Toυ Βασίλη Ζιώβα *

Όσοι διάβασαν το προηγούμενο κείμενο με τίτλο: «Μια καλή δουλειά, αμαυρώθηκε από ιστορικές παραχαράξεις και αντικομουνιστικές αιχμές» και είδαν το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα – « Το γεφύρι της Άρτας », του οποίου γινόταν κριτική, έμειναν με το στόμα …ανοικτό από την προσπάθεια « αγιοποίησης » ενός δημίου. Συγκεκριμένα του διοικητή της Γκεστάπο στην Άρτα, του διαβόητου φασίστα-ναζιστή, Γερμανού Λούνινγκ.
Είχε επισημανθεί ότι ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ χρησιμοποίησε, αποδέχτηκε και δημοσιοποίησε μονόπλευρες μαρτυρίες αλλά και ο ίδιος κατέθεσε ανιστόρητες απόψεις. 

Στο σημερινό κείμενο θ’ αφήσουμε να…μιλήσει για τον Λούνινγκ, ο πλέον αρμόδιος γι’ αυτόν, ο δικηγόρος  Γιάννης Μαστρογιάννης, ο οποίος το 1943 βγήκε στο βουνό, στο ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και αγωνίστηκε  μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, και τον οποίο είχα την τιμή όχι απλά να γνωρίσω καλά, αλλά και να καταγράψω μαζί του (σε μαγνητόφωνο) πλούσιο υλικό-μαρτυρίες για τη δράση του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο και την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων στο νομό Άρτας.
Είναι ο πλέον αρμόδιος καθότι, ως αξιωματικός προανάκρισης, έλαβε εντολή να ανακρίνει  τον Λούνινγκ για τα στυγερά εγκλήματά του και να υποβάλει το πόρισμα στη Διοίκηση του Συντάγματος του ΕΛΑΣ. 

Στο βιβλίο του με τίτλο: « ΧΡΟΝΙΚΟ, το λαϊκό κίνημα στο νομό Άρτας » ( εκδόσεις πέτρα ) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο με τίτλο: « Ο δήμιος Λούνινγκ- διοικητής της Γκεστάπο στην Άρτα ( σελ. 145-148 ) παραθέτει, μεταξύ άλλων αξιόλογων στοιχείων και τους εξής αποκαλυπτικούς διαλόγους:
- Μαστρογιάννης: « Στις 18-8-1944 έγινε σκληρή μάχη μεταξύ δυνάμεων του ΕΛΑΣ και διερχόμενης Γερμανικής δύναμης στα υψώματα  Γεροκώτση, κοντά στο δημόσιο δρόμο Άρτας –Αμφιλοχίας. Στη μάχη αυτή σκοτώθηκαν μερικοί Γερμανοί στρατιώτες με το Διοικητή τους, ανατινάχτηκαν επτά αυτοκίνητα και απώλεσαν και ένα πυροβόλο. Την επομένη μέρα Λούνινγκ, διέταξες τον απαγχονισμό 10 Εαμιτών, από τον άμαχο πληθυσμό της πόλης και εκτελέστηκε η διαταγή σου αυτή. Η απόφασή σου αυτή ήταν εγκληματική και αντίθετη με τις ισχύουσες διεθνώς διατάξεις διεξαγωγής πολέμου. Γιατί τις παραβιάσατε; Είστε ωμός εγκληματίας πολέμου ». 
Λούνινγκ: « Η απόφαση έπρεπε να εκτελεστεί, αλλά η επιλογή των εκτελεσθέντων προσώπων ήταν έργο των δικών σας αντιπάλων στην πόλη της Άρτας».
- Μαστρογιάννης: « Ποιοι ήταν οι Ελληνόφωνοι συνεργάτες σας στην Άρτα;
Λούνινγκ: « Πάρτε χαρτί και γράψτε, ποιοι δεν πρέπει να λέγονται Έλληνες και να τους μάθει ο λαός σας » και απαρίθμησε παραπάνω από 40 ονόματα χαφιέδων και άλλων συνεργατών του, μεταξύ των οποίων και οι δύο ερωμένες του, με τις οποίες έκανε συχνά ιππασία προς το δρόμο Βαβούλα-Χανόπουλο. Ο αντάρτης γραφέας  καταχώρησε τα ονόματα αυτά στην απολογία του Λούνινγκ.
- Μαστρογιάννης: « Υπήρχε συνεργασία των Γερμανών με τον ΕΔΕΣ, στην περιοχή του νομού Άρτας; »
Λούνινγκ: « Δε θέλει ερώτημα, ότι εμείς οι Γερμανοί, βοηθούσαμε με όλα τα μέσα τον ΕΔΕΣ, γιατί ήταν μια μικρή ένοπλη οργάνωση, που αν την αφήναμε αβοήθητη ή την καταδιώκαμε στρατιωτικά, σεις ως μεγάλη πολιτική  και στρατιωτική οργάνωση θα τη χτυπούσατε και θα τη διαλύατε σε 48 ώρες και τότε όλες οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, ελευθερωμένες από τον ΕΔΕΣ, θα κτυπούσαν τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής και θα τους προξενούσαν σοβαρές απώλειες ».

Πόνεσε και στεναχωρήθηκε πολύ ο Λούνινγκ, γράφει ο Μαστρογιάννης, όταν του έδωσα την πληροφορία ότι οι Σοβιετικές στρατιές του Ζούκωφ βρίσκονται πολύ κοντά στη πατρίδα του, τη Δρέσδη, και σύντομα θα τη καταλάβουν. Τότε θυμήθηκε τη μάνα του και την αδελφή του και αναστέναξε βαριά.
Τότε του απάντησα: « Βασανίσατε τους λαούς της Ευρώπης, είσαστε άγρια θηρία και θα πληρώσετε τώρα. Οι λαοί εκδικούνται ».
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στις 3-4 μέρες που ανακρίνονταν ο συγκεκριμένος Ναζί, εγκληματίας, « οι καλοί Αρτινοί Έλληνες» με τους υπηρέτες τους, έστελναν και του πουλιού το γάλα, για να φάει ο καλός τους Λούνινγκ, τα κοκόρια και το αρνάκι στο φούρνο!!!

Τα γεγονότα λοιπόν αποκαλύπτουν το «ποιόν » του δημίου Λουνινγκ, διοικητή της Γκεστάπο στην Άρτα, το ποιόν της Αγραφιώτη αλλά και της άλλης ερωμένης του, συνεργάτιδων των φασιστών Γερμανών και τέλος το αλισβερίσι του ΕΔΕΣ με τους κατακτητές, προκειμένου να κτυπήσουν τους μαχητές του ΕΛΑΣ. 

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ο δημιουργός του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ δεν ήξερε. Ωραία. προκύπτει όμως εύλογα το ερώτημα: Γιατί δε ρώταγε; Πάντως χρόνος για επανόρθωση υπάρχει. Ειδάλλως ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και ανάλογα κρίνεται. 
Εσύ πάντως αναγνώστη ποτέ δε πρέπει να ξεχνάς ότι το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ-ΕΠΟΝ ΕΛΑΣ.

* Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Αρταίων

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top