Του Βασίλη Τσίρκα

Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών αναδεικνύουν ένα ρυπαρό θεσμικό τοπίο στη χώρα, δημιουργώντας βαθύτατο προβληματισμό για την ποιότητα του κράτους δικαίου. Το πολίτευμα και η χώρα διέρχονται την πιο σκοτεινή περίοδο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Είναι πια αποδεδειγμένο ότι πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Οικονόμου, κατ' εντολή του πρωθυπουργού, εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Χρήστο Ράμμο, επειδή ο τελευταίος, αλλά και η Αρχή της οποίας προΐσταται, πράττοντας το καθήκον τους και διερευνώντας το σκάνδαλο των υποκλοπών, βρήκαν ακόμη περισσότερα και αδιάψευστα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. Αποδείχτηκε πλέον ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του συγκρότησαν ένα μηχανισμό μαζικών παρακολουθήσεων και όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων επέβαλαν νομοθετικά τη σιωπή και το σκοτάδι και επιχείρησαν να ακρωτηριάσουν την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, απέναντι σε αυτή την προσπάθεια προσβολής της συνταγματικής τάξης στην Ελλάδα, κινήθηκαν θεσμικά και με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενημέρωσε την ΠτΔ, την Βουλή και την ελληνική κοινωνία για το τι ακριβώς συμβαίνει, για το ίδιο το σκάνδαλο και την προσπάθεια συγκάλυψής του. Η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στη Βουλή αποκάλυψε το σκοτεινό παρακράτος και έθεσε τον πρωθυπουργό των παρακολουθήσεων προ των ευθυνών του.
Η ΝΔ από την αρχή αυτής της σκοτεινής υπόθεσης, αντί να συμβάλλει στη διαλεύκανση του σκανδάλου, επιχείρησε συστηματικά να αποκόψει την Βουλή από κάθε ενημέρωση, ταυτίζοντας τον κ. Ράμμο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενη ότι συνωμοτεί μαζί του κατά της κυβέρνησης. Οι θεσμικές ακροβασίες είναι αναρίθμητες πλέον. Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ ακολούθησε τον μόνο δρόμο που έμενε ανοιχτός, στέλνοντας επιστολές στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων. Η επίθεση κατά του επικεφαλής της ΑΔΑΕ και η συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων συνιστά και απόλυτη ομολογία ενοχής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αποδεικνύοντας πόσο επικίνδυνη για τη χώρα και τους θεσμούς της είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε μετά από έξι μήνες ψεμάτων και υπεκφυγών να εμφανιστεί ενώπιον του ελληνικού λαού να απαντήσει για το σκάνδαλο στο οποίο είναι πρωταγωνιστής, με αποδείξεις πλέον, την ώρα που η φθορά του εντείνεται από την παταγώδη αποτυχία του στην στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην αισχροκέρδεια. Ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί βουλευτές αναγκάστηκαν να έρθουν στην Βουλή και να υπερασπιστούν το παρακράτος και τα ρυπαρά δίκτυα Μητσοτάκη. Όσο περισσότερο προσπαθούσαν να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα με αντιπερισπασμούς, τόσο επιβεβαίωναν την ενοχή τους.
Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας μιας κυβέρνησης που εργαλειοποίησε την εθνική ασφάλεια για να εξυπηρετήσει ιδιοτελείς και αυθαίρετους σκοπούς καθίσταται επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας. Πρόκειται για πρωτοφανή καθεστωτική νοοτροπία που οδηγεί στην απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.
Οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν καθήκον να υψώσουν τείχος για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και να τοποθετηθούν απέναντι σε τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές που απομακρύνουν τη χώρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.
Τόσο το ίδιο το σκάνδαλο, όσο και η μέχρι τώρα διαχείριση της κατάστασης και των όσων βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν σέβεται τους θεσμούς και τους δημοκρατικούς κανόνες που τους διέπουν, ανοίγοντας βαθιά πληγή στο πολιτικό σύστημα και στην εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου. Μια πληγή που θα χρειαστεί χρόνο και σημαντικές παρεμβάσεις για να κλείσει. Αυτή είναι μια ακόμη πρόκληση που έχει μπροστά της η προοδευτική κυβέρνηση που θα κληθεί να διαχειριστεί την επόμενη μέρα και να βάλει και πάλι τον τόπο σε ασφαλείς ράγες δημοκρατίας και θεσμικής ομαλότητας.
Μόνη απάντηση στη θεσμική παρακμή και την εκτροπή, στον αυταρχικό κατήφορο και τις σκοτεινές αντιδημοκρατικές πρακτικές, είναι η προοδευτική αλλαγή, με συσπείρωση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και πολιτών γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.


 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top