Ως γνωστόν, επί δημαρχίας ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΛΕΞΗ, λειτούργησε στην πόλη μας ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, το οποίο καλύπτει το νομό της Άρτας, αλλά και άλλους γειτονικούς νομούς, προσφέροντας αξιόλογες κοινωνικές υπηρεσίες και βοήθεια σε αυτά τα θύματα.

Ως γνωστόν, την ίδια περίοδο, η Κοινωνική Πρόνοια του δήμου Αρταίων, ανέπτυξε σωρεία δράσεων, υπέρ των ευπαθών ομάδων και συνανθρώπων μας, οικονομικά αδύναμων. Κάθε δε Χριστούγεννα και Πάσχα μοιράζονταν σε 1.400 περίπου οικογένειες, μεγάλες ποσότητες τροφίμων, ρουχισμού, και πολλών άλλων ειδών καθημερινότητας.

Ως γνωστό, πάντα την ίδια περίοδο, αρμόδια αντιδήμαρχος για αυτές τις δράσεις, ήταν η κυρία ΒΙΚΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ, στην οποία οφείλονται και οι επιτυχίες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής στους τομείς της Πρόνοιας, της Αλληλεγγύης και του Εθελοντισμού, η οποία και ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΗΚΕ και ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ πανηγυρικά από τους δημότες, στις τελευταίες εκλογές, εκλέγοντας την, πρώτη σε σταυρούς προτίμησης, δημοτική σύμβουλο, με μεγάλη διαφορά από τον επόμενο, αν και ο συνδυασμός της ήρθε τρίτος.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 (19 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, από τον νυν δήμαρχο ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ), ο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» είχε γράψει: «Η κριτική για τον νέο δήμαρχο Αρταίων, θα πρέπει να ξεκινήσει μετά από ένα χρόνο, εκτός κι αν κάποιες πράξεις και ενέργειές του, βγάζουν μάτι. Όπως π.χ. ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΤΗΛΑΣ, είναι και υπεύθυνος και αρμόδιος της Κοινωνικής Πρόνοιας. Δύο αντικείμενα εντελώς διαφορετικά, αλλά εξίσου σημαντικά και πρώτης προτεραιότητας…».

Και συνεχίζαμε: «Είναι δυνατόν ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Οικονομικών, το πιο σοβαρό αντικείμενο ενός Δήμου, να ασχολείται συνάμα και με την Κοινωνική Πρόνοια, περισσότερο – θα λέγαμε – σε περίοδο οικονομικής κρίσης – σοβαρό αντικείμενο;

Ας ερωτηθεί η πρώην αρμόδια αντιδήμαρχος ΒΙΚΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ, στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, τι τράβαγε, για να ανταποκριθεί στις ευθύνες της! Να δουλεύει 12ωρα και βάλε, καθημερινά, ακόμη και με προσωπικές οικονομικές θυσίες και σε βάρος της οικογένειάς της, ώστε να προσφέρει έργο!».

Για τα παραπάνω και πριν καλά – καλά ζεστάνουν τις καρέκλες τους, δήμαρχος και αντιδήμαρχοι, ο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» δικαιώνεται.

Και τούτο φάνηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την οποία η κ. Βασιλάκη «αποτόλμησε» να ρωτήσει το δήμαρχο:

1. Γιατί αποσπώνται, παράτυπα, εργαζόμενοι από το Κέντρο Συμβουλευτικής της Βίας Κατά των Γυναικών, σε υπηρεσίες του Δήμου; και

2. Ποια θα είναι η συμβολή του Δήμου Αρταίων προς τους οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας και τις ευπαθείς ομάδες της περιοχής μας, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων;

Και στα δύο προηγούμενα ερωτήματα ο δήμαρχος κ. Τσιρογιάννης, αντί να δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις, αντέδρασε υπεροπτικά και αόριστα, αλλά και πολιτικά άστοχα.

Δεν μπορεί ένας δήμαρχος, να ερωτάται, τι πρόκειται να κάνει για τις ευπαθείς ομάδες, ενόψει των εορτών και σε μια περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα και περίπου να λέει: «Εντάξει θα δούμε τι θα κάνουμε, αλλά προσωπικά δεν θέλω να ανακοινώσω τίποτε… αυτό πρέπει να κρατηθεί χαμηλά και δεν χρειάζεται να το προβάλλουμε…»;;;

Ομολογία: Καμιά απολύτως ενέργεια και δράση προς αυτή την κατεύθυνση!

