Του Δημήτρη Χαμπίπη

Ουδέποτε μέχρι σήμερα οι Ευρωεκλογές είχαν την καθοριστική σημασία που θα σημάνουν οι εξελίξεις για την επόμενη ημέρα τόσο για την Ευρωπαϊκή συνοχή, όσο και για την υπαρξιακή πορεία της χώρας μας. Θα πρέπει να ξεχάσουμε πλέον την αντίληψη των κομματικών ηγεσιών να θέτουν σε δεύτερη μοίρα την σημασία της εκπροσώπησης στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, τον διορισμό σε αυτούς μέσω της λίστας των κολλητών και των κομματικών εγκάθετων και το μήνυμα περί χαλαρής ψήφου που περνούσε τεχνιέντως στον Ελληνικό λαό.

Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων αποδεικνύουν πόσο σημαντική και καίρια είναι η σχέση και αλληλεπίδραση των επιλογών μας με το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της συμμετοχής της μαζί και με το ΔΝΤ στην Τρόϊκα κατευθύνει εξ’ ολοκλήρου και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση πολλές φορές (εφαρμόστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν πολιτικές εν αγνοία του πολίτη) τις κυβερνητικές επιλογές και κατευθύνσεις στην χώρα μας.

Αποδείχτηκε περίτρανα και με συνεχείς δυσβάσταχτες πολιτικές λιτότητας ότι τελικά η είσοδος στον σκληρό πυρήνα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) ως πλήρες και ισότιμο μέλος δεν ήταν ο επίγειος παράδεισος που ανοιγόταν κάποτε μπροστά μας.
Σήμερα όλοι οι Έλληνες διαπιστώνουμε ότι χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική και χωρίς θωράκιση των θεσμών διαχείρισης και ελέγχου βαδίζουμε στο δύσβατο Ευρωπαϊκό μονοπάτι «ξυπόλυτοι στ’αγκάθια».

Και δυστυχώς εκτός από τις δικές μας αδυναμίες προσαρμογής και συμπόρευσης είναι υπαρκτά και τα προβλήματα της ίδιας της Ένωσης που πασχίζει χρόνια τώρα για μια κοινά αποδεκτή θεσμική θωράκιση (πολιτική ένωση), για Κοινή Εξωτερική Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας και για επί μέρους πολιτικές και κανόνες διαχείρισης και ενσωμάτωσης που μόνο ευοίωνες δεν είναι.

Δεν έχει καταφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα να διαμορφώσει ένα κοινό πλαίσιο δημοσιονομικών, νομισματικών, φορολογικών και συναλλαγματικών πολιτικών που θα ήταν βασική και αναγκαία προϋπόθεση για την λειτουργία της ενιαίας αγοράς και την επιθυμητή σύγκλιση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και των ρυθμών ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών μελών.

Στην καρδιά λοιπόν της προεκλογικής περιόδου και παράλληλα με τις εξ’ ίσου σημαντικές αυτοδιοικητικές εκλογές οφείλουμε να δούμε με άλλο πιο υπεύθυνο μάτι την συμμετοχή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Έχει ιδιαίτερη σημασία να ξεδιπλωθεί πλέον ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων, των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων της χώρας μας απέναντι στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά ταυτόχρονα και των αντίστοιχων υποχρεώσεων της ένωσης απέναντι στη χώρα μας.

