LINK A : https://apply.workable.com/j/247F7D2C05
LINK B: https://apply.workable.com/j/24567C25E0
---------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Με κλικ στο μπάνερ ή ΕΔΩ, δείτε τα δρομολόγια και πληροφορίες για το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ 'Αρτας
Γράφει η Αναστασία Χρ. Μήλιου*
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Πολλοί Έλληνες αλλά και ομογενείς του εξωτερικού διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, π.χ. σπίτια και καταστήματα που εκμεταλλεύονται εκμισθώνοντάς τα.
Οι ανθρωποι αυτοί τα τελευταία χρόνια υπερφορολογούνται για τα έσοδα απο τα μισθώματα που λαμβάνουν, υποχρεούνται να υποβάλουν ετήσια φορολογική δήλωση και Ε2 και να πληρώνουν τους πρόσθετους φόρους ακίνητης περιουσίας που τώρα λέγεται ΕΝΦΙΑ ενώ τα προηγούμενα χρόνια ονομαζόταν ΕΤΑΚ, ΦΑΠ κ.τ.λ.
Λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, πολλοί μισθωτές είτε επαγγελματίες-έμποροι που νοικιάζουν καταστήματα και γραφεία, είτε οικογενειάρχες που κατοικούν με ενοίκιο σε διαμερίσματα, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις καταβολής του ενοικίου κάθε μήνα.
Η άμυνα των εκμισθωτών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η προσφυγή στα Ελληνικά Δικαστηρια όπου ζητούν την απελευθέρωση του ακινήτου τους, με την αποβολή του μισθωτή και αν το επιθυμούν και την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση αυτή με την Εφορία, όπου φαίνονται ότι έχουν εκμισθώσει ένα ακίνητο και υποτίθεται ότι λαμβάνουν έσοδα μισθώματος, ενώ στην πράξη δεν έχουν λάβει;
Οι Εφορίες της Ελλάδος δέχονται να γίνει η ονομαζόμενη «εκχώρηση μισθωμάτων». Δηλαδή ο εκμισθωτής με τα δικαστικά έγγραφα της αποβολής (π.χ. εξωδικο, Δγη Απόδοσης Μισθίου, αγωγή για μισθώματα κ.τ.λ.) πηγαίνει στην Εφορία του και υποβάλει μια αίτηση με την οποία εκχωρεί την απαιτησή του για τα μισθώματα στο Ελληνικό Δημόσιο.
Στη συνέχεια κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής του ετήσιας φορολογικής δήλωσης, στο έντυπο Ε2 όπου αναγράφονται τα στοιχεία του διαμερίσματος που μισθώνει, μετά το όνομα και το ΑΦΜ του μισθωτή αναγράφει «ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ» και στο ποσό «0», για όσο διάστημα δεν λαμβάνει ενοίκιο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα φορολογηθεί για το χρονικό διάστημα που δεν έλαβε ενοίκιο.
Αν ο εκμισθωτής δεν μπορεί να εμφανιστεί αυτοπροσώπως να υποβάλει την αίτηση αυτή την Εφορία του, μπορεί με μια απλή εξουσιοδότηση να στείλει κάποιον άλλον στην θέση του.