Δεν μπορεί ένας δήμαρχος, να ερωτάται, γιατί παράτυπα, αποσπά εργαζόμενους του Κέντρου, σε υπηρεσίες του Δήμου και να απαντάει: «Μην κόπτεστε παραπάνω εσείς(!!!), για αυτούς…», ή… «αφού δεν αντιδρούν οι εργαζόμενοι, εσείς τώρα τι κάνετε…»;;;

Το ζητούμενο κύριε δήμαρχε δεν είναι το τι κάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, αλλά το τι κάνει ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι του;

Η αντιπολίτευση ελέγχει, αυτός είναι ο ρόλος της και η συμπολίτευση, δίνει λόγο για τα πεπραγμένα της.

Αλλά για να μην αδικήσουμε καμιά πλευρά, μεταφέρουμε παρακάτω, από την «ΗΧΩ» της Άρτας, το σχετικό ρεπορτάζ:

 

«Η Βίκυ Βασιλάκη έφερε το θέμα της λειτουργία του Κέντρου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Π. Στασινός: «Στο νοσοκομείο έρχονται περιπτώσεις βαριάς κακοποίησης»

Αν. Κατσαντούλα: «Τα κρούσματα αυξάνονται-εκδήλωση στη Φιλοθέη»

Το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών είναι σοβαρό και βαίνει αυξανόμενο στην Άρτα όπως αναδείχθηκε στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, που ήρθε προς συζήτηση λόγω μετακίνησης προσωπικού από το Κέντρο Συμβουλευτικής που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στην Άρτα. Την αναφορά στο θέμα αυτό προκάλεσε η ερώτηση που κατατέθηκε από την κ. Βασιλάκη, η οποία μεταξύ άλλων στάθηκε στην μετακίνηση εργαζομένων από το Κέντρο στο Δήμο λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το Κέντρο Συμβουλευτικής της βίας κατά των γυναικών άνοιξε και λειτουργεί από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα πριν από ενάμισι χρόνο στο νομό. Λειτουργεί και καλύπτει τα περιστατικά βίας για την Άρτα αλλά και άλλων όμορων νομών και περιοχών μέχρι και το Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, λόγω της γεωγραφικής θέσης του. Τα πράγματα πήγαιναν καλά καθότι βοηθήθηκαν πολλές οικογένειες που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα. Το ερώτημα σήμερα είναι το εξής: Υπάρχει μια πληροφορία ότι υπάρχει μια ολιγωρία σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση και παράλληλα θέλω να μας ενημερώσετε για το τι έχει γίνει από το Δήμο για το θέμα αυτό, ενώ επιπλέον στο Κέντρο εργάζεται επιστημονικό προσωπικό για την στήριξη του και την αναβάθμισή του, αλλά υπάρχει σήμερα το ερώτημα: Το προσωπικό απασχολείται στο Κέντρο ή σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου;».

Από πλευράς του δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, υπογραμμίστηκε ότι τα περιστατικά που αντιμετωπίζει το κέντρο δεν είναι πολλά και ως εκ τούτου η δικηγόρος έχει μετακινηθεί να παρέχει υπηρεσίες στο Δημαρχείο. Ο κ. Τσιρογιάννης είπε συγκεκριμένα: «Αυτή τη στιγμή εκεί υπάρχουν τέσσερα πέντε άτομα και μια δικηγόρος που υπήρχε «παγωμένη» από την προηγούμενη Δημοτική αρχή και όταν εμείς αναλάβαμε την «ξεπαγώσαμε» και η κυρία αυτή πλέον είναι στο Δήμο Αρταίων και στη Δομή αυτή, όμως επειδή 62 είναι τα περιστατικά – εμείς λέμε ότι θα έπρεπε να είναι μηδέν- αλλά και πάλι είναι πολύ λίγα τα περιστατικά για να έχουμε τόσο κόσμο, έχουμε κάνει μια συμφωνία με την κυρία αυτή και είναι εδώ στο Δήμο ώστε να μας βοηθάει, όπως έγινε και όσο διάστημα πριν πάρουμε το νομικό σύμβουλο. Έτσι αυτή τη στιγμή την έχουμε να μας βοηθάει εδώ ως νομικός και όταν χρειάζεται να πηγαίνει στο Κέντρο, διότι έχουμε πει ότι αυτή τη ρημάδα καταγραφή της ακίνητης περιουσίας που δεν την έχουμε ως Δήμος πρέπει κάποια στιγμή να την κάνουμε. Πρέπει ένας να ασχοληθεί με αυτό το πράγμα. Δεν είναι κακό που ο δήμαρχος παίρνει έναν άνθρωπο από κει που θα τον είχαμε να κάθονταν όλη μέρα και τον φέρνει εδώ για να παράξει έργο για το Δήμο και τους Δημότες. Η κοπέλα δέχθηκε. Άρα εσείς τώρα τι κάνετε;».

