Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ

Ο γράφων με τα δύο πρόσφατα σχετικά άρθρα του, τα οποία έτυχαν ευρείας δημοσιότητας στον τοπικό τύπο, εξήγησε με επιστημονικά τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία ότι, το ελλαδικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν χαοτική δομή και τέτοιου είδους «αλληλο-σύνδεση», ώστε  η συμπεριφορά τους σε κάθε μικρή ή μεγάλη μεταβολή των συνθηκών που διέπουν τη  λειτουργία τους, και εντεύθεν το αποτέλεσμα που προκύπτει από την εν λόγω μεταβολή, να είναι απρόβλεπτο, άρα εξόχως  επικίνδυνο για τη σταθερότητά τους.

Επομένως  το περιβόητο “Grexit”, που συμπυκνώνει την όλο και περισσότερο εντεινόμενη σχετική  κινδυνολογία. θα ήταν ο  δυναμίτης που θα τίναζε στον αέρα το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και, εκτός των άλλων, θα κόστιζε μόνο στη Γερμανία  76 δις ευρώ στην περίπτωση που η φράου Μέρκελ το άφηνε να πραγματοποιηθεί. Ως εκ τούτου οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, όχι μόνο δεν εννοούν την απειλή , αντίθετα, τουλάχιστον για λόγους δικού τους συμφέροντος αλλά και αποφυγής τρώσης του γοήτρου τους, ιδιαίτερα των Γερμανών, από μια ελληνική αποτυχία της πολιτικής τους στην Ευρώπη, θα έκαναν το παν για να το αποτρέψουν.

Υπό αυτή την έννοια, πέρα από το ότι η εν λόγω απειλή, λογικά έχει τον χαρακτήρα μιας μπλόφας των δανειστών εν όψει των διαπραγματεύσεων που υποχρεωτικά θα έχουν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ταυτόχρονα, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό επιχείρημα της Ελλάδας. σε μία πραγματική και ουσιαστική νέα διαπραγμάτευση , μέσα από την οποία οι εταίροι(δανειστές)  μας, θα κάμπτονταν, οι απαιτήσεις τους  θα ήταν πιο λογικές και φυσικά οι συνέπειες για τον…φίλο ελληνικό λαό ηπιότερες.

Και βέβαια ο ανωτέρω συλλογισμός ερείδεται στην αδιαμφισβήτητη παραδοχή ότι τα δύο μέρη είναι ισότιμα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Το οποίο σημαίνει ότι είναι αδιανόητο, και όπως ήδη εξηγήθηκε, από πολλές πλευρές ασύμφορο, ένα μέλος της, η Ελλάδα, να αντιμετωπίζεται με εχθρική διάθεση από τα υπόλοιπα και να απειλείται με «αποκλήρωση».

Αντίθετα, η κοινοτική αλληλεγγύη και προεχόντως το γεωπολιτικό και γεωοικονομικό κοινό συμφέρον τους(των εταίρων-δανειστών), σε καμία περίπτωση δεν θα τους οδηγούσε σε μια απόφαση που θα «δολοφονούσε» την ελληνική οικονομία, με άμεσες αλυσιδωτές  συνέπειες: την φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του λαού, την κοινωνική  έκρηξη που θα  ακολουθούσε και εν τέλει την απώλεια των χρημάτων των δανειστών.

 Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγα 24-ωρα από τη δημοσίευση του άρθρου μας με τίτλο: «Grexit  άσσος στο μανίκι του εθνικού διαπραγματευτή» (βλ. εφημερίδες «Ταχ» της 17ης Δεκεμβρίου 2014..& «Μαχητής», της 19ης Δεκεμβρίου 2014), και μια σειρά δημοσιευμάτων μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού , σχετικών άρθρων διάσημων ημεδαπών και αλλοδαπών οικονομολόγων καθώς και δηλώσεων ορισμένων ηγετών της ευρωπαϊκής ένωσης, ήρθε να επιβεβαίωσαν  το «απευκταίο» ενός “Grexit”.

Βέβαια η θέση των ευρωπαίων, κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με προπομπό την επαπειλούμενη διακοπή της ρευστότητας από την ΕΚΤ και άλλα «τρομολαγνικά» φαιδρά, υπαγορεύεται και από μια άλλη αιτία, που άπτεται δικών τους καίριων συμφερόντων, πέραν των τρεχουσών οικονομικών, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να τα υπερασπιστούν άνευ ετέρου.

