Γράφει ο Δημήτρης Τρομπούκης

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου, σε ένα ιδιαίτερο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο τολμώ να πω ότι χαρακτηρίστηκε από κλίμα σύγκλησης στα περισσότερα θέματα συζητήθηκε και το θέμα του «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας»το οποίο θα δημιουργηθεί στον Κατσικά Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την εισήγηση του θέματος αλλά και την Οικονομοτεχνική Μελέτη το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας στον Κατσικά Ιωαννίνων(ακολουθούν αποσπάσματα από την Οικονομοτεχνική Μελέτη):
«προσδοκά να διαδραματίσει ένα σημαντικότερο ρόλο σε επίπεδο Εθνικού Συστήματος Καινοτομίας ως Ερευνητικός Οργανισμός με την παροχή βασικών γνώσεων και ικανοτήτων στην αγορά, αλλά και ως φορέας γεφύρωσης για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Ερευνητικών Φορέων (όπως Πανεπιατήμιο Ιωαννίνων, Ινστιτούτο Γάλακτος κτλ.) και επιχώριων ή εθνικών επιχειρήσεων.»
«Συγκεκριμένα στο εν  λόγω concept περιλαμβάνεται η δημιουργία Κέντρου Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης Ζώων με έμφαση στις ελληνικές φυλές και στους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας και ιπποειδών.
Επίσης προγραμματίζεται να στεγαστεί Παράρτημα του Κέντρου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών για την μελέτη των γηγενών ποικιλιών βοτάνων –υπενθυμίζουμε τον εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό βοτάνων στην περιοχή του Ζαγορίου και στην ευρύτερη περιοχή- την Εκμετάλλευση της μεγάλης βιοποικιλότητας μέσω της παραλαβής της δρόγης και την υπηρεσία Συμβουλευτικής για την προώθηση των κατάλληλων ποικιλιών για επεξεργασία (αποξήρανση, εκχύλιση, απόσταξη κτλ.) και ακολούθως εμπορική χρήση και τέλος την Ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων τους για Ιατρική ή Ζωική κατανάλωση (συνεργασία για την τελευταία και συνέργειες με το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος).»
«Το Πάρκο θα αποτελεί φιλόξενο τόπο και για εκείνες τις Δράσεις της Περιφέρειας που σχετίζονται με την  «εκμετάλλευση» και χρησιμοποίηση Ευρωπαικών Προγραμμάτων για την Προώθηση του Αγροδιατροφικού Τομέα στην Ήπειρο.»

Τα παραπάνω αποτελούν και προτάσεις για το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο Ηπείρου το οποίο είναι θεσμοθετημένο να γίνει στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Άρτας.
Θα συμφωνήσω με την Περιφερειακή Αρχή και με τα όσα έιπε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας ότι οι φορείς υλοποίησης είναι διαφορετικοί. Δηλαδή το ένα Πάρκο είναι πρωτοβουλία της Περιφέρειας και το άλλο έργο του Πανεπιστημίου. Θα διαφωνήσω όμως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλληλεπικαλύπτονται ή έστω να μην περιορίζει τον σχεδιασμό του Π.Α.ΤΕ.Π.Η.
Για παράδειγμα και χρησιμοποιώντας απλή λογική και μόνο, ένα τέτοιο Πάρκο πρέπει να συνοδεύεται από προσωπικό υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Είναι επίσης μεγάλη ευκαιρία τα Πάρκα αυτά να λειτουργήσουν ως κέντρα εκπαίδευσης φοιτητών αλλά και ως κέντρα έρευνας για Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά προγράμματα.
Στην περιοχή των Κωστακιών και στην Γεωπονική Σχολή το Πάρκο θα αξιοποιηθεί πλήρως προσφέροντας του δυνατότητες εξέλιξης και επέκτασης σε ακόμη περισσότερους τομείς αφού η οικονομία της Άρτας είναι βασισμένη και προσανατολισμένη στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, συνδυάζει όλους τους τομείς κτηνοτροφίας (αιγοπρόβατα, πτηνοτροφία, χοιροτροφία, βοοειδή  μέχρι και ιχθυοκαλλιέργειες) καθώς και φυτική παραγωγή.

Ποια όμως κέντρα καινοτομίας ταιριάζουν στην μια περιοχή και ποια στην άλλη;

Ο τρόπος να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος είναι να υπάρξει μια προσέγγιση στο Πανεπιστήμιο για τον από κοινού σχεδιασμό των Πάρκων έτσι ώστε αυτά να αξιοποιηθούν στο μέγιστο. Γιατί όχι και ένα μνημόνιο συνεργασίας για τα Πάρκα αφού σίγουρα ο ένας φορέας θα χρειάζεται τον άλλο συνεχώς.

Ως Ηπειρώτης πολίτηςδηλώνω ότι θέλω ένα δυνατό Πανεπιστήμιο με Καινοτόμα Τμήματα τα οποία θα πραγματοποιήσουν ένα όραμα το οποίο συμμερίζεται και ο Περιφερειάρχης. Υψηλού επιπέδου σχολές οι οποίες θα αποτελούν πόλο έλξης ακόμη και για φοιτητές του Εξωτερικού!
Ως Αρτινός πολίτης δηλώνω ότι θέλω όλοι οι εκλεγμένοι αυτού του τόπου, σε οπιαδήποτε θέση και παράταξη είναι, να δουλεύεουν για αυτόν τον τόπο και να κοιτάνε το μέλλον του και όχι μόνο όσα βλέπει η Πεθερά....
Ως Περιφερειακός Σύμβουλος δηλώνω και θέλω μια ισομερή ανάπτυξη. Οφείλουμε να βρούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφερειακής Ενότητας, να τα αναδείξουμε και να τα αξιοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε η Ήπειρος να λαμβάνει τα μέγιστα.


Υ.Γ. Για την Ιστορία, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε κατα πλειοψηφεία (ψηφίσανε θετικά δηλαδή οι της συμπολίτευσης όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων) να γίνει το Πάρκο στον Κατσικά, παρά την εισήγηση και τους προβληματισμούς που ανέφερα...
Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι ο Περιφερειάρχης ως λάτρης της λογικής και του πραγματισμού (χαρακτηριστικό των μηχανικών άλλωστε) αποφάσισε να κάνει την έκπληξη σε ολόκληρο το συμβούλιο και να ανακοινώσει την δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος στην Άρτα. Πράγμα το οποίο σίγουρα δεν θα μετανιώσει αφού φημιζόμαστε για την διατροφική μας προτίμηση στης ζωικής προέλευσης πρωτείνη...!Από εταιρία μπαταριών οχημάτων MODILE BATTERY EE που εδρεύει στην Αθήνα.

Ζητείται άτομο για εργασία στο υποκατάστημα της ΑΡΤΑΣ (ΓΕΦΥΡΑ ΑΡΤΑΣ Τ.Κ 47100) για πλήρες ωράριο. Απαραίτητη προϋπόθεση δίπλωμα μοτοσυκλέτας & αυτοκίνητου ηλικίας, έως 40 ετών.

Επικοινωνία στα τηλ. 210-5762834-6937028489

e-mail. για βιογραφικό. info@modilebattery.gr

www.modilebattery.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top