Του Βασίλη Τσίρκα 

Η χώρα πορεύεται άβουλη χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση. Η κυβέρνηση συναινεί πλήρως σε κάθε επιθυμία των δανειστών και εξαθλιώνει ολοένα και περισσότερο την ελληνική κοινωνία. Απαιτείται λοιπόν άμεση αλλαγή πλεύσης και εγκατάλειψη της λιτότητας. Απαιτείται μια νέα κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με πειστικό, σαφές και υλοποιήσιμο πρόγραμμα, με την αποφασιστική στήριξη των πολιτών.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατυπώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνία. Θέτει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες και την επανεκκίνηση της οικονομίας με προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό, τον δημόσιο και τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Νοηματοδείται ξανά η δημοκρατία, η λαϊκή συμμετοχή, η δημόσια λογοδοσία και ευθύνη, πολιτική και ποινική, των εκάστοτε κυβερνώντων.

Έρχονται στο προσκήνιο νέες αξίες. Οι αξίες της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας που έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες που υιοθετεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Η δράση της κοινωνίας σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς μπορούν να κατοχυρώσουν τις νέες αυτές αξίες στο νέο παράδειγμα δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Πρωταγωνιστής στο νέο μοντέλο ανάπτυξης δεν είναι το κράτος από μόνο του ούτε οι αγορές. Είναι η ίδια η κοινωνία που άλλοτε υποβοηθούμενη από το κράτος και άλλοτε από μόνη της θέτει τους κανόνες με βάση τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις δημοκρατικές επιλογές της. Το κράτος στηρίζει, σχεδιάζει δημόσιες πολιτικές  και συντονίζει τις δράσεις των φορέων της κοινωνίας.

Το ιστορικό εγχείρημα θα κριθεί κυρίως από τη δυνατότητά μας να συμβάλουμε στην αναγέννηση της χώρας, χωρίς να αγνοήσουμε τη λαϊκή αξίωση για τον καταλογισμό των ευθυνών κάθε είδους σε όσους μας οδήγησαν μέχρι εδώ, οικοδομώντας παράλληλα μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας της νέας δημοκρατικής - αριστερής διακυβέρνησης με τους πολίτες και τα κινήματα.

Το ζητούμενο βέβαια για μια διαφορετική κυβέρνηση δεν είναι να κυνηγήσει το εφήμερο, εγκαταλείποντας το μακροπρόθεσμο στρατηγικό της σχέδιο, επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο το μέλλον των επόμενων γενεών και εγκαταλείποντας το όραμα για τον σοσιαλισμό. Αντίθετα ζητούμενο είναι πως θα εντάξει έναν άμεσο σχεδιασμό για την ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για τη συνολική κοινωνική και πολιτική αλλαγή.

Την ώρα που προετοιμάζεται η μονιμοποίηση των  μνημονίων, με ένα νέο δάνειο να βρίσκεται στα σκαριά, μια νέα κυβέρνηση είναι αναγκαία, που με τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας θα διαπραγματευτεί από την αρχή την τύχη της χώρας.

Θέτοντας την πολιτική στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης και δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, μπορούμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, υψώνοντας άμεσα ισχυρή ασπίδα προστασίας σε όσους βλέπουν τη ζωή τους να καταρρέει, αλλά και να πετύχουμε μια νέα συμφωνία για το χρέος προς όφελος των συμφερόντων των πολιτών και όχι των δανειστών και των τραπεζών.

Δεν αποτελεί για εμάς αντικείμενο διαπραγμάτευσης η αξιοπρεπής επιβίωση του ελληνικού λαού. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η διευθέτηση των κόκκινων δανείων, αύξηση των κατώτερων μισθών και συντάξεων, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δεν είναι παροχές,  όπως υποστηρίζουν οι κυβερνώντες. Είναι κοινωνική αναγκαιότητα και δημοκρατική επιλογή. Είναι συνθήκη για να επιβιώσει ο λαός και να βγει η χώρα από το τέλμα.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα πρόγραμμα ρήξης με το παλιό και φθαρμένο πολιτικό κατεστημένο. Ενοποιεί τα κοινωνικά αιτήματα σε στόχους υλοποιήσιμους και υπηρετεί την ανάδειξη ενός νέου υποδείγματος ανάπτυξης, ενός νέου κοινωνικού και πολιτικού ήθους, ενός νέου πολιτισμού. Ενσαρκώνει τη μεγάλη επιθυμία και ανάγκη του ελληνικού λαού για δημοκρατική ανατροπή. Ακυρώνει στην πράξη τους μνημονιακούς νόμους και τους αντικαθιστά με ένα νέο πολιτικό σχέδιο που αναιρεί τις συνέπειές τους, κυρίως όμως αντιμετωπίζει τις αιτίες της κρίσης που προϋπήρξε των μνημονίων.

Η κυβερνητική αλλαγή έρχεται και μαζί με αυτή έρχονται στο προσκήνιο οι δυνάμεις που απαιτούν και μάχονται να δοθεί μία γενναία ευρωπαϊκή λύση στο μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα του χρέους και της ανάπτυξης, που απαιτούν και μάχονται να δοθεί τέλος στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που ακυρώνει τη λαϊκή κυριαρχία και υπονομεύει την ίδια την υπόσταση της χώρας και του λαού της, που απαιτούν και μάχονται για μια Ελλάδα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

(*) Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, υποψήφιος βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές Μαΐου – Ιουνίου 2012.

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΤΟΥ DADA ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ Facebook του DADA ΕΔΩ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top