μαστεκτομή και στο δεύτερο μαστό, λόγω κάποιων ύποπτων ευρημάτων.

 

Καμία ερώτηση δεν είναι χαζή

Δύο χρόνια μετά, η δύσκολη περίοδος αποτελεί ανάμνηση. Τα μαλλιά μάκρυναν, η ψυχολογία ανέβηκε και το χαμόγελο αισιοδοξίας επανήλθε στο πρόσωπο της Αγγέλας Τσώλα. Κάνοντας τον απολογισμό, η ίδια στέλνει τα δικά της μηνύματα.

"Από όλο αυτό, μένει ότι κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει καλή πρόληψη και αν έχει την ατυχία να βρεθεί αντιμέτωπη με κάτι όπως εγώ, πρέπει να πατήσει γερά στα πόδια της να μη φοβηθεί", τονίζει.

Παράλληλα, απαντά στο χαρακτηρισμό "υποχόνδριος" που της προσέδωσαν στη διάρκεια αυτής της διαδρομής. "Άλλο υποχόνδριος, άλλο ενοχλητικός. Ο ασθενής έχει δικαίωμα να ψάχνει, να ανησυχεί και να ρωτά. Να έχει άνεση με τον γιατρό της, να μπορεί να τον εμπιστεύεται και εκείνος να απαντά", υπογραμμίζει και προσθέτει: "Στον γιατρό πας για κάποιο λόγο, δεν πας βόλτα για καφέ. Καμία ερώτηση δεν είναι χαζή. Ο γιατρός πρέπει να κατανοεί και να έχει ενσυναίσθηση".

 

Βασίλης Ιγνατιάδης - Ανταποκριτής στη Θεσσαλονίκη

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top