Γράφει ο Μιχάλης Νικολάου*

«τις ο την πόλιν εξαπατών, ουχ ο μη λέγων α φρονεί»
(Ποιός εξαπατά την πόλη; Εκείνος που δεν λέει τί πιστεύει).
                                                              Δημοσθένης

Ποιος, αλήθεια, αμφιβάλλει ότι ζούμε πλέον ως πόλη, περιοχή και εσχατιά της πατρίδας μας, στον αστερισμό της αρχαίας αλλά και τόσο επίκαιρης ρήσης του μεγάλου προγόνου μας;

Πλείστα όσα τα παραδείγματα, που συνηγορούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ορθότητα της ουσίας της ως άνω ρήσης, που αν μη τι άλλο, ενισχύουν τα επιχειρήματα όλων όσοι θεωρούν ότι η Άρτα όχι απλώς έχει «εξαφανισθεί» από το χάρτη της αναπτυξιακής προοπτικής, αλλά και ότι εδώ και χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο πλήρους οπισθοδρόμησης, απαξίας και εντέλει αφανισμού της πόλης και του νομού μας. Ειδικότερα:

Η απομόνωση της Άρτας από διάφορες υπηρεσίες είναι γεγονός και, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες από τους διάφορους ταγούς μας, τελικά δεν αποφεύχθηκε. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ορισμένες παραμέτρους που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η περιοχή μας πλέον υπολογίζεται όχι ως επίκεντρο, αλλά ως ουραγός των λοιπών περιφερειακών ενοτήτων της Ηπείρου, χωρίς όμως να ευσταθούν τα άτοπα επιχειρήματα της κεντρικής εξουσίας. Πλέον συγκεκριμένα και όλως ενδεικτικώς:

1).Ο νομός Άρτας ήταν πάντοτε και εξακολουθεί να είναι ο δεύτερος νομός της Ηπείρου σε όλα τα μεγέθη (πληθυσμό, έκταση κλπ) και απολάμβανε των «δευτερείων» (τα πρωτεία φυσικά είχαν και έχουν τα Ιωάννινα).

2).Κατά το πρόσφατο παρελθόν επιχειρήθηκε η απόσχιση της Άρτας και Πρέβεζας από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων και η ίδρυση νέου με έδρα την Πρέβεζα (!), προβαλομένου και του επιχειρήματος της γεωγραφικής θέσης, αφού θα περιελάμβανε και τη Λευκάδα. Το έκτρωμα αυτό με συντονισμένες τότε (2007) ενέργειες του Δ.Σ. του Δικηγορικού μας Συλλόγου αποφεύχθηκε.

3).Η Δ.Ο.Υ. Άρτας με πολύ περισσότερες φορολογικές δηλώσεις από αυτές της Πρέβεζας (ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα στο έτος 2013 είχε έσοδα 11.780.000,00 €, έναντι 9.520.000,00 € και των 4 επιμέρους Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας, Φαναρίου, Πάργας και Φιλιππιάδας του γειτονικού νομού). Και όμως, «αβρόχοις ποσίν» ή κατά το ελληνικότερο «χωρίς να ανοίξει ούτε καν μύτη», μεταφέρθηκαν στη γειτονική πόλη τα τμήματα του Ελέγχου και του Δικαστικού της Δ.Ο.Υ. Άρτας, με δυσοίωνο το μέλλον και των υπολοίπων τμημάτων (Στο θέμα αυτό μπορούμε να επανέλθουμε με περισσότερα επιχειρήματα).

4).Η κατάργηση του ΚΕΥΓ, στρατιωτικής μονάδας με πολύ ισχυρότερη υπόσταση από το ΚΕΝ, δεν έφερε ισάξια αποτελέσματα, με το δεδομένο ότι το Κέντρο αυτό πήρε παράταση για μόνο λίγους μήνες ζωής.

5).Ήδη, στα πλαίσια της ενοποίησης των Δημοσίων Οργανισμών φημολογείται η ενοποίηση των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών Άρτας και Πρέβεζας, ώστε αυτή των Βυζαντινών και αυτή των Κλασσικών Αρχαιοτήτων να βρεθούν σε κοινή στέγη. Οπότε, θυμηθείτε το, η έδρα θα προσανατολίζεται και πάλι για την Πρέβεζα !

Ποιός, λοιπόν, αμφιβάλει ότι βρισκόμαστε σε μια συνεχή υποβάθμιση της περιοχής μας ; Θα μείνουμε ασυγκίνητοι ή θα σπεύσουμε, ώστε η αρχή του τέλους να είναι το τέλος της Αρχής ;   

Άρτα Αύγουστος 2013

* Μιχάλης Νικολάου
τ. Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Άρτας
τ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΤΟΥ DADA ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ Facebook του DADA ΕΔΩ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top