Το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες καθημερινά βρίσκεται «επί τάπητος», από όλα τα κόμματα και από την κυβέρνηση.

Κι αν δεν υπήρχε σοκαριστική αύξηση των κρουσμάτων covid 19, οι εκλογές θα ήταν το πρώτο δεδομένο για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Όμως όπως και να χει, οι πρόωρες εκλογές «μαγειρεύονται» και το σερβίρισμα είναι θέμα ολίγων μηνών.

Μόλις κοπάσει η πανδημία, πιθανότατα πρίν τα μπάνια του λαού ή το αργότερο το Φθινόπωρο της χρονιάς που διανύουμε, θα μας προκύψουν!

Κι είναι βέβαιο ότι στα πλάνα του πρωθυπουργού ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, είναι οπωσδήποτε «να τελειώσει» την Απλή Αναλογική και στη συνέχεια να πάει σε δεύτερες εκλογές, ώστε να υπάρξει προοπτική σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας με μόνο μία άλλη κομματική δύναμη.

Αντίθετα ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, μπροστά στον «εφιάλτη» που του προκάλεσε η εκλογή του ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, βλέπει ως ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευκαιρία, για τον ίδιο την μη επίτευξη αυτοδυναμίας από πλευράς Ν.Δ., μήπως και προκύψει (πιθανότατα ελάχιστη) προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας ή ανοχής με τον ίδιο στο τιμόνι.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επόμενες εκλογές είναι μια σύνθετη σπαζοκεφαλιά, για υποψήφιους και κόμματα.

Και ειδικότερα στην Άρτα, αυτή η σύνθετη σπαζοκεφαλιά, πονοκεφαλιάζει ιδιαίτερα τους εν δυνάμει υποψηφίους βουλευτές του νομού, καθόσον νέα πρόσωπα και αξιόλογα, θα διεκδικήσουν μια θέση στο ψηφοδέλτιο των κομμάτων τους.

Όπως στη Ν.Δ., το όνομα του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας ΒΑΣΙΛΗ ΨΑΘΑ «παίζει» δυνατά, από πλευράς κεντρικών του κόμματος, για συμμετοχή του στις επόμενες εκλογές. Ο ίδιος τηρεί σιγήν ιχθύος κι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν το αποκλείει αλλά ούτε και το απορρίπτει.

Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή και της συμμετοχής του ΒΑΣΙΛΗ ΨΑΘΑ στον ψηφοδέλτιο Άρτας της Ν.Δ., θα προκύψει πρόβλημα, στην σύνθεσή του, καθόσον πρέπει κάποιος από τους τρείς προηγούμενες να αποκλειστεί, για να «χωρέσει» ο Αντιπεριφερειάρχης.  

Ο βουλευτής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ ή οι πολιτευτές ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ και ΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, που «κουβαλάνε» πάνω από 3.000 σταυρούς προτίμησης; Ο μόνος σίγουρος είναι ο νυν βουλευτής.

Σπαζοκεφαλιά και αρκετά επώδυνη και στο τοπικό ΠΑΣΟΚ. Ως γνωστόν την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος βουλευτής Άρτας, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, έκανε γνωστή, σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ και ο πρώην δήμαρχος Αρταίων ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ και σίγουρα το όνομά του, θα «παίξει» και πολύ δυνατά.

Όμως με την εκλογή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ του ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, θέση στο ψηφοδέλτιο «δικαιούται» και ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΧΑΣ, ο μοναδικός από αυτόν το χώρο που ανοιχτά και δημόσια τάχθηκε υπέρ της εκλογής του νέου αρχηγού.

Έχουμε λοιπόν τον νυν βουλευτή ΧΡΗΣΤΟ ΓΚΟΚΑ και δικαιωματικά θα είναι η πρώτη επιλογή για το τοπικό ψηφοδέλτιο, έχουμε τον πολιτευτή ΧΡΗΣΤΟ ΜΕΓΑ, που έχασε την έδρα για 150-200 ψήφους, έχουμε και τους δύο νέους ενδιαφερόμενους.

Οι θέσεις όμως είναι τρείς, λόγω της ποσόστοσης του 40% των γυναικών. Ποιός θα κοπεί;

Στον ΣΥΡΙΖΑ τοπικά μόνο τέτοια προβλήματα δεν αντιμετωπίζει. Η ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ και ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ θα είναι και πάλι η «σπονδυλική στήλη» του ψηφοδελτίου αυτού του κόμματος και οι υπόλοιποι όποιοι κι αν θα είναι, θα συμπληρώσουν απλά τον αριθμό.

Βέβαια ο επόμενες βουλευτικές εκλογές, που σιγουρότατα θα είναι και πρόωρες και εντός του 2022, θα είναι και αναμέτρηση «ζωής και θανάτου», για τους υποψηφίους βουλευτές  Άρτας Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Και τούτο γιατί οι δεύτερες που θα ακολουθήσουν (μετά αβεβαιότητος), θα γίνουν με «λίστα»…

Που σημαίνει ότι η σειρά εκλογής στα ψηφοδέλτια, εκτός ειδικών εξαιρέσεων και περιπτώσεων, θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών.

Και οι αποτυχόντες των πρώτων εκλογών, στη δεύτερη αναμέτρηση θα είναι αδιάφοροι έως και αρνητικοί για την εκλογική τύχη των κομμάτων τους! 

Επαναλαμβάνουμε ότι οι αναμενόμενες αυτές εκλογές, θα είναι σκέτη και σύνθετη σπαζοκεφαλιά, για υποψηφίους και κόμματα, αλλά και για το εκλογικό σώμα, που για πρώτη φορά θα κληθεί «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», που τα έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, από κομματική και μόνο σκοπιμότητα, ψηφίζοντας την Απλή Αναλογική, ένα σύστημα που δεν ταιριάζει στην ελληνική κουλτούρα, ένα σύστημα που χρησιμοποιείται σε ελάχιστες χώρες, ένα σύστημα που προκαλεί ακυβερνησία και ανωμαλίες στην άσκηση της εξουσίας.

Καλή ώρα η περίπτωση της πρόσφατης κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που κατέληξε σε προκλητική πολιτική εξαγορά συνειδήσεων κι όχι μόνον, όπως απέδειξαν τα γεγονότα των απίστευτων υπουργοποιήσεων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, για αφομοίωση των βουλευτών του Καμμένου, όπως και έγινε.

 

Λ.Σ

 

Go to top