Πρόκειται για το εξ’ ίσου σημαντικό γεγονός ότι η χώρα μας είναι  πολύτιμη τόσο για τη μεγάλη γεωστρατηγική και γεωπολιτική  σημασία της στην ταραγμένη ευρύτερη περιοχή, όσο και για τον μεγάλο πλούτο που κρύβεται  στο υπέδαφός της[σ.σ, η Ελλάδα σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη διεθνούς ινστιτούτου ερευνών υπολογίζεται ότι είναι τρίτη στον κόσμο σε κοιτάσματα φυσικού αέριου(20, 38 τρισ. κυβικά μέτρα, μετά τη Ρωσία και το Ιράν, βλ. και σχετικό άρθρο μου στην εφημ «Ταχ», της 23/12/2014).

 

ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διεθνείς αναλύσεις, ξορκίζουν το «Grexit»

και προαναγγέλλουν συνεννόηση με τους εταίρους 

 Σε επίρρωση των ανωτέρω μια σειρά δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων και διεθνών δημοσιευμάτων κατά της  έξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, το οποίο αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη ότι ο διεθνής παράγων είναι έτοιμος να ρίξει …νερό στο κρασί του.«…κάποιος πρέπει να πει στον κόσμο και στις αγορές ότι εγώ, η Γερμανίδα καγκελάριος και η γερμανική κυβέρνηση, ανέκαθεν επιδιώκαμε μια πολιτική υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη…», ήταν η δήλωση η φράου Μέρκελ. κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής της στο Λονδίνο, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζαίημς Κάμερον.

 «…το Grexit δεν βρίσκεται υπό συζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην προ ημερών δήλωσή του,  δίνοντας τέλος στα σενάρια που διακινούνται, κυρίως από μερίδα του γερμανικού τύπου, και αναπαράγονται από κάποια εγχώρια παπαγαλάκια.

Ενώ ο ευρωπαίος επίτροπος επί των οικονομικών της ευρωζώνης Πιέρ Μοσκοβισί , πήρε πίσω τις απειλές του περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όταν προ ολίγων ημερών  δήλωσε: «...όποια και αν είναι η επιλογή τους, θα την σεβαστούμε. Δεν είναι η θέση μας να επιλέξουμε ή να εξοστρακίσουμε τον ηγέτη μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης…».

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η κατωτέρω σειρά δημοσιευμάτων και αναλύσεων διεθνών ΜΜΕ, από τα οποία, αν μη τι άλλο, προκύπτει ότι η κινδυνολογία: περί επερχόμενου οικονομικού και κοινωνικού Αρμαγεδδώνα, εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2014 ζητήσει επανα-διαπραγμάτευση  των μνημονίων και του χρέους, απλά είναι μια μεγάλη ανοησία, η οποία διαφαίνεται ότι εκλογικά δεν πουλάει. Αντίθετα προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών, και αναδεικνύει τον  κίνδυνο να  οδηγηθούν  σε αντίθετες με τις επιδιωκόμενες αποφάσεις τους.

Ρeuters: Αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό Αθήνας-Βερολίνου προβλέπει ανώνυμος γερμανός αξιωματούχος: «This is not about the survival of the euro zone, but finding a politically acceptable compromise». 

• Die Zeit: «Μια έξοδος της Ελλάδας θεωρείται για την γερμανική κυβέρνηση οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά κοστοβόρα - παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα». 

• Bloomberg: «Στην πραγματικότητα, η Γερμανία δεν έχει κανένα όφελος στο να διακινδυνεύσει τη διάλυση του ενιαίου νομίσματα που ένα Grexit θα μπορούσε να επιφέρει». 

• Bloomberg editorial: «Όπου πάει η Ελλάδα θα πάει και το ευρώ». «Όμως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η μετάδοση, καθώς και άλλα ευάλωτα κράτη-μέλη μπορεί να αποχωρήσουν». 

• Καρλ Άιγκινγκερ (διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών): «Η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι «τελείως   περιττή» και ζημιώνει την Ελλάδα και την Ευρώπη, υπονομεύοντας και το κύρος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζεται.

