Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Το «σώμα» της Ηπείρου ήδη πληγώνεται από τις αυθαίρετες και ισοπεδωτικές έρευνες για υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο) και η κυβέρνηση περνάει στο επόμενο στάδιο της παραχώρησης αδειών εξόρυξης.

-Χωρίς κανείς να εξηγήσει στους πολίτες της για τα πιθανά κέρδη.
-Χωρίς συζήτηση για αντισταθμιστικά οφέλη.
-Χωρίς διάλογο για ήπιους-εναλλακτικούς αναπτυξιακούς δρόμους.
-Χωρίς να μας εξηγηθεί γιατί δεν γίνεται εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίο των Συκεών με αποτέλεσμα τα θερμοκήπια του Νομού ή η αντιπαγετική προστασία στα εσπεριδοειδή να συνεχίζει δουλεύει με πετρέλαιο ή ηλεκτρικό ρεύμα.
-Χωρίς να έχουμε κερδίσει επιτέλους κάτι, σαν αντισταθμιστικά ωφελήματα από το φαραωνικό έργο του Πουρναρίου που εδώ και 40 χρόνια έχει αλλάξει το μικρόκλιμα της περιοχής.
-Ενώ η χώρα μας, την ίδια στιγμή, καθυστερεί τις έρευνες για τον εντοπισμό σπάνιων γαιών που αποτελούν το μέλλον στην σύγχρονη ιατρική, την τεχνητή νοημοσύνη, τις μπαταρίες και την ηλεκτροκίνηση.
Η ιθύνουσα τάξη νομίζει ότι μπορεί να «πλασάρει» ένα νέο αφήγημα περί «πλούσιας» πατρίδας, για να καταστρατηγήσει κάθε κανόνα περιβαλλοντικής προστασίας. προκειμένου να «περάσει» τις πιο σκληρές ρυθμίσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά (υποαπασχόληση, αμοιβές-φιλοδώρημα, μείωση μισθών και συντάξεων) εν όψει μιας προοπτικής για… πετρελαϊκό «πλούτο» και επίγειους «παραδείσους» όταν προετοιμάζουν περιβαλλοντική κόλαση.
Έτσι, χωρίς διάλογο και σφαιρική ενημέρωση, μόνο με γενικόλογες διακηρύξεις περί «σεβασμού της κείμενης νομοθεσίας» η χώρα παραδίδει την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα στις ξένες εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου, συμβάσεις που υπόγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και εισηγήθηκε στη Βουλή η ΝΔ.
Δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση δεσμεύουν τη χώρα να εισφέρει περισσότερο άνθρακα στον πλανήτη μας, μετατρέποντας το ανάγλυφο της πατρίδας μας σε βούρκο αποβλήτων πετρελαίου, ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλλει δήθεν περιβαλλοντολογικές πολιτικές για απο-λιγνιτοποίηση της ΔΕΗ (που αναμένεται να οδηγήσει στο οικονομικό στραγγάλισμα της εταιρείας ηλεκτρισμού).
 Και αυτό παρά το γεγονός ότι:
-Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει διεθνώς ανάγκη (και καλή τιμή) για περισσότερους υδρογονάνθρακες και υγρά-ορυκτά καύσιμα.
-Πιθανότατα υφίσταται υπερπροσφορά πετρελαίου και μόνο με τεχνητές εντάσεις και πολεμικές ιαχές (Ιράν-ΗΠΑ, κρίση στα στενά του Ορμούζ) προσπαθούν να διατηρήσουν υψηλά τις τιμές πώλησης.
-Η διεθνής τάση στην κίνηση των οχημάτων (και όχι μόνο των ΙΧ αυτοκίνητων) είναι η ηλεκτροκίνηση και όχι τα ντηζελοκίνητα.
 Η κυβέρνηση (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως) προσκολλημένη στις πρακτικές των προηγούμενων δεκαετιών μοιάζει να παραμελεί το περιβάλλον, την ήπια και εναλλακτική τουριστική ανάπτυξη, τα ιστορικά μνημεία, την καλλιέργεια επώνυμων, οικολογικών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, θυσιάζει δηλαδή το μέλλον της χώρας. Και αυτό γιατί με τις εξορύξεις:
-Καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον σε στεριά κα θάλασσα.
-Απειλούνται οι ακτογραμμές μας (όταν ο τουρισμός μας ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί).
-Αυλακώνεται το «σώμα» της Ηπείρου με τις αποψιλώσεις λόγγων και δασών, την αυθαίρετη χάραξη δρόμων πρόσβασης γιγάντιων μηχανημάτων, τις εκρήξεις (σεισμικές έρευνες), κάτι που απειλεί τα ιστορικά μνημεία, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα υπόγεια ύδατα και τις φυσικές πηγές.
Μπροστά σε αυτή την απέλαση των «επενδυτών» με τα γεωτρύπανα, μετά από πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ (υπογραφή της συμφωνίας) και την υποδοχή των από τη ΝΔ (εισηγήθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή), η τοπική Περιφέρεια σιωπά. Νομίζει ότι θα διαχειριστεί το 5% των κερδών και ότι αυτό είναι το δέλεαρ για να κάμψει τις αντιδράσεις.
ΤΩΡΑ η ώρα της ευθύνης. Η απουσία διαλόγου και σφαιρικής ενημέρωσης μεταφέρεται, εκ των πραγμάτων, την σκυτάλη της δράσης στους ενεργούς πολίτες.
Η ανά Παρασκευή κινητοποιήσεις των μαθητών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον με σύνθημα «Αλλάξτε πολιτική-Όχι το κλίμα» είναι το καμπανάκι απέναντι σε κάθε… εφησυχασμό.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top