Η παραχώρηση του Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ», για την ανέγερση Διοικητηρίου της Άρτας και Δικαστικού Μεγάρου, ήταν όνειρο και πρωταρχικός στόχος του πρώην Νομάρχη  ΛΑΜΠΡΟΥ ΡΙΖΟΥ, αλλά οι συνθήκες, επί των ημερών του, δεν βοήθησαν στην υλοποίησή του.

Έπρεπε να βρεθεί πρώτα κατάλληλος χώρος για να φιλοξενήσει το πεδίο βολής και μετά να προχωρήσουν οι διαδικασίες παραχώρησης.
Αλλά οι μετέπειτα εξελίξεις στις τοπικές εξουσίες δεν βοήθησαν και αυτός ο στόχος δυστυχώς ξεχάστηκε.
Όμως δεν ξεχάστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας ΒΑΣΙΛΗ ΨΑΘΑ και από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου ΑΛΕΚΟ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ, οι οποίοι, πήραν εκ νέου πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση για αυτό το θέμα, που βρίσκονταν εδώ και πολλά χρόνια στις υπουργικές καλένδες και ο στόχος επετεύχθη, έστω και μερικώς.
Παραχωρήθηκαν 10 (μόνο) στρέμματα για την ανέγερση του Διοικητηρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, που έγινε κατά τις εκδηλώσεις μνήμης των εκτελεσθέντων στον Καταρράκτη Άρτας από τους Γερμανούς, παρουσία  του Προέδρου της Δημοκρατίας ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ.
Για την ιστορία, προσθέτουμε, ότι στη διεκδίκηση του Στρατοπέδου, από τον ΛΑΜΠΡΟ ΡΙΖΟ, συμπαρατάχθηκε ανεπιφύλακτα και ο τότε Δήμαρχος Αρταίων ΠΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ.
Και λέμε ανεπιφύλακτα, γιατί δεν ήταν λίγοι εκείνοι που «σαμποτάρισαν» αυτή την προσπάθεια, καθόσον θίγονταν τα προσωπικά τους συμφέροντα.
Συμφέροντα που είχαν σχέση με ακίνητα που νοίκιαζαν στο Δημόσιο, έναντι υπέρογκων ποσών.
Για την εξέλιξη αυτή, ο πρώην Νομάρχης Άρτας ΛΑΜΠΡΟΣ ΡΙΖΟΣ, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η παραχώρηση των 10 στρεμμάτων για την ανέγερση του Διοικητηρίου Άρτας, είναι μεν μια θετική εξέλιξη για την περιοχή μας, αλλά όχι και ολοκληρωμένη.
Ο προσωπικός μου αγώνας και ο πρωταρχικός μου στόχος ήταν η παραχώρηση όλης της έκτασης κι όχι μόνο ένα μικρό μέρος αυτής, για την συνολική αξιοποίησή της, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Στους σχεδιασμούς μας ήταν η ανέγερση δύο νεοκλασικών κτιρίων, το ένα για Διοικητήριο και το άλλο για Δικαστικό Μέγαρο.  
Είχαμε δε εξασφαλίσει και την αναγκαία τραπεζική χρηματοδότηση, με εγγύηση και βάση, τα ενοίκια που πληρώναμε σε ιδιώτες, μέχρι εξοφλήσεώς της.
Έτσι θα επιλύονταν και το χρονίζον και οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και θα αναδεικνύονταν και θα αναπτύσσονταν και η Άνω Πόλη.
Αισιοδοξώ ότι αυτοί που σήμερα ασκούν τοπικά εξουσία, θα συνεχίσουν να διεκδικούν στο σύνολό του, το στρατόπεδο για τους προαναφερόμενους λόγους, αλλά και γιατί ο χώρος αυτός ανήκει στους αρτινούς και σε αυτούς πρέπει να επιστρέψει».

Λ.Σ.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top