 

Π. Στασινός: «Πολλά τα περιστατικά»

Η κ. Βασιλάκη αντέτεινε ότι δεν γνωρίζει την εργαζόμενη κοπέλα όμως γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες και το έργο του Κέντρου, καθώς και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι εκεί πληρώνονται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και δεν πρέπει να μετακινούνται αλλού. Στην συζήτηση αυτή παρενέβη και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Στασινός ο οποίος υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό κακοποίησης γυναικών είναι πολύ σοβαρό και ο Δήμος πρέπει να το δει ουσιαστικά διότι στο νοσοκομείο Άρτας φτάνουν διαρκώς περισσότερα περιστατικά κακοποιημένων γυναικών και σε πολλές περιπτώσεις βαριά κακοποιημένων.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση λοιπόν -είπε ο κ. Στασινός- ο Δήμος και όποιες δομές υπάρχουν αλλά και σε συνεργασία με το νοσοκομείο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που μπορεί να μην καταγράφεται πάντοτε προς τα έξω αλλά είναι μεγάλο.

 

Αν. Κατσαντούλα: «Τα κρούσματα αυξάνονται»

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η δημοτική σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Αναστασία Κατσαντούλα λέγοντας συγκεκριμένα: «Θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Συμβουλευτικής κάνουν πολύ σημαντική δουλειά και δεν κάθονται κύριε δήμαρχε. Απ' ότι γνωρίζουμε και απ' ότι μας εκμυστηρεύονται τα κρούσματα είναι πάρα πολλά και φτάνουν λίγα να καταγραφούν επίσημα. Γι' αυτό το λόγο εμείς στην Φιλοθέη την Δευτέρα 8/12/2014 στις 6 το απόγευμα πραγματοποιούμε ενημέρωση σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής κατά της βίας με θέμα «Δεν γυρνάμε την πλάτη στην βία κατά των γυναικών» και είστε όλοι καλεσμένοι. Θεωρούμε λοιπόν ότι το έργο τους είναι πάρα πολύ μεγάλο και σημαντικό και πρέπει να ενισχυθεί και να ενημερωθεί περισσότερο το κοινό σε ότι αφορά το θέμα αυτό, διότι εν έτη 2014 τα κρούσματα αυξάνονται». «Πολύ καλή πρωτοβουλία και προσπάθεια, θα είμαστε κι εμείς εκεί» είπε χαρακτηρίζοντας σοβαρό το θέμα και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας Κώστας Τράμπας.

 

Δουλειά υπάρχει

Η κ. Βασιλάκη επανήλθε τονίζοντας ότι θα πρέπει ο Δήμος να αφήσει το Κέντρο να κάνει τη δουλειά του και τους εργαζόμενους εκεί να παρέχουν τις υπηρεσίες τους όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα και πρόσθεσε: «Και εκτός του ότι δεν κάθονται όπως λέει ο κ. δήμαρχος είναι και παράτυπο να μετακινούνται από την θέση αυτή καθότι πρόκειται για δομή που δημιουργήθηκε και λειτουργεί από ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

Ο κ. Τσιρογιάννης επανήλθε λέγοντας: «Μην κόπτεστε παραπάνω εσείς γι' αυτές τις κυρίες, στις οποίες εμείς λέμε ότι θα πρέπει να κάνουν δουλειά για το Δήμο. Αφήστε επιτέλους το δημόσιο να δουλέψει. Κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε διαχείριση του προσωπικού. Όταν υπάρχει ανάγκη, η κυρία αυτή, η δικηγόρος θα πηγαίνει και θα παραβρίσκεται εκεί, κι όταν δεν θα υπάρχει θα βρίσκεται να βοηθάει εδώ το Δήμο».

