του Βασίλη Τσίρκα

Τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας των λίγων από τη μία και η φτωχοποίηση των πολλών από την άλλη κυριαρχούν σήμερα και ενισχύουν το αίσθημα αδικίας και της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών άλλαξε δραματικά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, καθώς η μείωση της αγοραστικής δύναμης πολλών νοικοκυριών τα αναγκάζει να κάνουν περικοπές στην αγορά ακόμα και βασικών αγαθών και να δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν δανειακές και άλλες υποχρεώσεις τους.
Ο συνδυασμός των συνεπειών του πολέμου, με εκείνες του πληθωρισμού, και της ανόδου των επιτοκίων δημιουργεί ένα περιβάλλον ακραίας αβεβαιότητας, με τους διεθνείς οργανισμούς να προβαίνουν σε δυσάρεστες προβλέψεις. Στόχος για το 2023, σύμφωνα με το Eurogroup, είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος που συνδέθηκε με τα μέτρα στήριξης με αφορμή την πανδημία και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Στη χώρα μας, επί ημερών Μητσοτάκη, τα μέτρα αυτά όχι μόνο δεν οδήγησαν σε ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας, των εργαζόμενων, των ανέργων και των επιχειρήσεων, αντίθετα διεύρυναν το εισοδηματικό χάσμα και βάθυναν τις ανισότητες. Με απλά λόγια, μετά από τρία χρόνια υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, παρά τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης, η κοινωνία βγαίνει ακόμη πιο τραυματισμένη από πριν, σε αντίθεση με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι κυβερνήσεις των οποίων φρόντισαν με στοχευμένα μέτρα να ανακουφίσουν εκατομμύρια πολίτες.
Αντί  η ελληνική κυβέρνηση να αντιληφθεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την ελληνική οικονομία, συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα που έχουν μεν δημοσιονομικό κόστος, αλλά δεν στηρίζουν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για τον απλούστατο λόγο ότι την ίδια στιγμή αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια. Το αποτέλεσμα είναι οι κρατικές δαπάνες να πηγαίνουν στο καλάθι των αχρήστων, να μην έχουν κοινωνικό αποτύπωμα και την ίδια στιγμή να μην λαμβάνονται μέτρα για την ομαλοποίηση των βασικών δεικτών της οικονομίας. Ο ετήσιος πληθωρισμός το 2022 έκλεισε στο 9,6%, ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο ξεπέρασε το 15%, αποδεικνύοντας την παταγώδη αποτυχία του πολυδιαφημισμένου «καλαθιού της κυβέρνησης».
Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 15%. Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός μήνα με το μήνα ανεβαίνει, χωρίς να φαίνεται να υπάρχει ταβάνι. Αυτή η αρνητική εξέλιξη δείχνει και την αποτυχία των μέτρων της κυβέρνησης, ενώ   χτυπά και το καμπανάκι για το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο των σχετικών δεικτών κοινωνικής συνοχής, ο πληθυσμός που έχει ανάγκη την κρατική στήριξη είναι μεγάλος και δεν περιορίζεται μόνο σε όσους αντικειμενικά έχουν μεγάλες δυσκολίες, όπως είναι οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι, αλλά επεκτείνεται και σε εκείνη την κατηγορία των εργαζόμενων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργασιακή φτώχεια, των οποίων το εισόδημα είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να καλύψει τα βασικά έξοδα, ειδικά όσο το κόστος διαβίωσης και στέγασης μεγαλώνει.

Την ίδια στιγμή, 700.000 ιδιοκτήτες θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με πλειστηριασμό της κατοικίας τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει βαρύτατη ευθύνη, αφού ψήφισε τον απαράδεκτο πτωχευτικό νόμο, κατάργησε τον νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εγκατέλειψε στο έλεος των funds τους δανειολήπτες.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να υπόσχεται πολλά ενόψει των εκλογών. Η φτωχοποίηση των πολιτών δεν αντιμετωπίζεται με ανεπαρκή κουπόνια. Μετά από έναν χρόνο προκλητικής αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας οι πολίτες χάνουν την αγοραστική τους δύναμη και ο κατώτατος μισθός εξανεμίζεται ακόμη και μετά τις αυξήσεις ή τις ενισχύσεις που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης.
Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί. Η συλλογική μνήμη και εμπειρία αυτών των ετών θα μας οδηγήσει σε πολιτικές αποφάσεις που θα απελευθερώσουν τη χώρα από τα δεσμά της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, για να περάσουμε σε μία νέα φάση, εκείνη της υπεύθυνης, προοδευτικής πολιτικής, με επίκεντρο τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, μακριά και πέρα από τα συμφέροντα των λίγων που εξυπηρετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ LIVE ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΑΦΙΣΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟΥΣ BLACK HEART PROCCESSION , τους ELEPHANT και τους διοργανωτές.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top