LINK A : https://apply.workable.com/j/247F7D2C05
LINK B: https://apply.workable.com/j/24567C25E0
---------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Με κλικ στο μπάνερ ή ΕΔΩ, δείτε τα δρομολόγια και πληροφορίες για το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ 'Αρτας
Του Χρήστου Μέγα
Κάθε σπίτι βιώνει την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, τα καύσιμα, το ηλεκτρικό. Η απαρίθμηση δεν έχει νόημα, στο βαθμό που ο κάθε πολίτης γνωρίζει καλύτερα τα της τσέπης του. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επιπλέον απλήρωτο και ένα δεύτερο λογαριασμό: Αυτό του αγροτικού ρεύματος!
Αλλά, αν τουλάχιστον πήγαιναν καλά οι πωλήσεις, αν εισέπρατταν οι παραγωγοί και καλλιεργητές, θα έλεγε κανείς ας μοιραστεί ο τζίρος: Στους προμηθευτές, τους εμπόρους, τους εργάτες, να μείνει κάτι και στους αγρότες για τον κόπο τους.
Φέτος οι ελαιοπαραγωγοί δεν πήραν ούτε το λάδι για το… καντήλι, ενώ τα πορτοκάλια είναι στα αζήτητα. Λες και στην Άρτα δεν είναι η περιοχή καλλιέργειας υψηλής ποιότητας πορτοκαλιών, αλλά η οικονομική βάση του τόπου μας. Και από την άλλη, ότι πήρε σε τιμή το πρόβεια γάλα, διαμοιράστηκε σε ζωοτροφές και προμήθειες…
Όμως, το πιο τραγικό είναι η απουσία των υπηρεσιών που είναι ταγμένες να στηρίζουν(;) και αποζημιώνουν τους παραγωγούς όταν υπάρχει πρόβλημα.
Σκεφτείτε ότι οι αγρότες στον κάμπο της Άρτας έχουν πουλήσει, στην πλειονότητά τους, πριν τα Χριστούγεννα τα μανταρίνια, αλλά ακόμη δεν έλαβαν -για την πανδημία του 2020-, την πενιχρή ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέμμα… Ενώ για την Αιτωλοακαρνανία υπάρχει «σχέδιο ένταξης στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ)» και για την φετινή ακαρπία (ανοιξιάτικος παγετός) στα εσπεριδοειδή (Αγρότυπος 15/12/2021)
Γι’ αυτές τις καθυστερήσεις και ολιγωρίες, γι’ αυτή την οικονομική αφαίμαξη κάποιοι ευθύνονται. Δεν υπάρχουν υποδομές για παραγωγή (άρδευση, θέρμανση), ούτε συσκευαστήρια και Δίκτυα. Αλλά, τώρα που προέκυψε το διπλό πρόβλημα της πανδημίας σε συνδυασμό με την ακαρπία, απουσιάζει παντελώς η υποστήριξη. Οι αγρότες μόνοι και αβοήθητοι παλεύουν στη φύση, η οποία γίνεται κάθε χρονιά και πιο σκληρή λόγω της κλιματικής κρίσης!
Και για την ερχόμενη άνοιξη όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγω για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια στους σπόρους, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα (ειδικά τα αζωτούχα που απαιτούν φυσικό αέριο).
Μετά αναρωτούμαστε γιατί φθίνει ο Τόπος; Γιατί μειώνεται ο πληθυσμός; Γιατί οι νέοι μας μεταναστεύουν και έχουμε στον Νομό τους πιο γερασμένους Δήμους (Κ.Τζουμέρκα και Γ. Καραϊσκάκης);
Τι έχεις Γιάννη μ’, τι είχα πάντα…
Κερδοσκοπία με το νερό
Έρχεται μάλιστα η κυβέρνηση και δηλώνει τώρα, αστόχαστα, ότι ο κάμπος θα αρδευτεί με έργα ΣΔΙΤ. Δηλαδή το δημόσιο θα «βάλει» τους φυσικούς πόρους, τα νερά εν προκειμένω, και ο ιδιώτης θα κατασκευάσει τα έργα (με εγγύηση τις πληρωμές των αγροτών). Έτσι θα αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία κατά τους κυβερνητικούς…
Εκεί που για δεκαετίες ήταν εγκαταλελειμμένο το «περιβόλι της Άρτας», είχε μείνει ξερικό και ο κάμπος χέρσος, τώρα θα έρθουν οι ιδιώτες και θα δίνουν νερό για πότισμα σε όποιον πληρώνει… περισσότερα. Θα εμπορεύονται δηλαδή, όπως θα έκανε ο καθένας για να αποκομίσει οφέλη, το φυσικό αγαθό που λέγεται νερό. Ενώ το Συμβούλιο τις Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε, στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ (σ.σ. όταν μεταφέρθηκε προς… αξιοποίηση στο Υπερταμείο των δανειστών), ότι δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν οι φυσικοί πόροι. Τα νερά εν προκειμένω!
Και να υποστήριζε κανείς ότι δεν υπάρχουν πόροι για ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού-κοινοπρακτικού δικτύου άρδευσης; Αλλά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης πάνε για τα φαραωνικά αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη (και) μικρών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής σε στάβλους, στα σπίτια των καταναλωτών, δεν χρηματοδοτείται η εκμετάλλευση της Γεωθερμίας (των Συκιών και αλλού).
Από την εγκατάλειψη και αδιαφορία ο τόπος μας περιέρχεται στην ερήμωση και γίνεται πεδίο ασύμμετρων συγκρούσεων με τα κτήματα να αλλάζουν βίαια χέρια.