Τελευταία το πάντα αργοκίνητο, γραφειοκρατικό και παρωπιδάτο ελληνικό κράτος, αποφάσισε την παραχώρηση όλων των εναπομεινάντων ΞΕΝΙΑ της χώρας, σε Δήμους, αλλά και σε φορείς και ιδιώτες, μόνο και μόνο για να τα «ξεφορτωθεί».
Όμως άργησε, κατά είκοσι τουλάχιστον χρόνια και από αυτά τα ΞΕΝΙΑ, εγκαταλειμμένα και λεηλατημένα, με «σαπισμένα» μπετά και με προδιαγραφές της δεκαετίας του ΄60, σήμερα δεν είναι ούτε αξιοποιήσιμα, ούτε εκμεταλλεύσιμα.
Είναι ερείπια, που χρίζουν πολυδάπανες επανορθώσεις και ανακαινίσεις.

Σε όσους δε Δήμους είχαν παραχωρηθεί παλιότερα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δημοτικών αρχών, κατέληξαν σε… «οικονομική γάγγραινα» και σε κλείσιμο!

Ερχόμαστε τώρα στο ΞΕΝΙΑ της Άρτας, ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, που για τη λειτουργία του, τότε, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΕΟΤ και τις υπάρχουσες δυνατότητες σε κλίνες, η δαπάνη για το ανθρώπινο δυναμικό, ήταν μεγαλύτερη από τα συνολικά έσοδα της επιχείρησης.

Αρχικά, το ΞΕΝΙΑ Άρτας το εκμεταλλεύτηκε ο ΕΟΤ και λόγω του υπερβολικού κόστους λειτουργίας του, προχώρησε στην παραχώρησή του σε ιδιώτη, αντί του συμβολικού τιμήματος των 3.000 δραχμών(!!!) μηνιαίως.

Αλλά και ο ιδιώτης, για τους ίδιους λόγους και από τον πρώτο χρόνο «σήκωσε ψηλά τα χέρια» και το εγκατέλειψε όπως – όπως και νύχτα!
Το 1994 ο αείμνηστος δήμαρχος Αρταίων ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΓΙΑΣ, πεισματικά και αποφασιστικά διεκδίκησε την παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων, πήρε τις σχετικές προσωπικές διαβεβαιώσεις των τότε υπουργών ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ και ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και μάλιστα ο συντάκτης αυτού του κειμένου, ως ειδικός συνεργάτης του τότε δημάρχου είχε αποστείλει και ευχαριστήριες επιστολές προς τους προαναφερόμενους υπουργούς.

Κι ενώ όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, οι τοπικές «προοδευτικές» δυνάμεις, σοσιαλιστικές και αριστερές, έβαλαν μπροστά τα «στήθη» τους, για να μην παραχωρηθεί το ΞΕΝΙΑ στον… δεξιό δήμαρχο ΚΩΣΤΑ ΒΑΓΙΑ, αλλά στον… διάδοχό του, ο οποίος υποτίθεται θα ήταν δικός τους, όπως και… δεν έγινε!

Έκλεισε το ΞΕΝΙΑ, κατάντησε άντρο ναρκομανών και ο περιβάλλων χώρος του, σημείο αναφοράς παράνομων και αντικοινωνικών στοιχείων.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη διεκδίκησης πήρε ο μετέπειτα δήμαρχος ΠΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, χωρίς και αυτός να πετύχει κάτι το ουσιαστικό, παρά μόνον ανέξοδες υποσχέσεις υπουργών.

Επί των ημερών του ιδρύθηκε και η Κίνηση Ενεργών Πολιτών, υποτίθεται για τη διεκδίκηση του ΞΕΝΙΑ και το άνοιγμα της πύλης του Κάστρου.
Μια κίνηση που δυστυχώς κινούνταν ανεξέλεγκτα κι όχι επικουρικά, στις αντίστοιχες κινήσεις του δημάρχου.

Επί δημαρχίας τώρα του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΛΕΞΗ, το ζήτημα κατ’ ανάγκη είχε ωριμάσει, αλλά χρειάζονταν επίμονες πιέσεις και ενέργειες, για να ικανοποιηθεί το αίτημα, όπως και έγινε. Και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της παραχώρησης, ήρθε η ώρα των αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής.
Το θέμα πήγε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε η παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ, για αξιοποίηση, σε ιδιώτες.
Βέβαια δεν είναι στις προθέσεις μας και σε αυτό το κείμενό μας, να ασχοληθούμε με τα κομματικά παιγνίδια κάποιων ελαχίστων μελών του ανενεργού πλέον συλλόγου «ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», ούτε με τις αντιπαλότητές τους.

Ερχόμαστε στην ουσία και στην άποψή μας, γιατί η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ μπορεί και πρέπει να γίνει μόνο από ιδιώτες.

Το κτίριο του συγκροτήματος, ως έχει, κατά τους πιο μέτριους υπολογισμούς ειδικών και των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, για να ανακατασκευαστεί και να δοθεί για οποιαδήποτε χρήση, θα απαιτηθούν περίπου από 3-5 εκατομμύρια ευρώ ποσό απόλυτα απαγορευτικό για το Δήμο Αρταίων.
Αλλά ας δεχτούμε, σε μια περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, χωρίς κανένα φως στο τούνελ διεξόδου, ο Δήμος μας ρισκάρει, παίρνει δάνεια, το εντάσσει, έστω και δύσκολα, σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και το κάνει ΠΟΛΥΧΩΡΟ πολιτιστικών και λοιπών δραστηριοτήτων.

