Του Βασίλη Τσίρκα

Η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και όποια άλλη πιθανώς προκύψει από την παρούσα Βουλή, δεν διαθέτει λαϊκή νομιμοποίηση να προχωρήσει σε νέα μνημόνια και νέο υπερδανεισμό που θα δεσμεύσει επί δεκαετίες τη χώρα. Οι κυβερνητικές πολιτικές και τα νέα μέτρα συναντάνε μεγάλη κοινωνική αντίδραση από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που προσδοκά ολοένα και εντονότερα τη δημοκρατική αλλαγή και ανατροπή.

Η χώρα βρίσκεται υπό σκληρή μνημονιακή κηδεμονία και μετατρέπεται καθημερινά σε «αποικία χρέους», η πλειοψηφία της κοινωνίας περιθωριοποιείται και εξαθλιώνεται, τα δημοκρατικά δικαιώματα αμφισβητούνται και η νέα γενιά μαστίζεται από την τρομακτική ανεργία, με τις προοπτικές και τα όνειρά της να κουρελιάζονται.

Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε μια κυβέρνηση  που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη στον τρόπο που κυβερνά και στις αποφάσεις που λαμβάνει, αφού καλείται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που δεν το αποφάσισε ούτε το νομιμοποίησε ο λαός με την ψήφο του. Ένα πρόγραμμα που το καθόρισαν παράγοντες εκτός του θεσμικού δημοκρατικού συστήματος, η τρόικα, η διαπλοκή και οι τραπεζίτες.

Οι δημοκρατικοί κανόνες έχουν παραβιαστεί κατάφωρα και το κυβερνητικό πρόγραμμα αναπροσαρμόζεται με βάση τις απαιτήσεις των ξένων δανειστών, οι οποίοι διαβιβάζουν ακόμη και με emails τις εκάστοτε επιθυμίες και προσταγές τους.

Την ίδια ώρα που καταστρατηγείται το Σύνταγμα και οι νόμοι, οι κυβερνητικοί εταίροι θεωρούν ότι η «δεδηλωμένη» τους ανήκει.  Εκλαμβάνουν τη λαϊκή εντολή σαν να την πήραν άπαξ και διά παντός. Και μπορούν επομένως να την πουλήσουν, να την ανταλλάξουν και να την αλλοιώσουν ανάλογα με τις απαιτήσεις της τρόικας και των ξένων δανειστών.
Και για το λόγο αυτό σπεύδουν να δηλώνουν ότι οι εκλογές είναι επικίνδυνες. Παριστάνουν πως διαπραγματεύονται και την ίδια ώρα αποφασίζουν νέα δυσβάσταχτα μέτρα και περικοπές. Νομίζουν πως δικαιούνται να εκχωρούν την εθνική κυριαρχία και περιουσία προς ιδιοποίηση σε φίλους ιδιώτες.

Πολιτική, Σύνταγμα, Δημοκρατία και πολίτες υπολείπονται των μνημονιακών δεσμεύσεων και επιταγών. Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον καμία λαϊκή εμπιστοσύνη. Δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει οποιαδήποτε αξιόπιστη πολιτική διαπραγμάτευση προς όφελος του λαού και της χώρας.

Όσο παραμένει στην εξουσία θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης για τη χώρα και θα γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνη για τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα, κλιμακώνοντας τη στρατηγική της έντασης.

Η καταψήφιση των βάρβαρων μνημονικών μέτρων και η αλλαγή πολιτικής ευθυγραμμίζεται σήμερα με τη λαϊκή συνείδηση και απαίτηση για δημοκρατική αλλαγή και ανατροπή. Αν κάποιοι ανακαλύπτουν σε αυτό δήθεν αποστασίες και άλλους δαίμονες, είναι γιατί η Δημοκρατία έχει χάσει προ πολλού το νόημά της. Είναι γιατί οι ίδιοι που τα εφευρίσκουν είναι αυτοί που αποστάτησαν εδώ καιρό από τα συμφέροντα της πατρίδας και της κοινωνίας. Είναι αυτοί που με τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους μας έφεραν μέχρι εδώ, αγνοώντας και περιφρονώντας τα θύματα των επιλογών τους.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται ως δύναμη της αλλαγής, των αξιών και της αξιοπρέπειας, για να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία. Για να δώσει ξανά νόημα και περιεχόμενο στη Δημοκρατία, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις την κατάντησαν πουκάμισο αδειανό. Σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις αρνούνται τη δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να την αποκαταστήσει και να την εμβαθύνει. Γιατί η Δημοκρατία αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.

Είναι επιτακτική η ανάγκη σήμερα οι πολίτες και η νεολαία να συσπειρωθούν σε έναν αγώνα για την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία. Να δημιουργηθεί ένα πολύμορφο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα εξόδου της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια. Ένα ρεύμα διεξόδου και ανοικοδόμησης της χώρας και της κοινωνίας, ένα ρεύμα που θα οδηγήσει σε μια νέα δημοκρατική και ριζοσπαστική  μεταπολίτευση, με όραμα, πρόγραμμα και ελπίδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη καταγράφεται ως η δύναμη που εκφράζει πολιτικά το κοινωνικό αίτημα για απεγκλωβισμό από την πορεία καταστροφής που βιώνουμε. Πρόκειται για ένα τρομερά δύσκολο καθήκον. Ας καταλάβουν όλοι ότι ο χρόνος που μας απομένει δεν είναι απεριόριστος. Να σταθούμε όλοι μαζί στο ύψος των καιρών.

Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, υποψήφιος βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές Μαΐου – Ιουνίου 2012.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top