Του Βαγγέλη Χαρμπή*

«Και πριν αλέκτορα φωνήσαι» επαληθεύτηκαν οι φόβοι  για ανησυχητική  επανεμφάνιση του Covid 19.

Χρειάστηκαν μόλις λίγες ημέρες χαλάρωσης – ανευθυνότητα τη χαρακτηρίζω εγώ- και τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν. Και αυτό αποτελεί, δυστυχώς, αποστομωτική απάντηση  σε όσους περί άλλα τύρβαζαν.
Πάει καιρός που επιχειρώ με σοβαρότητα, ψυχραιμία και υπομονή να απαντήσω με επιστημονικό ορθολογισμό και με στέρεα επιχειρήματα ότι η πανδημία του covid 19 δεν είναι υστερόβουλη επινόηση ούτε και  αποκύημα αλλοπαρμένης φαντασίας.
Και δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός και ξεμακραίνουν οι εικόνες των ανθρώπων που χαροπάλευαν στις εντατικές, οι φήμες πληθαίνουν και  πολλοί συνάδελφοι μου εκτιμούν ότι ο ιός της συνωμοσιολογίας  μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε φονικότερη πανδημία από αυτή του Covid 19.
Και λέω επικινδυνότερη γιατί όταν και όπου η αμφιβολία εξαπλώνεται, αμβλύνει τις αντιστάσεις, ακυρώνει τις προφυλάξεις και συνολικά υπονομεύει τη επιτυχημένη συλλογική μας προσπάθεια.  
Εξάλλου τα τελευταία κρούσματα που σημειώθηκαν, επιβεβαιώνουν ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί σε κάθε περίπτωση να εξαπλωθεί ακαριαία στην κοινότητα. Αρκεί μια ανέλεγκτη πτήση, ένας αχαρτογράφητος καταυλισμός, μια ανυπεράσπιστη δομή, ένας ανεύθυνος  πολίτης…
Έχω μπροστά μου και τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με βάση την οποία ο ένας στους τρεις  Έλληνες δεν ανησυχεί πλέον για την επιδημία…   
Για λόγους τακτικής  δεν θα αντιπαρατεθώ ως προς την προέλευση του ιού. Ακούγονται διάφορες εκδοχές - τις οποίες μπορώ να ελέγξω- αλλά και δεν θα εμμείνω στην προέλευσή τους. Γιατροί είμαστε όχι σύστημα πληροφοριών. Και γι` αυτό θα εστιάσω στο γεγονός.
Και το γεγονός είναι ότι ο ιός υπάρχει γύρω μας και αν δεν περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία θα υποστούμε τις συνέπειες ενός νέου κύματος  που  όπως συνέβη με την Ισπανική Γρίπη του 1918, μπορεί να αποδειχθεί  φονικότερο. Σε μια δραματική συγκυρία το γνωστό θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» παιζόταν το 1917 σχεδόν ταυτόχρονα με τη λήξη του μεγάλου πολέμου και την επέλαση της ισπανικής γρίπης. Θέατρο του παραλόγου σε πλήρη διάσταση καθώς οι ήρωες και στις δυο περιπτώσεις προσπαθούσαν να αποδείξουν -ο καθένας για τον εαυτό του- την αλήθεια των αντιφατικών ιστοριών τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη νοσηρή περιέργεια και τη χωρίς όρια αδιακρισία της κοινής γνώμης για οτιδήποτε ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Έργο που επικαλούμαι καθώς εστιάζει στην αδυναμία μας να κατανοήσουμε τα αληθινά κίνητρα των ανθρώπινων πράξεων..
Επιμένω και επισημαίνω ότι απαιτείται αυξημένη προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας. Η χαλάρωση, η αδιαφορία ακόμη και η ειρωνεία προς όσους εξακολουθούν να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας είναι προκλητική. Και επικίνδυνη.  Συνωστισμός με ευθύνη πολιτών και επαγγελματιών.  Και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα γενικώς, αλλά στον τόπο μας! Στην περιοχή μας…
