Το 2023 είναι χρονιά εκλογών της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βέβαιες ημερομηνίες, οι 13 και 20 Οκτωβρίου.

Ως γνωστόν η Απλή Αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε σε προβλήματα ακυβερνησίας σε πολλούς Δήμους της χώρας, έχει καταργηθεί.

Ο νέος νόμος προβλέπει εκλογή Περιφερειάρχη και Δημάρχου με ποσοστό 43%, με πριμοδότηση των 3/5 των εδρών και ανάλογη εκπροσώπηση στα δημοτικά όργανα.

Ακόμη η θητεία επανέρχεται στα 5 χρόνια και η 30η Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία κατάρτισης των συνδυασμών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι δημαρχολογίες δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα και στην περιοχή μας, στο σύνολό τους, στηριγμενες σε ψιθύρους και… ευσεβείς πόθους κάποιων που υπηρετούν σκοπιμότητες ή προσωπικές φιλοδοξίες.

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική από όσα «παίζονται» σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ή πλασάρονται στους καφενέδες.

Στις συγκεκριμένες εκλογές, κόμματα, και υποψήφιοι, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους και στις τακτικές τους, γιατί αυτή η αναμέτρηση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή στην όλη διαδικασία της.

Σε τοπικό επίπεδο και ειδικότερα σε επίπεδο Δήμου Αρταίων ξεκίνησαν ήδη οι διεργασίες από ενδιαφερόμενους και κομματικούς μηχανισμούς.

Από τη Ν.Δ. η εκ νέου στήριξη της υποψηφιότητας του νυν δημάρχου Αρταίων ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ, είναι βέβαιη. Ήδη ο κ. Τσιρογιάννης προχωρά σε «μεταγραφές» αυτοδιοικητικών από άλλους χώρους, ώστε ο συνδυασμός του να εμφανίσει πολυσυλλεκτική εικόνα, μια κίνηση που ήδη αποδίδει καρπούς και είμαστε σε θέση να αποκαλύψουμε ότι σύντομα θα γίνουν μία ή και δύο προσχωρήσεις ιδιαίτερα σημαντικών αυτοδιοικητικών στελεχών, στο στρατόπεδο του Δημάρχου.

Μία ή και δύο αξιόλογες και «τρανταχτές» συνεργασίες που θα κάνουν τη διαφορά υπέρ του ψηφοδελτίου του κ. Τσιρογιάννη. 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αψυχολόγητη αυτοδιοικητική κομματική «διαγραφή» της υποψήφιας δημάρχου ΤΖΕΝΗΣ ΤΑΠΡΑΝΤΖΗ, η κατάσταση προς το παρόν είναι θολή έως και… «σκοτεινή».

Όμως επειδή οι δημοτικές εκλογές, θα γίνουν μετά τις βουλευτικές, ενδέχεται να «στρατευθεί» ο πρώην βουλευτής και δικηγόρος ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ, ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει την καθολική αποδοχή του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, σε μεγάλο βαθμό και της ευρύτερης Αριστεράς, ένα πρόσωπο με λαϊκές προσβάσεις και προς όλους τους πολιτικούς χώρους.

Και δυστυχώς για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η μόνη επιλογή, ικανή να φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα και γιατί όχι και τη νίκη.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας δεν έχει καμία ελπίδα σε αυτή την αναμέτρηση, με κίνδυνο και να «πατώσει» στην κάλπη.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ θα διεκδικήσει το αξίωμα του βουλευτή Άρτας, που ήταν και είναι ο πρωταρχικός του στόχος.

Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, και μετά την απόφαση του πρώην Δημάρχου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΛΕΞΗ, να δοκιμάσει την τύχη του στην κεντρική πολιτική σκηνή, συζητείται να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου, ο πρώην βουλευτής ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το τοπικό ΠΑΣΟΚ θα είναι ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης για το Δήμο Αρταίων.

Όσον αφορά τώρα την ΤΖΕΝΗ ΤΑΠΡΑΝΤΖΗ, όλα δείχνουν ότι θα διεκδικήσει και πάλι το Δήμο Αρταίων, με ή χωρίς τη στήριξη κάποιου κόμματος.

Τέλος κάποια σενάρια, περί κοινού υποψηφίου Δημάρχου Αρταίων, από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από όλους τους τωρινούς δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, για να μην πούμε… ανέκδοτο, για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις γύρω από το Δήμο Αρταίων.

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ   

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top