• Βίλεμ Μπούϊτερ(επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, πατέρας του όρου «Grexit¨», σε πρόσφατη  συνέντευξή του σε ελβετική εφημερίδα, ερωτώμενος για την επιμονή του Βερολίνου να διακινεί τη συγκεκριμένη θεωρία, αλλά και για την άποψη ότι σήμερα η ευρωζώνη είναι καλά προστατευμένη από τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί): «Νομίζω ότι αυτό είναι μια μπλόφα. Είναι μια προσπάθεια της Γερμανικής κυβέρνησης να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη επαρκώς κεφαλαιοποιηθεί και συνεπώς υπάρχει ακόμη κίνδυνος για ένα είδος μετάδοσης της μόλυνσης[…]. Οι αγορές στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα αρχίσουν να ρωτούν ποια χώρα θα ήταν η επόμενη υποψήφια για αποχώρηση.

- ΝY Times:(η έγκυρη Αμερικανική εφημερίδα, σε δημοσίευμα της 7ης    Ιανουαρίου 2015. με τίτλο «μη τιμωρείτε την Ελλάδα, κάνει χάρη στην Ευρώπη», φιλοξενεί απόψεις  των παγκοσμίου φήμης οικονομολόγων: Πωλ Κρούγκμαν , Jörg Krämer και Christoph Weil της Commerzbank, του προέδρου των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ, καθώς και του οικονομικού αναλυτή των  Financial Times Πίτερ  Σπίγκελ, όλες σχετικές  με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ): «…Όπως τονίζει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος  Paul Krugman σε άρθρο του «η γηραιά  ήπειρος βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, και για αυτό όχι μόνο δεν φταίνε οι Έλληνες ψηφοφόροι, αλλά η Ελλάδα κάνει και χάρη στην Ευρώπη κρούοντας τον κώδωνα της αφύπνισης»[…]. Οι οικονομολόγοι Jörg Krämer και Christoph Weil της Commerzbank, όπως άλλωστε επισημαίνουν στην εφημερίδα: «η αποτροπή ενός grexit είναι και η επιθυμία της Γερμανίας και άλλων χωρών, από τη στιγμή που δισεκατομμύρια ευρώ Ευρωπαίων φορολογουμένων θα χαθούν, αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο πολιτικής αντίδρασης εναντίον των ηγετών των χωρών αυτών»[…]. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο πολιτικά να αναδιαπραγματευτούν μία συμφωνία με την Ελλάδα, έστω και κουτσή, ώστε να διατηρήσουν την αίσθηση ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της, υπογραμμίζουν επίσης».

Το συμπέρασμα όλων  των όσων προ-εκτέθηκαν είναι ότι καμία πλευρά δεν συμφέρει μια «σύγκρουση». Επομένως  η απειλή της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, που υποστηρίζεται από κάποιους «λεονταρίζοντες» ευρωπαίους αξιωματούχους και αναπαράγεται από ορισμένους «ανοηταίνοντες» πολιτικό-κομματικούς εγχώριους παράγοντες, αυτό που επιτυγχάνει είναι η πρόκληση της νοημοσύνης των βαθύτερα σκεπτόμενων πολιτών και η οργή τους για όλους όσοι  για δικούς τους λόγους «σπεκουλάρουν», διαδίδοντας  σενάρια τρόμου και καταστροφής, στο ενδεχόμενο στις 25 Ιανουαρίου 2014 να εκλεγεί κυβέρνηση που δεν…θα αρέσει στους ευρωπαίους εταίρους μας. Κατά συνέπεια το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού που καταστρέφεται, είναι οι  μεν να σταματήσουν την ασύμφορη και για τους ίδιους κινδυνολογία, και οι δε να εγκαταλείψουν την αλαζονεία της «δημοσκοπικά» εκτιμώμενης εξουσίας , ρίχνοντας αμφότεροι τους τόνους της ανούσιας αντιπαράθεσης και προλειαίνοντας το έδαφος για μια εθνικά αναγκαία και εκ των μετεκλογικών πραγμάτων αναπόφευκτη εθνική συνεννόηση.

e-mail akoliatsos@ gmail.com

 

Από εταιρία μπαταριών οχημάτων MODILE BATTERY EE που εδρεύει στην Αθήνα.

Ζητείται άτομο για εργασία στο υποκατάστημα της ΑΡΤΑΣ (ΓΕΦΥΡΑ ΑΡΤΑΣ Τ.Κ 47100) για πλήρες ωράριο. Απαραίτητη προϋπόθεση δίπλωμα μοτοσυκλέτας & αυτοκίνητου ηλικίας, έως 40 ετών.

Επικοινωνία στα τηλ. 210-5762834-6937028489

e-mail. για βιογραφικό. info@modilebattery.gr

www.modilebattery.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top