Οι τόνοι ανέβηκαν με αυτή την αναφορά από μέρους και της κ. Κατσαντούλα, που αντέδρασε λέγοντας: «Ποίος θα εξετάζει και ποιος θα ξέρει πότε θα υπάρχει ανάγκη» ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να απαξιώνεται ο εργαζόμενος με φράσεις ότι κάθεται κλπ. Τον έντονο διάλογο διέκοψε και πάλι, λειτουργώντας πυροσβεστικά με παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κώστας Τράμπας λέγοντας ότι «Όλοι συμφωνούμε δεν είναι ανάγκη να το κάνουμε διαφωνώντας».

 

Με ή χωρίς δημοσιότητα η διανομή βοήθειας;

Το θέμα της μέριμνας από πλευράς του Δήμου για την χορήγηση βοήθειας σε τρόφιμα και άλλα είδη βασικής ανάγκης ενόψει και των εορτών έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την συνεδρίασή του την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, ως ερώτημα προς τη Δημοτική Αρχή η πρώην αντιδήμαρχος Τομέα Πρόνοιας της προηγούμενης περιόδου και νυν δημοτική σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Βίκυ Βασιλάκη Μητρογεώργου, η οποία είπε σχετικά: «η οικονομική και κοινωνική κρίση συνεχίζεται και πολλές οικογένειες πλήττονται και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτές τις ημέρες ο Δήμος συνήθιζε να δίνει ένα μικρό ποσό με τις μεγάλες φυσικά οικονομικές δυσκολίες που είχε και εξακολουθεί να έχει, αλλά και την βοήθεια και την ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων και πολλών εθελοντών πολιτών, ενώ προστρέχαμε και σε άλλες πηγές όπως στο Δήμο Αθηναίων, τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA καθώς και άλλες εκτός νομού βιοτεχνίες και επιχειρήσεις προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε βοήθεια και σχολικά είδη, παιχνίδια και είδη ρουχισμού που τα μοιράζαμε σε άπορες οικογένειες, όπου το πρόβλημα ήταν και παραμένει μεγάλο. Θέλουμε κ. δήμαρχε να μας ενημερώσετε τι προτίθεστε να κάνετε φέτος, ώστε να γνωρίζουμε κι εμείς και να ενημερώσουμε τον κόσμο που ενδιαφέρεται».

Η απάντηση από πλευράς του δημάρχου ήταν η εξής: «ήδη στην οικονομική επιτροπή περάσαμε ένα θέμα ώστε να εγκριθεί η κατάσταση κι ένα ποσό που διαθέτουμε για τις άπορες οικογένειες. Είναι λίγο ευαίσθητο αυτό το θέμα. Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε ενέργειες και ας μην φαινόμαστε καθόλου να συνεννοούμαστε χωρίς να είναι οι κάμερες μπροστά και να πηγαίνει η βοηθάει εκεί που πρέπει χωρίς να φαίνεται ο Τσιρογιάννης, ο Πατήλας, η κ. Βασιλάκη, η κ. Κιτσαντά, χωρίς δηλαδή να φαίνεται κανένας».

Η κ. Βασιλάκη επανήλθε λέγοντας «Όταν γίνεται μια δράση θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και να απευθύνεται συνολικά στον πληθυσμό. Εδώ το θέμα να βοηθήσουμε κάτω από τη μύτη μας πέντε και δέκα άτομα, αλλά θα πρέπει αν απευθυνθείτε σε σχολεία, σε μειονεκτικές περιοχές και σε απομακρυσμένα χωριά οπότε γενικά δεν πρέπει να το ανακοινώσετε ώστε να μπορείτε να πιάσετε όλες τις ομάδες και να μην υπάρχουν διακρίσεις;».

«Εντάξει θα το δούμε, αλλά εγώ προσωπικά δεν θέλω να ανακοινώσω τίποτα, είμαι αντίθετος σε αυτό το θέμα, θεωρώ ότι αυτό πρέπει να κρατηθεί λίγο χαμηλά, διότι και οι άνθρωποι αυτοί έχουν αξιοπρέπεια και δεν χρειάζεται να το προβάλλουμε και πολύ. Να πιάσει τόπο αυτό που θα δώσουμε και δεν χρειάζεται να ξέρει ο έχων ανάγκη ποιος το έδωσε, αν είναι ο Δήμος ή ο ιδιώτης, δεν έχει σημασία», απάντησε ο Δήμαρχος.»

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top