Εύλογα γεννιούνται μια σειρά ερωτημάτων που θα πρέπει να τεθούν στην δημόσια διαβούλευση.
-    Θα δεσμευτούν οι κυρίαρχες Χριστιανοδημοκρατικές, Σοσιαλδημοκρατικές  και Αριστερές δυνάμεις ότι θα προωθήσουν δυναμικά την κοινά αποδεκτή θεσμική θωράκιση της Ένωσης και την αναγκαία Κοινή Εξωτερική Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας;
-    Θα υιοθετηθούν πολιτικές στήριξης των αναπτυξιακών δομών των χωρών μελών και κυρίως των οικονομικά αδύναμων στην κατεύθυνση της σύγκλησης των επιπέδων ανάπτυξης και ποιότητας διαβίωσης των πολιτών αλλά και της άμβλυνσης του χάσματος ανάμεσα στον πλούσιο βορά και τον φτωχό νότο;
-    Θα εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με ενιαίο και κοινά αποδεκτό τρόπο την βιώσιμη διαχείριση και το ξεπέρασμα της κρίσης χρέους αλλά και την διασφάλιση της αυτόνομης οικονομικής λειτουργίας όλων ανεξαιρέτως των χωρών που αντιμετωπίζουν ανάλογα με την χώρα μας δημοσιονομικά προβλήματα; Επιλογές όπως η αναδιάρθρωση χρέους, η ανακύκλωση, το κούρεμα, η επιλεκτική πτώχευση, η χρεοκοπία, η έξοδος από το Ευρώ και η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα ούτε ως έσχατες λύσεις μπορούν να υιοθετηθούν αφού ως χιονοστιβάδα θα συμπαρασύρουν τις αγορές σε πλήρη υποτίμηση και υποβάθμιση, θα απαξιώσουν την δυναμική του Ευρώ και θα οδηγήσουν στην αποδυνάμωση της συνοχής και της ισχύος της ενωμένης Ευρώπης. 
-    Θα θωρακισθεί και θα ενισχυθεί με πόρους ό μηχανισμός στήριξης (EFSF) χωρών που βγήκαν από το πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και των κριτηρίων ένταξης ώστε να μην αποτελούν οι πολιτικές στήριξης ημίμετρα και να μην τίθενται οι υπό επιτήρηση χώρες σε καθεστώς πλήρους και απαξιωτικής για την αξιοπρέπεια των πολιτών υποτέλειας;;
-    Με ποιες ασφαλιστικές δικλείδες και εχέγγυα και με ποιο οριοθετημένο καθεστώς ελέγχου θα διασφαλισθεί η βιώσιμη και αυτόνομη λειτουργία του βασικού πυλώνα της οικονομίας όπως είναι το τραπεζικό σύστημα;;; Θα υπάρξουν ενιαίοι και κοινά αποδεκτοί κανόνες λειτουργίας και ο αναγκαίος κοινωνικός έλεγχος για να μπορούν να παρεμβαίνουν δυναμικά οι τράπεζες στην επενδυτική και αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, χωρίς ελλείμματα και ζημιές, χωρίς επισφάλειες και κόκκινα δάνεια και χωρίς την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης που φιλτράρεται όμως μέσω του Προϋπολογισμού;;;
-    Θα θεσμοθετηθούν επί τέλους τα επαγγελλόμενα από το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών για τις αντιρατσιστικές πολιτικές που θα οδηγούν σε νομιμοποίηση, αφομοίωση και ενσωμάτωση των οικονομικών μεταναστών στα πλαίσια της ποθούμενης πολυπολιτισμικής κοινωνίας των Ευρωπαίων πολιτών και ταυτόχρονα με θωράκιση των συνόρων και ενισχύσεις στις μεθοριακές χώρες για την αποτροπή του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης και της αθρόας και ανεξέλεγκτης εισόδου παντός είδους μεταναστών σε χώρες όπως η δική μας;;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα είναι εκ των «ων ουκ άνευ» για την ουσιαστική ενημέρωση του πολίτη αλλά χρήζουν και αξιόπιστων απαντήσεων.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δίνει διαχρονικά την μάχη για την ισχυροποίηση των Ευρωπαϊκών θεσμών και για την άμβλυνση των διακρίσεων, των αντιθέσεων και των επιπέδων ανάπτυξης και διαβίωσης ανάμεσα στους λαούς του πλούσιου βορά και του φτωχού νότου.
Το ΠΑΣΟΚ σε μια ευρύτερη συνεργασία κεντροαριστερών δυνάμεων ρίχνεται στην μάχη για μια νέα Ευρωπαϊκή συμφωνία και προοπτική.
Στο πλαίσιο των γενικότερων μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών μέτρων και ριζοσπαστικών αλλαγών που έχει ανάγκη η κοινωνία μας διαβλέπουμε την ανάγκη να αλλάξει το χαλαρό καθεστώς εκπροσώπησης και συμμετοχής στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και να αναδείξουμε τις Ευρωπαϊκές πολιτικές σε μείζονος εθνικής σημασίας.

Στα πλαίσια αυτά το ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε και στήριξε την κατάργηση της αναποτελεσματικής και αντιδημοκρατικής λίστας και την καθιέρωση του σταυρού προτίμησης ώστε να αναδεικνύονται οι ικανότεροι και όσοι νομιμοποιηθούν με την ψήφο του πολίτη, καθώς επίσης και το ασυμβίβαστο της βουλευτικής ιδιότητας με το αξίωμα του Ευρωβουλευτή. Είναι καιρός να σταματήσει το εκφυλιστικό καθεστώς των διορισμένων και των καρεκλοκένταυρων.

Με γνώμονα τα παθήματα του παρελθόντος και την αξίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού για την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας δίνουμε την μάχη για ισότιμη συμμετοχή στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και για διεκδίκηση όλων όσων μέχρι σήμερα ως χώρα δικαιούμασταν και μας τα στέρησαν.

Η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας είναι αταλάντευτη αλλά και Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν νοείται….. 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top