Πρωτοφανής έξαρση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις καρκινοπάθειες και στην περιοχή της Άρτας, σύμφωνα με επίσημους επιστημονικούς οργανισμούς, αλλά και από τους γιατρούς της περιοχής μας.

Και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι σήμερα η κάθε οικογένεια, έχει στο περιβάλλον της και κάποιον καρκινοπαθή, ενώ παλιότερα ήταν «μετρημένες» αυτές οι περιπτώσεις.

Κύριες αιτίες αυτής της αυξητικής τάσης, είναι η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, το αλκοόλ και η διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια του Τσέρνομπιλ και του Κοζλοντούι της Βουλγαρίας.

Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες και πλήθος εικασιών – βάσιμων και μη – που δημιουργούν αντανακλαστικά φόβου στους κατοίκους, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της Ηπείρου.

Εκείνο δε που ανησυχεί περισσότερο την επιστημονική κοινότητα, είναι ότι οι δείκτες καρκίνου στην Ελλάδα αυξάνονται κάθε χρόνο, έχοντας μάλιστα σπάσει το ηλικιακό φράγμα παλαιότερων χρόνων, εμφανίζοντας κρούσματα σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Οι μορφές καρκίνου που «θερίζουν» στην Ελλάδα, είναι:

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Μαστού (4.934), παχέως εντέρου (1.915), πνεύμονα (1.204), λευχαιμίες (999), ωοθηκών (915), μήτρας (865), παγκρέατος (710), στομάχου (375), ήπατος (346).

ΑΝΔΡΕΣ: Πνεύμονα (5.680), προστάτη (2.224), ουροδόχου κύστης (2.303), παχέως εντέρου (2.074), λευχαιμίες (1.248), στομάχου (903), παγκρέατος (829), νεφρών (719), ήπατος (708) και άλλες.

Τέλος το «παρήγορο» για τους προαναφερόμενους πάσχοντες από καρκίνο, είναι το γεγονός ότι πολλές μορφές αντιμετωπίζονται με απόλυτη επιτυχία, άλλες με πολύ μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης και οι βαριές μορφές, δεν είναι και ιδιαίτερα «ανυπόφορες», όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Και τούτο γιατί η επιστήμη στον τομέα των καρκινοπαθειών, έχει κάνει θαύματα και συνεχίζει να εκπλήσσει με τα σχετικά επιτεύγματα της.

 

                                                                                                                                                                          Β.Σ.  

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top