Του Βασίλη Τσίρκα

Αντιφατική, αποσπασματική και επικίνδυνη η ενέργεια της κυβέρνησης να ανοίξει τα ειρηνοδικεία και τα υποθηκοφυλακεία εν μέσω πανδημίας μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν οι τράπεζες.
Ποια έκτακτη ανάγκη οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Ποιο είναι το σχέδιο για την προστασία των εργαζόμενων και των εμπλεκόμενων σε ειρηνοδικεία και υποθηκοφυλακεία με ατομικά μέσα προστασίας και άλλα μέτρα δεδομένου ότι τα πάντα στη χώρα είναι ακόμα κλειστά;
Είναι δυνατόν εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση να δίνει προτεραιότητα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των τραπεζών και των funds για τις προσημειώσεις και για τις κατασχέσεις; Δυστυχώς έτσι ιεραρχούν κάποιοι αυτά που πρέπει να γίνουν. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσουν «κολλητούς και φίλους» και αδιαφορούν προκλητικά για τις ανάγκες της κοινωνίας.
Είναι δυνατόν να ανοίγουν τα δικαστήρια για να γίνει το χατίρι των τραπεζών την ίδια ώρα μάλιστα που η δημοκρατία υπολειτουργεί ακόμα και η κυβέρνηση νομοθετεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου;
Πάντως είναι σίγουρο ότι δεν σκέφτηκαν τους δικηγόρους όπως αποδείχτηκε μετά και το φιάσκο της τηλεκατάρτισης και τον εμπαιγμό ενός ολόκληρου επιστημονικού κλάδου.
Οι δικηγόροι και οι υπόλοιποι επιστημονικοί κλάδοι μπορεί να βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, αφού σήκωσαν μεγάλο βάρος τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της πολύπλευρης κρίσης που βιώνουμε σήμερα, αλλά παραμένουν ο κοινωνικοοικονομικός εκείνος παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει θετικές εξελίξεις προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.
Είναι δυνατόν επίσης να μην δίνεται ακόμα και σήμερα σαφής απάντηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας;
Είναι δυνατόν να αντιλαμβάνονται κάποιοι την κρίση της δημόσιας υγείας αλλά και της οικονομίας που έπεται ως ευκαιρία για νομοθετικές παρεμβάσεις δίχως διάλογο και δίχως λογοδοσία, ως ευκαιρία για αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμούς, ως ευκαιρία για δουλειές εκατομμυρίων, με διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε ημέτερους;
Περιμένουμε από την κυβέρνηση ένα συνεκτικό και λογικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της δημόσιας ζωής και της οικονομίας με σεβασμό στη νοημοσύνη των πολιτών, στη δημόσια υγεία και τις κοινωνικές ανάγκες.
Περιμένουμε γενναία μέτρα για τη στήριξη των εργαζόμενων, των ανέργων, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των επιστημόνων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
Θα ασκήσουμε την αντιπολίτευση που αρμόζει στις περιστάσεις με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, τις δημοκρατικές αρχές και τη λογοδοσία.
Βάλαμε πλάτη στα δύσκολα για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά δεν θα ανεχτούμε την προχειρότητα, την αρπαχτή και τη λεηλασία.

Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top