Σύμφωνα με πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Δήμου Αρταίων, για την κατάσταση που επικρατεί στις κεντρικές πλατείες και στους πεζόδρομους της πόλης της Άρτας, από τις αυθαίρετες κατασκευές κι όχι μόνον, των ιδιοκτητών των καφετεριών, μπαρ, εστιατορίων κ.ά., διαπιστώθηκε μια σειρά παραβάσεων, σχεδόν πανομοιότυπων, όπως:

- Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους.

- Καταλήψεις χώρων, πέραν των επιτρεπόμενων.

- Παρτέρια κλεισμένα από κατασκευές, που εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών και άλλες μικρότερης σημασίας παραβάσεις.

Ο Δήμος, τον περασμένο Φεβρουάριο, διενήργησε αυτοψίες στα εν λόγω καταστήματα και με έγγραφό του, προς τους ιδιοκτήτες, που στάλθηκε στις 15 Μαϊου 2015, ζητάει νομιμοποίηση των παραβάσεων, μέχρι τις 22-5-2015, δηλαδή εντός μιας εβδομάδας.

Με το ίδιο δε έγγραφο, προειδοποιεί τους καταστηματάρχες ότι αν δεν συμμορφωθούν μέχρι τις 31-5-2015 (εντός 9 ημερών), ο Δήμος θα προχωρήσει σε διοικητικές κυρώσεις σε βάρος τους, σε καταλογισμό προστίμων και στην ΑΦΑΙΡΕΣΗ και ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ μη προβλεπόμενων κατασκευών, με δικά του συνεργεία.

Που σημαίνει, εντός της καλοκαιρινής σεζόν, οι καταστηματάρχες θα πρέπει να προβούν σε εργασίες, που απαιτούν χρόνο, χρήμα και… «απώθηση» των πελατών τους, σε γειτονικές πόλεις και χωριά.

Βέβαια η κατάσταση που επικρατεί, όσον αφορά αυτόν τον τομέα, δεν είναι και η καλύτερη, τόσο από πλευράς παρανομιών, όσον και αισθητικής και εικόνας της πόλης μας.

Όμως διανύουμε κρίσιμους καιρούς, με την ανεργία στα ύψη, με άμεσες προοπτικές στα βάθη και με προϋποθέσεις ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας, μηδαμινές, έως και ανύπαρκτες.

Και δυστυχώς, για την τοπική κοινωνία και οικονομία, ο μόνος κλάδος που ακόμη προσφέρει θέσεις εργασίας και μάλιστα αρκετές, είναι αυτός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αυτή όμως η ΩΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, δεν είναι επιχείρημα για αυθαιρεσίες και παρανομίες, που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και δημιουργούν και ευθύνες αθέμιτου ανταγωνισμού, με παρόμοιες επιχειρήσεις που λειτουργούν, εκτός των «προνομιούχων» περιοχών της Άρτας.

Πρέπει να βρεθεί μια ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ, μεταξύ του Δήμου και των καταστηματαρχών, ώστε, αφ’ ενός μεν να μην μπούνε «λουκέτα» και χαθούν θέσεις εργασίας και αφ’ ετέρου, να περιοριστεί και η ασυδοσία.

Πρέπει να υπάρξει ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ και από τις δύο πλευρές, με ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ και με βασικό γνώμονα, το κοινό συμφέρον.

Πρέπει να ανοιχθεί ΔΙΑΛΟΓΟΣ και να αναζητηθούν λύσεις, προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας και πολύ περισσότερο την περιοχή μας.

Κι όλα αυτά, από φθινόπωρο και μετά, ώστε να μη χαθεί η καλοκαιρινή σεζόν για τους επαγγελματίες του είδους και να μη χαθούν και θέσεις εργασίας, όπως θα συμβεί σε αντίθετη περίπτωση.

 

                                                                                                     «Π»  

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top