Αυτή η στάση βεβαίως και τροφοδοτείται από τις υφέρπουσες θεωρίες συνωμοσίας αλλά αυτό εγώ και οι συνάδελφοί μου δεν μπορούμε μόνοι μας να το αντιμετωπίσουμε. Είναι ευθύνη και  του κράτους, και των επαγγελματιών της ενημέρωσης, και των διανοουμένων... Και με αυτή τη διαπίστωση, απευθύνω έκκληση προς όλους να αντιπαλέψουν τα ποικιλώνυμα εύπεπτα και καλογραμμένα σενάρια που βομβαρδίζουν κάθε ανυποψίαστο και καλόπιστο πολίτη που ευτυχώς: «κοροναϊό ακούει και κοροναϊό δε βλέπει…»
Η πρώτη και στερεότυπη  απάντηση στην ερώτηση σχετικά με τα υποχθόνια κίνητρα και  τις μύχιες επιδιώξεις των σκοτεινών έκκεντρων εξουσίας,  είναι ότι η κλασική εποχική γρίπη που κάθε χρόνο σκοτώνει περί τις 500-600 χιλ ανθρώπους, είναι πιο επικίνδυνη από τον COVID 19 που μέχρι τώρα πήρε τη ζωή σε πάνω από 400  χιλ ανθρώπους. Πράγματι, έτσι είναι. Όμως ποτέ στον κόσμο δεν ελήφθησαν τέτοια πρωτοφανή μέτρα απομόνωσης, περιορισμού και ενημέρωσης. Και ποτέ μα ποτέ, περί τα 4-5 δισ άνθρωποι δεν κλείστηκαν ταυτόχρονα στα σπίτια τους.
Σε περίπτωση που δεν υπήρχε αυτή η αντίδραση είναι προφανές ότι οι αριθμοί θα ήταν διαφορετικοί.
Και πάντως χωρίς να  διεκδικώ  ρόλο Κασσάνδρας, θέλω και για πρακτικούς λόγους να υπενθυμίσω ότι η πανδημία είναι ακόμη εδώ:  θερίζει το Νότιο Ημισφαίριο,  ανακάμπτει σε χώρες που πέρασαν το πρώτο κύμα και οι πολίτες τους πίστεψαν ότι ξεμπέρδεψαν …
 Φυσικά, η πανδημία της συνωμοσίας δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ- όπου έχουν και το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων- ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφυλίου σε μια, έτσι κι` αλλιώς, βαθύτατα διχασμένη κοινωνία!
Με την ηθική υποχρέωση που μου υπαγορεύει ο αγώνας και η αγωνία των συναδέλφων μου, αφού υπενθυμίσω ότι η επιστημονική κοινότητα αλλά και η ελληνική κοινωνία επέδειξαν θαυμαστή συμπεριφορά και αφειδώλευτη αλληλεγγύη και αντιμετωπίσαμε με αξιοσημείωτο τρόπο σε παγκόσμια κλίμακα την πανδημία της άνοιξης-  παρά τις υπαρκτές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά- υπενθυμίζω ότι ειδικοί προειδοποιούν για κίνδυνο καλοκαιρινής εξάπλωσης και πάντως ομιλούν για έλευση φθινοπωρινού νέου κύματος. Και αυτό σημαίνει εξατομίκευση της ευθύνης, αυξημένη προσοχή και εμμονή στα μέτρα υγειονομικής  προστασίας και σε ότι αφορά την πολιτεία και τους φορείς της πλήρη προετοιμασία, σοβαρότητα, υπευθυνότητα.  Εγρήγορση και όχι εφησυχασμός. Ρεαλισμός και όχι αυταπάτη.  Και φυσικά «σχέδιο μάχης» και σε τοπικό  επίπεδο.   Ως ιατρικός σύλλογος Άρτας θα ζητήσουμε και επισήμως να ενημερωθούμε εάν και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το αναγκαίο τοπικό υγειονομικό σχέδιο και φυσικά ποιος το συνέταξε και τι προβλέπει από πλευράς ετοιμότητας. Επίσης εάν προβλέπεται απόκτηση επιπλέον υγειονομικού εξοπλισμού και σχετικών υλικών καθώς και τυχόν ενίσχυση του υγειονομικού δυναμικού.  
Το καλοκαίρι χαλαρώνει τις αντιστάσεις και δημιουργεί αντικατοπτρισμούς. Ήδη αυτές οι εικόνες παραμόρφωσαν το στόχο μας που είναι  η ασφάλεια και η δημόσια υγεία. Ξαφνικά από τους μονοψήφιους αριθμούς,  βρεθήκαμε σε δεκάδες κρούσματα.
Ο Covid 19 «και  όμως είναι ακόμα εδώ». Παραμένει φονικός καθώς ακόμη δεν υπάρχουν ασφαλή εμβόλια και αποτελεσματικά φάρμακα. Και σε περίπτωση που συνυπάρξει με την πανδημία της συνωμοσίας, θα μας τσακίσει…

 

Ο  Βαγγέλης Χαρμπής είναι Ω.Ρ.Λ / Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top