LINK A : https://apply.workable.com/j/247F7D2C05
LINK B: https://apply.workable.com/j/24567C25E0
---------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Με κλικ στο μπάνερ ή ΕΔΩ, δείτε τα δρομολόγια και πληροφορίες για το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ 'Αρτας
Με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο πρώην Δήμαρχος και υπ. Βουλευτής Άρτας Στάθης Γιαννούλης, αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας(αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια, βιομάζα) αποτελούν εναλλακτικές λύσεις αντί των ορυκτών καυσίμων και συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και στη μείωση της εξάρτησης από αναξιόπιστες και ασταθείς αγορές ορυκτών καυσίμων, ειδικότερα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο του 2021 όρισε ως στόχο, ένα μερίδιο 40% της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ έως το 2030 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Η Αξιοποίηση λοιπόν των Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση της ΝΔ.
Σε κρίσιμους δε περιόδους και με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, γίνεται επιτακτική ανάγκη.
Στην Ελλάδα η αξιοποίηση όλων αυτών επιβάλλεται και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να κάνουν τις ανάλογες προσπάθειες γιατί τα οφέλη θα είναι προς τους πολίτες και ιδιαίτερα τους οικονομικά αδύναμους.
Η αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, σε μια Ελλάδα πλούσια σε Ήλιο, αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες επενδύσεις των τελευταίων ετών καθώς είναι τέτοια η μορφή της επένδυσης που δίνει την δυνατότητα μεγάλων επενδύσεων, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ αλλά και μικρών, όπως σ’ έναν ιδιώτη που ενδιαφέρεται να καλύψει το ρεύμα που καταναλώνει σπίτι του.
Επιπλέον η ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων κατοίκων για την αποφυγή της κλιματικής αλλαγής εκφράζεται από την προσπάθεια απολιγνιτοποίησης της χώρας και την στροφή στις μορφές πράσινης ενέργειας.
Τέλος, είναι πολλοί που παρακινούνται από την κερδοφορία αυτών που έχουν τοποθετήσει φωτοβολταϊκό στέγης πριν από το 2011, προκειμένου να ασχοληθούν και οι ίδιοι με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ένας επιπλέον λόγος που η αυτοπαραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων διαδόθηκε ταχύτατα αποτελεί η εύκολη δυνατότητα χρηματοδότησης είτε μέσω κάποιου κοινοτικού προγράμματος, είτε μέσω κρατικών πόρων.
Ενώ ένας ακόμη λόγος είναι, η αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων που επιβάλλονται στα κράτη μέλη που δεν περιορίζουν άμεσα την παραγωγή ενέργειας μέσω λιγνίτη προκειμένου να περιοριστεί η ρύπανση που οδηγεί στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τέλος, η επένδυση σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο προσφέρει σταθερή κερδοφορία ενώ αποτελεί έναν από τους ελάχιστους λόγους για τους οποίους οι τράπεζες δίνουν γρήγορα και με μόνη εγγύηση το ίδιο το πάρκο για κάποια έτη, δάνειο μέχρι και στο 70% του κόστους κατασκευής του πάρκου.
Κάπως έτσι, λοιπόν, τα φωτοβολταϊκά κερδίζουν καθημερινά νέους υποστηρικτές και οι αιτήσεις αδειοδότησης, είτε πρόκειται για ενεργειακό συμψηφισμό είτε για πάρκο, διαρκώς αυξάνονται.
Κύριε Υπουργέ
Υπάρχει όμως και μία διαφορετική πλευρά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή που λέει ότι μπορεί να αποτελούν μία επένδυση προσιτή σε όλους αλλά το δίκτυο δεν τους χωράει όλους.
Σ’ αυτή την κατηγορία, την κιτρινοκόκκινη, ανήκει και ο Νομός μας.
Από το 2012 η περιοχή της Άρτας έχει χαρακτηριστεί κορεσμένη όσον αφορά το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ και δεν επιτρέπονται έργα Α.Π.Ε και ειδικότερα εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών από μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις όπως και από αγροτικές και πτηνοτροφικές μονάδες.
Από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία ανακοινώνονται χρηματοδοτικά προγράμματα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη των ίδιων αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά δυστυχώς όσοι επιχείρησαν να κάνουν αιτήσεις λαμβάνουν από το ΔΕΔΔΗΕ απάντηση περί κορεσμού του δικτύου και να μπαίνουν σε λίστα εκκρεμότητας, αναμένοντας κάποια επέκταση του δικτύου. Οι περισσότερες δε επιχειρήσεις της Άρτας, γνωρίζοντας το πρόβλημα, πλέον δεν μπαίνουν στον κόπο να υποβάλλουν αιτήματα.
Κύριε Υπουργέ
Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, οι συνεχόμενες ανατιμήσεις του κόστους του ρεύματος γίνονται αισθητές στην καθημερινότητα του μέσου πολίτη, αλλά και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καύση του λιγνίτη που πλέον καθιστούν υποχρεωτική την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλές μονοκατοικίες και η εγκατάσταση ενός συστήματος είναι πιο εύκολη από γραφειοκρατικής άποψης, και αφετέρου υπάρχουν πολλά διαθέσιμα αγροτεμάχια για εγκατάσταση κάποιου πάρκου. Δυστυχώς, η ικανότητα του δικτύου στην συγκεκριμένη περιοχή να απορροφήσει την παραγόμενη ενέργεια είναι αδύνατη.
Στο Νομό μας, που παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για ενεργειακό συμψηφισμό όσο και για πάρκα, πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσθήκης νέων μετασχηματιστών ώστε οι επιχειρήσεις ,οι βιοτέχνες, τα συσκευαστήρια φρούτων, οι αγροτικές μονάδες του Νομού να εγκαταστήσουν Φωτοβολταϊκά net-metering ώστε να μειώσουν το ενεργειακό κόστος το όποιο συνεχώς αυξάνεται».
Γιαννούλης Ευστάθιος
π. Δήμαρχος - υπ. Βουλευτής Άρτας