Νομικά και πρακτικά πως θα λειτουργήσει, όταν καταργούνται δημοτικές αστυνομίες, απολύονται σχολικοί φύλακες, εργαζόμενοι στην Πολεοδομία κι όχι μόνον και οι δημοτικές επιχειρήσεις οδηγούνται σε κατάργησή τους;

Πάσχει η ΄Αρτα από πολιτιστικούς χώρους; Γεμάτη είναι! Σκουφάς, Μακρυγιάννης, «ΑΥΛΟΣ», ΑΘΟΑ, Κωστηλάτα, Άη – Μάρκος, Λύκειο Ελληνίδων και βάλε!
Είναι περισσότεροι από ότι χρειάζονται!

Γιατί το Κάστρο και το ΞΕΝΙΑ, ο πνεύμονας της Άρτας, ο μοναδικός χώρος της πόλης, που μπορεί να γίνει σημείο απόδρασης από την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης μας, αλλά και των επισκεπτών και διερχόμενων, πρέπει να θυσιαστεί, υποτίθεται για τις ανύπαρκτες ανάγκες των… υποτιθέμενων πολιτιστικών και πνευματικών «ανησυχιών» κάποιων συμπολιτών μας;

Αν πράγματι υπάρχουν τέτοιες ανάγκες, αν δεν φθάνουν οι ΣΚΟΥΦΑΣ και ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ, για να καλυφτούν αυτές οι ανάγκες, ο Δήμος Αρταίων είναι βέβαιο ότι δεν θα αρνηθεί την παραχώρηση ακινήτων, που προσφέρονται για αυτές (τις υποτιθέμενες ανάγκες), όπως το κτίριο που παλιότερα στεγάζονταν το Δημαρχείο (επί της Σκουφά), το αρχοντικό Παπακώστα, αλλά και άλλα τυχόν διατηρητέα, που φρόντισε να αποκτήσει δια της αγοράς τους;

Και εν πάση περιπτώσει, γιατί αυτοί που «κόπτονται» για τον πολιτισμό μας, σαν «ενεργοί πολίτες», που αυτοαποκαλούνται, δεν «διεκδικούν» την εκτέλεση της διαθήκης για το Αγραφιώτικο Πνευματικό Κέντρο;

Όμως η πόλη της Άρτας, οικονομικά φθίνει και ο Δήμος μας, λειτουργεί πλέον αναπτυξιακά κι όχι διαχειριστικά, πρακτικά και ελεγχόμενα κι όχι… θεωρητικά.
Ο «Καλλικράτης» υποχρεώνει το Δήμο να λειτουργεί με αναπτυξιακούς  κανόνες, με κανόνες οικονομικού και κοινωνικού ανταγωνισμού.
Και στην περίπτωση του «ΞΕΝΙΑ», δεν μπορεί να παίξει πολιτικά παιγνίδια, όπως παίζονται από άλλες πλευρές.
Κάποιες πλευρές που ονειρεύονται να κάνουν σημαία τους, στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, το θέμα της χρήσης του «ΞΕΝΙΑ» και με τα λόγια τους, από τώρα, χτίζουν ανώγια και κατώγια στο χώρο του Κάστρου, χωρίς να λένε και πως αυτό μπορεί να γίνει.

Η δική μας λοιπόν άποψη είναι η εξής: Θα ήταν ευτύχημα για την πόλη μας, να βρεθούν ιδιώτες και να αναλάβουν την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του ΞΕΝΙΑ και του περιβάλλοντος χώρου, γιατί το κόστος της επένδυσης είναι φοβερό και οι προϋποθέσεις εκμετάλλευσης, είναι έως και μηδαμινές. Διότι μόνον με ιδιώτες μπορεί να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος, μπορεί να ανοίξει το Κάστρο και να προστατευθεί ο χώρος του, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας.

Κάθε άλλη σκέψη, εκ προοιμίου, είναι καταδικασμένη και εξυπηρετεί, ξένες προς τα συμφέροντα της πόλης μας, σκοπιμότητες!
Όμως, πάντα κατά τις δικές μας εκτιμήσεις, με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες και με τις υπάρχουσες δυνατότητες και προϋποθέσεις αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ, η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ, ας κρατάνε μικρό καλάθι, όσον αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος ιδιωτών.

Καλού – κακού, ας ετοιμάσουν δεύτερο πλάνο και ας αφήσουν τους… δέκα «ευαίσθητους» και «ενεργούς» συμπολίτες μας, να «ψάχνονται», για τη συνέχεια και για το τι πρέπει να… «εφεύρουν» από εδώ κι εμπρός, για να καλύψουν τις δικές τους πολιτικές «ανάγκες», έναντι των δεκάδων χιλιάδων υπολοίπων… «ανενεργών» συμπατριωτών τους.

ΛΕ-ΣΤΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΤΟΥ DADA ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ Facebook του DADA ΕΔΩ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top